Tuesday 19 May 2015

Eastern vs. Western Cosmetics

Доста често ми се случва да споменавам, че ползвам източна козметика, и да получавам поглед в стил "ама ти нали уж разбираш от козметика?". Не знам защо, но доста хора явно са настроени към грижата от Изтока като към евтино китайско изделие от левчето... А всъщност, както предполагам редовните ми читатели знаят, тя е нещо, което според мен превъзхожда в много аспекти западните си събратя по индустрия :) Два края на света и две доста различни концепции!


Ако се опитам да сравня западната козметика (произведена в САЩ, Европа) с източната (главно върху корейската имам наблюдения), на пръв поглед ми изникват една гигантска разлика. Западната индустрия като че се фокусира главно върху криенето на недостатъци и заличаването на бръчки. Корейската, и като цяло източната козметика, се съсредоточава върху превенцията и начините да се запази кожата млада и гладка. Този здравословен подход към красотата е и част от причините корейките и японките да изглеждат с години по-млади, а европейките и американките от 30-годишни да си пазят часове при пластичните хирурзи... (edited, благодарение на няколко читателки, които съвсем на място сложиха климатичните условия, хранителния режим и расовите различия като също особено важни - не се бях изразила правилно и май изглеждаше, че според мен само грижата оказва влияние)

В това отношение, на изток не правят компромис със слънцезащитата и са усъвършенствали формулите на тези продукти до последния детайл. Има за всеки тип кожа, за всеки желан финиш, за всеки повод - и не се шегуват с SPF фактора... Да опазиш кожата си порцеланово бяла е все още признак на добър сой (нещо, което е присъствало и на Запад, но е заместено от ерата на безумното теносване). Хубавото е, че като страничен резултат от пазенето от загара на "работническите класи" се избягва и фотостареенето :)

Друга основна разлика са съставите. Колкото и да не ми се иска, и корейците ползват вредни съставки, но количественото съотношение на растителните екстракти е в пъти по-голямо и на забележимо по-челни места в Ingr. списъците. И това, да отбележа, не само в продуктите за грижа, но и в декоративната козметика.

Като заговорих за нея, цветните щрихи при източните народи са насочени в малко по-различна посока от нашите. Те залагат на свежестта, на перфектния равен и сияен тен (в опозиция с нашия въздесъщ мат), на разцъфналите нюанси по устните. Техните текстури са също и доста голямо удоволствие за ползване, особено при червилата и моливите :) Тенденциите им включват задължителен kawaii (сладурски) щрих, като изкуствени мигли и свеж руж, и устни с градиент от вътре навън.

И така, предполагам вече не се чудите защо в някои отношения предпочитам и залагам главно на корейски продукти. Тази страна и съседната ѝ Япония все повече оказват влияние и върху западните идеали, и се надявам в един момент големите ни козметични брандове да спрат да залагат на гръмката реклама и да започнат да залагат на ефективния състав и видимия резултат :)

И, като за финал, корейците освен с формули, продават и с опаковки. Формулата е цар, а опаковката е царица - от супер изискана до супер кичозна :) За любителите на kawaii, това е рай!

Ако все още не сте пробвали корейска козметика, за начало прегледайте по-известните марки като Etude House, Laneige, Missha, Skinfood. Хубаво е да започнете с близки до нашите продукти, за да направите разликата откъм текстури и цялостно усещане - а след това се впуснете в експерименти, за да стане забавно :) Аз лично съм пробвала какво ли не, включително странни и непонятни за нашия пазар неща - маски за устни, страхотните хидоргел маски за лице, слузест почистващ гел, олиа за почистване на грим, нощни маски (неща, което тепърва се въвеждат на западния пазар). Предупреждавам, че не всичко е "типично" и за някои продукти трябва малко свикване, но цялостната картинка според мен е просто по-добро качество дори в същите категории като западната козметика :) Разбира се, не при всичко е така - и при корейците се срещат разочарования, но далеч по-рядко.

Ако се чудите откъде да започнете, можете да разгледате секцията ми с корейска козметика - в нея главно има по-неизвестни марки покрай MemeBox (беше си яка кутия за експерименти), но напоследък се позапасих и с mainstream брандове, за които очаквайте ревюта. А ако се чудите откъде да поръчате - testerkorea.com и cosmetic-love.com са изпитани, а Ebay също е опция. Първите два сайта имат доставка директно към БГ - в testerkorea.com е платена, но цените са по-ниски; в cosmetic-love.com е безплатна, но цените са малко по-високи; в Ebay зависи от селъра, но в повечето случаи доставят без парички :)

Ще се радвам да споделите своите разсъждения и опит по темата!

18 comments:

  1. "Само това трябва да ви говори достатъчно за причината корейките и японките да изглеждат с години по-млади, а европейките и американките от 30-годишни да си пазят часове при пластичните хирурзи... " - те живеят на една доста по-различна влажност, не е само заради козметиката :)
    С всичко останало съм съгласна :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Климатичните особености също играят роля, но определено не са толкова уникални - жени при подобни условия също си се сбръчкосват. Според мен просто има сериозна разлика в идеалите за красота и грижа тук и на Изток :)

      Delete
  2. Когато започна да разказвам на някой за корейската козметика, която използвам, реакцията е: "Аз китайски буклуци не смея да използвам",

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ами, в крайна сметка - те губят от това погрешно схващане ;)

      Delete
  3. Бих казала, че това, което прави японките млади и красиви, е по-скоро храната.Китайките също са азиатки, но не изглеждат като японките.
    Иначе е абсолютен факт, че масово лансираните марки надуват цените на ниско качествените си продукти заради сериозните рекламни кампании.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Да, храната е изключително важна (и за дълголетието там :)). Определено разликата не е само в козметиката, а в цялостната концепция за красота - може би не съм се изразила правилно. Започвайки от порцелановата кожа (пазене от слънцето и ползване на избелващи продукти) до стремежа да са винаги ненатрапчиво изрядни (което води до грима-грижа), на Изток определено залагат на превенцията, а не на криенето според мен. А това е здравословният подход към живота като цяло :)

      Delete
  4. А какво мислиш за парабените в корейската козметика, знам че имат по няколко, нещо, което в западния свят се избягва?

    ReplyDelete
    Replies
    1. На първо място - за мен истерията с парабените е изкуствено насадена. На тяхно място се ползват в повечето случаи не особено по-"полезни" съставки, а козметика без консерванти аз лично избягвам. Ако обаче търсиш изцяло козметика без парабени, на Изток някои марки приемат политиката 6-free (или 8-free) - това са продукти без най-често ползваните вредни съставки, включително парабени. В повечето случаи това е ясно означено в описанието или на опаковката :)

      Delete
    2. Парабените са изцяло рекламен трик. Как ви се струва крем за лице с гръмкия надпис "без парабени" и зелени "био" листенца, но в състава намираме алкохол, който е смърт за моята кожа, както и продукт, който се използва като промишлен лубрикант? Търсейки крем за лице без алкохол и подобни машинни масла, парабените са последна моя грижа. В храната ни има "парабени" - всички възможни консерванти. Ужасяваме се да си ги мажем, но преспокойно ги ядем??
      Козметика без консерванти почти няма, а ако има - срокът на годност е около две седмици. Ако няма парабени, има друг тип химия с друго име, същото действие и също толкова "полезна" - просто е невъзможно с магическа пръчица да направиш крем за лице със срок на годност година-две-три и да е без консерванти. Набедиха парабените за виновни за цялото зло на света, а те далеч не са най-вредната съставка на козметиката.

      Другият рекламен трик, за който се сещам, е "с арганово масло". В 95% от "аргановите" масла има огромно количество силикон + жълт оцветител и малко арганово масълце за разкош, а в някои дори не си правят труда да сложат Argania spinosa kernel oil и го заместват с Olea europаea fruit oil - зехтин, или с рапично олио. Но ние си въобразяваме, че косите ни ще станат лъскави и здрави като на мароканките, защото използваме тяхното олио.

      По-малко слушане на реклами, повече разсъждение. :)

      Delete
    3. Значи сме на едно мнение :)

      Delete
    4. Ах, защо няма "лайк" бутон тука? :)) И аз съм на мнение, че "вредите" от едно и "ползите" от друго са силно преувеличени и субективни. Това, че нещо е писано като органик или био не значи, че е по-полезно от нещо, създадено в лаборатория по химичен път. Технически погледнато и водата, както и всяка една съставка са "химия" - съставени от определени химични елементи. Да не говорим колко от "естествените" съставки като масла, извлеци и т.н. са си откровени алргени, драазнят кожата или със силно преувеличени "полезни" действия. Наскоро четох за някакъв спрей за лице, май на бг марка (освезаващ и успокояващ) с ЛАВАНДУЛОВО масло. То е всичко друго, освен освежаващо и успокояващо. Плача и се смея с глас едновременно. А всеки, който си мисли, че "био" е нещо като по-по-най, за мен е в дълбока заблуда относно как се придобива щампата "био" върху дадена опаковка...всичко е въпрос на пари и маркетинг.

      Delete
    5. Щем не щем сме жертви на маркетинга, дори и да мислим и премисляме здраво какво купуваме. Списъкът със съставки е най-доброто средство за вземане на решение, но не всеки има желанието и времето да се информира кое е хубаво, кое не, както и вниманието да преценява дали нещо конкретно му се отразява зле/добре. Или си от едната страна на оградата и не ти пука какво мажеш (ако го рекламират по телевизията), или от другата - и се задълбаваш. Въпрос на избор е, както е въпрос на избор как, колко и кога да се образоваш за каквото и да било :) От тази гледна точка не съдя нито производителите, че правят боклуци и ги рекламират като пенкилер, нито клиентите им, които им вярват - въпрос на избор е :)

      Delete
    6. Така е - не всеки е длъжен да разбира от латински наименования и химични състави. Освен това, каквото понася на една кожа добре, за друга е убийствено - прост пример с алкохола в продуктите за лице.

      Delete
    7. Това е може би най-важното - толкова сме различни, че е невъзможно при всеки действието да е едно и също. Най-добрият съвет, който мога да дам като блогър всъщност е човек да се опита да опознае кожата си - никой друг не я познава така, както собственика ѝ :)

      Delete
  5. Не може да им се отрече, че знаят как да привлекат внимание с опаковки и интересен дизайн и идеи. Иначе личния ми опит с корейска козметика е 50/50 (положителен/отрицателен). Имам няколко продукта на Etude house, които доста ме разочароваха: едни червила със супер сладурски girly дизайн (пълна скръб са самите червила), едно СС (не ми хареса и изобщо е някакъв мнооого странен вариант на СС крем) и един сет кремове/есенции с алое (просто ок). С много хубави впечатления останах от няколко продукта на Rachel K - тези определено бих ги повторила

    ReplyDelete
    Replies
    1. Имай предвид, че корейските и западните BB/CC кремове нямат почти нищо общо (нашите тотално ме загубиха още преди време). А тези Rachel K не ги бях и чувала - мерси, че сподели! :)

      Delete
    2. ще взема да напиша за нещата на Etude скоро време, СС-то по описание много ми хареса и вярно, бях чувала, че тези източните понякога са доста различни, но това СС специално се оказа някаква невиждана мазня с бяло-сребрист цвят. Само смесено с нещо друго мога да го ползвам. СС-то на Rachel K беше супер,но гледам, че нещо са вдигнали цените. Май всеки нов продукт му тряскат едни $10 отгоре :/ Имаше и един много хубав измивен гел.

      Delete
    3. Определено ще ми е любопитно да направиш ревю! А една от разликите с нашите BB/CC кремове е именно нюанса - източните са много често страшно светли и със сивкав подтон, за да паснат на техния тип кожа. За щастие на мен ми пасват почти винаги, но доста оплаквания съм чувала по повода... :)

      Delete

Thank you for your comment!