Saturday 30 January 2016

What is Washi (and why I love it so much)

Както споделих наскоро, и както показва Instagram профила ми, имам си нова любима играчка - така нареченото washi tape. По принцип говоря за този вид декорация като "тиксо", но съвсем не съм права в тази си практика и затова днес ще ви разкажа повече за една красива магия, идваща от далечния Изток :)


Какво е washi tape? В най-общи линии, лепяща лента с красиви мотиви. Разликата с обикновеното хартиено тиксо (което използваме за всякакви домакински цели) е в дебелината и материала на хартията, както и вида на лепилото. Washi tape е направено от фина хартия от естествени фибри и лепило, което позволява да залепите и отлепите няколко пъти лентата без да остави следи. Лентата washi произлиза от Япония и там се прави от фибри на бамбук и  коноп, например, но това не е практика навсякъде по света. В крайна сметка, самият продукт е фин (полупрозрачен дори), но доста по-здрав, отколкото изглежда - можете да го скъсате без проблем с ръка, но устоява на отлепяне и залепяне :)


Споменах вече красивите мотиви, с които се украсяват лентите washi. Доста от тях са ръчно рисувани (мотивите, а не самото тиксо). Те определят и основната функция - декорация. Дали ще е за тефтера ви, за писма, за декоративни предмети в бита, за подаръци... Има дори специални книжки с идеи за това как да използвате цветните ленти! Аз лично обичам да си украсявам органайзерите с тях като основен елемент, а в добавка и със стикери.


От колекцията ми типично washi са например тези с листата, с цветята, с пътешественическите мотиви. За разлика от тях трите най-дебели ленти са от някакъв доста странен материал и са купувани от един от най-големите производители на канцеларски материали в UK - Paperchase. Имам и ленти от "найлонов" материал - като червеното със звездички (Lidl). Но като цяло май най-много харесвам хартиените washi ленти и най-често посягам към тях :)

Sample Set от Ccsharetape :)
Откъде можете да си намерите? Препоръчвам източни магазини, които въпреки доставката (когато има такава) пак предлагат лентите на по-ниски цени и в по-голямо разнообразие, отколкото западните производители/разпространители. Аз лично харесвам Yozocraft.com като проверен сайт с добро обслужване и голямо разнообразие на каквито се сетите сладурски материали (доставката се начислява при checkout според теглото/обема). Друга опция са Ebay и Etsy, при които обаче внимавайте с цените, че някои си ги измислят доста. Аз лично не давам повече от 2-3 долара за ролка, ако щат с каквото щат да ме изкушават (а не е като да няма уникални ролки от по 5-10 долара!). 

A photo posted by MaquiLab (@maquilab) on

Ако не сте сигурни дали washi tape е вашето нещо - можете да пробвате Ccsharetape.com - сайт, който предлага "мостри". Това, разбира се, е по-скъпо удоволствие, тъй като например за 4 ленти по 1 метър плащате около 5 долара. Но е забавен начин да се пробват редки модели, а в сайта се намират доста такива :) Аз лично харесвам и това, че "мострите" идват навити на пластмасов лист, който можете да забиете директно в някое джобче на органайзъра си. Това е добра идея и за наличните ленти - разполагам с подобен пластмасов лист, но още не съм седнала да си направя.

A photo posted by MaquiLab (@maquilab) on

A photo posted by MaquiLab (@maquilab) on

A photo posted by MaquiLab (@maquilab) on

Качеството на различните марки/видове/доставчици варира, но като цяло досега съм попадала само веднъж на некачествено washi, и то беше на американски бранд. Ако трябва да препоръчам нещо много силно - това са блестящите ролки в златно и сребърно  (от Ebay). Разкошен акцент към каквото се сетите!

Ако имате интерес какво можете да направите с washi tape - само погледнете в Pinterest :)

И така, има ли някой, който да проявява същия нездрав интерес към това японско изобретение?


Малък ъпдейт от февруари '17. Не знам защо реших, че трябва да споделя порасналата си колекция в Instagram Stories - но и тук е добре да приложа снимката, за да знаете за какво чудо става въпрос. Да не кажете, че не съм ви предупредила! :)

10 comments:

  1. Ах - много хубава публикация!!! Красота! Определено съм сигурна, че това би ми станало любимо занимание ... само липсата на свободно време ме спасявя от новата мания :D Или както чух веднъж от една моя приятелка да казва (която също като теб има доста washi tapes) "С washi tape човек трябва да има повече време, за да организира времето си":D Mного ми се иска ... Може би скоро и аз да се впусна в това приключение!

    Хубава Неделя!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ооо, не е чак толкова времеемко - аз преди да седна да се занимавам имам горе-долу идея какво ще ползвам за дадената седмица и самото изпълнение отнема не повече от 15-тина минути :) Иначе ако ми остане повече време се заигравам наистина сериозно, и с картички и прочие... :) Пожелавам ти да имаш време да пробваш - пристрастяващо е! :)

      Delete
  2. Ели, Ели, органайзерът ти е много вдъхновяващ. Благодарение на теб и аз се пристрастих към този малък лукс в ежедневието ни. От горепоказаните красоти най-много ме впечатли лентичката с парфюмите. Със здраве да ги ползваш и ти благодаря за вдъхновението, което ми даваш!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много се радвам, че ти действам вдъхновяващо! Лентата с парфюмите е от Yozocraft.com, има и няколко вида стикери с бутилчици :)

      Delete
    2. Със сигурност ще се възползвам. Благодаря ти!

      Delete
  3. Много ги харесвам и мисля да си напоръчам, защото са супер за декорация. Скоро ще е при мен и life planner-a на Erin Condren, така че ще трябва да украсявам! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ооо, Erin Condren! Така и не намерих причина да си поръчам И такъв, но да видим :) Ще се радвам да споделиш отзиви!

      Delete
  4. Здравейте! дали в бг книжарници или Джъмбо ще има нещо подобно? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. По книжарниците не съм засичала, а и в Джъмбо, в интерес на истината (но може просто да не съм го видяла). Ето тези три БГ сайта предлагат, като първият е изпитан и е много коректен:
      https://naborsata.com/shop/view/332/1/Aktsenti/Samozalepvashti_hartieni_lenti.html

      http://armstrongshop.com/search.html?phrase=washi&x=0&y=0

      http://artservicebg.com/index.php?route=product/search&search=washi

      :) :) :)

      Delete
  5. Много, много благодаря за информацията! :))) Поздрави, Добрина

    ReplyDelete

Thank you for your comment!