Friday 31 July 2015

The Green Revolution - O'right Tree in the Bottle Shampoo

Последното десетилетие може да бъде наречено "десетилетието на зеления лайфстайл". Почти няма част от живота, която да не е засегната от етикетите "био", "еко" и "натурално". От храна и козметика, до мебели и дрехи - идеята да живеем природосъобразно и да избягваме синтетиката е навсякъде :) Но рядко си поставяме един много важен въпрос - кое прави един продукт "зелен"? 


Този въпрос постави Стивън Ко, създателят на тайванската марка зелена козметика за коса O'right, на официалното ѝ представяне у нас. Портфолиото ѝ включва цялостна грижа за коса - от почистване до стилизиране, като продуктите са разделени по тип коса и основни екстракти. Признавам си, допреди няколко месеца не бях чувала за O'right, но благодарение на краткия си престой във фирма Мястото (вносителите на марката), успях много отблизо да се запозная с един истински  феномен в козметиката :)


И така, кое прави един продукт "зелен"? Липсата на вредни съставки - check, наличието на естествени екстракти - check, балансирана биоразградима формула - check... А опаковката? А производството? А транспорта? 

Ето тук идва и разликата между O'right и 99% от останалите марки, независимо био или не. За O'right зелената идея е във всяко звено по веригата, като това включва:
- сертифицираната зелена производствена база O'right Green Headquarters: тя използва максимално даденостите на природата и почти изцяло се издържа от енергия, произведена на място (соларна и вятърна)
- 3 самостоятелни лаборатории, в които се правят проучвания и разработки за начините на екстракция и формулировките на продуктите
- цялостно премахване на опасните и ненужни съставки
- използване на максимално висока концентрация на естествени активни съставки
- напълно биоразградими формули
- създаване на опаковки, които се разграждат напълно и обогатяват околната среда (за това четете по-надолу - уникално е!)
- използване на зелена логистика за превоз на готовата продукция
- социална ангажираност и участие в зелени инициативи (като Часът на земята, залесявания)

O'right на разходка в парка :)
Всичко това е един изцяло ориентиран към природата процес, който показва нещо много важно - да, възможно е да сме хем бизнесмени, хем да не правим мизерии на клиентите си и околната среда :) Това дава надежда и пример, че бъдещето ще е по-зелено.

А сега преминавам към по-конкретната част на този пост, който е посветен на O'right Tree in the Bottle Shampoo - първият шампоан в света, от който изниква дръвче! 

В основата на бутилките от серията Tree in the Bottle има капсула, в която са затворени семенца от акация. След като изразходите шампоана, го "засаждате" - бутилката се разгражда напълно за 1 година, подхранвайки почвата, и при подходящи условия от семенцата в капсулата изниква дръвче :) Не знам колко по-зелено от това може да е!


Бутилката има и още една характерна особеност, а именно капачката. Капачките на O'right се произвеждат ръчно от тайвански занаятчия, запазвайки една местна традиция и показвайки уважение към природата чрез използването на най-бързо възстановяващата се дървесина - бамбука. Всяка капачка е различна :)

А съдържанието... 96% съставки с натурален произход: органични пенители и растителни екстракти (извлечени по иновативна технология, която запазва всичко ценно в тях). Шампоанът Tree in the Bottle се предлага в три разновидности - със зелен чай, със златна роза и с годжи бери. 

На мен се падна зелен чай и той се оказа абсолютно подходящ за моя тип коса - нормална със склонност към бързо омазняване в корените. Консистенцията на шампоана е доста течна, а формулата се разпенва чудесно (трябва да се отбележи, че самата пяна "уляга" доста бързо). Не се притеснявайте, че органичните пенители няма да измият добре косата ви, защото всъщност се справят перфектно със задачата си :) Екстрактът от зелен чай балансира и успокоява скалпа, а резултатът при мен е два дни чиста и мекичка коса - повече от това не мога и да изисквам от косата си. Трябва да спомена и уханието, в което съм влюбена - свеж зелен чай с лека нотка на мента! 

В заключение - очаквайте един наистина добър продукт за коса, но не очаквайте чудеса. Очаквайте перфектна грижа, удоволствие от ползването на продукта и добавена еко стойност, която едва ли ще срещнете при който и да е друг бранд :)

O'right определено ме спечелиха (ако трябва да съм честна, още преди да съм ги пробвала дори) - самата идея за бранд, който прави нещата както трябва от-до, ме вдъхновява :) Имах удоволствието да присъствам на официалното представяне на марката в България и да се уверя, че зад O'right стои един наистина целеустремен и лъчезарен човек, който вярва в идеалите си. В главата ми изниква само едно по повода - евала!

Стивън Ко, основател на O'Right


Ако трябва да съм честна, в този пост не успях да засега дори половината от нещата, които могат да се кажат за марката - дори не съм споменала "цъфтящите" им кутийки, наградите за дизайн и сертификатите на производството/формулите им. Повече инфо можете да откриете на Facebook страницата на O'right Bulgaria, а самите продукти се предлагат в магазини Zlatna Ribka - онлайн и в София, Пловдив и Варна :) 


Ще се радвам да ми оставите коментар - какво мислите и бихте ли пробвали?

* Продуктът ми е предоставен за проба от вносителите на марката.

6 comments:

  1. Много интересна концепция! Напомня ми на яйцата на Tony Moly, в които има семена и после пораства растение. Но цените ми се виждат невероятно високи, не бих дала толкова за шампоан.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Да, за съжаление цените са доста над средното. Оправдава ги само технологията :)

      Delete
  2. След като ми беше отправено запитване дали имам желание да присъствам на представянето на марката, а след това повече не ме потърсиха, оставиха доста неприятно впечатление у мен. Явно не съм достатъчно важна за тях, за да ми предоставят продукта си. В такъв случай и те не са достатъчно важни за мен. Честно казано извън негативните ми чувства към тях, не бих дала в никакъв случай толкова пари при положение, че не творят чудеса, а само заради марката и интересния им начин на представяне.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Наистина съжалявам да чуя за негативното ти впечатление. Мястото подготвяха с много старание и любов събитието (до един момент и а бях част от подготовката, така че мога да го кажа от "кухнята") и по всяка вероятност става дума за някакво недоразбиране или проблем в комуникацията :(

      А относно цените - почти всичко, което е гарантирано био и еко, е доста по-скъпо. Аз лично не виждам причина да "дискриминирам" шампоан за 40лв, при положение че давам 40лв+ за крем за лице (ако като цяло човек живее в този ценови клас, разбира се)... И двете са продукт за грижа, който е необходим, а и рядко каквото и да било прави чудеса :) Поне при O'right знам за какво отиват парите - политика, която доста рядко виждам при други марки. Не ги отписвай :)

      Delete
  3. Идеята е наистина добра, но цените са прекалени за нашия пазар. Ако искаш да въведеш нещо иновативно, трябва да се съобразиш с доходите на хората. Така е само лукс. П.С. загуби ме като последовател, постът ти не звучи никак обективно, а като платен PR.. разочарование.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Жалко, че вдъхновението ми ти звучи като платен PR (какъвто не е, освен ако не считаш една бутилка шампоан за "заплащане"). Разбира се, имаш право да си подозрителна, както и всеки читател - включително и аз :) Но тук мисля, че подозрението идва от това, че 1. аз наистина се вдъхновявам от тази марка, и 2. цената. Може би не изглежда искрено човек с блог в моя ориентировъчно среден ценови клас да се вдъхнови от нещо скъпо и да не гледа паричките като фактор, но факт - при мен се случва и ще продължава да се случва :) А с O'right вдъхновението и вярата в марката са наистина силни, което явно си е проличало и от поста - макар и прието като "платен PR".

      Както и да е - аз заставам зад всяка написана дума, а ти имаш правото да не ме четеш повече (което все пак се надявам да преосмислиш, тъй като не съм от хората, които просто ще кажат "прав ти път" и за по-лесно няма да ти публикуват и коментара) :)

      Delete

Thank you for your comment!