Sunday 26 February 2017

Guest Post: Cellular Communication

Преди няколко дни с мен се свърза Надежда, авторката на сравнително нов блог с доста интересна насоченост. Pharmetic Views е посветен на това да попълни една празнина в родната ниша - информация за съставките в козметичните продукти от гледната точка на фармацевт. Аз лично имам повърхностни познания в тази насока и ми е много приятно да представя Надя като гост-автор в днешния пост! 


Тя сама избра темата му - Междуклетъчна комуникация и козметиката на бъдещето, или за какво да се оглеждаме в съставките на продуктите, ако искаме те наистина да повлияят даден клетъчен процес. Оставям думата на Надя...

----

Науките в световен мащаб се развиват със скоростта на светлината и всяка област от живота ни се повлиява от този напредък. Гребенът на вълната при козметологията в момента е междуклетъчната комуникация и съставките, които спомагат за нейното осъществяване. В България не се говори за това, защото е специфична материя - тези, които знаят за нея, трудно могат да я обяснят с думи прости, а в списанията често сме облъчвани от гръмки заглавия, зад които стои не особено адекватно на реалността рекламно послание.  

Накратко за междуклетъчната комуникация: в нашия организъм никоя клетка не съществува самостоятелно. Тя живее в общество - обществото на другите клетки в нейна близост, и на организма като цяло. През целия си живот тя получава и отдава информация под формата на "клетъчно общуване". То се извършва по два начина: директно към съседните си клетки с обмен на молекули през допиращите се до нея участъци (през мембраната), или чрез специални химикали на по-далечни разстояния. Една клетка може да си "говори" както с други клетки, така и сама със себе си - да излъчва вещества, с които се саморегулира.

С няколко думи - тези живинки си имат химичен език, на който общуват и който ги кара да извършват различни дейности. Например - ако на една клетка е нанесена сериозна травма, тя може да получи заповед "Умри!" и да инициира собствената си смърт - контролирано, без да уврежда другите клетки (апоптоза). Но нас като потребители на козметика ни интересуват други команди: "Произвеждай колаген!", "Произвеждай еластин!", "Дели се!", нали така? Съответно учените в областта на дерматологията са се съсредоточили в откриването на химичните сигнали, които карат нашата кожа да прави именно това. Тук ще посоча някои от откритите досега.

Палмитоил трипептид - 5 (и други пептиди) 
Пептидите са интересни съставки. Изградени са от аминокиселини по същия начин, както и белтъците, но са с много по-малък размер. Използват се непрекъснато за комуникация между клетките. Палмитоил трипептид - 5 сигнализира за увеличаване на производството на колаген. Прекрасно свойство е лесното навлизане през кожата (нещо, което колагенът, хиалуроновата киселина и еластинът просто не могат).

Ретинол 
Малка, бърза молекула, която прониква изключително лесно там, където е нужна. В кожата преминава химична трансформация до ретиноинова киселина, която е биологично активният агент.  Съществуват специфични рецептори в клетката, които се свързват ексклузивно с ретиноиловата киселина. (RAR-рецептори).

Ретинолът дава команда "Дели се!" на клетките и така обновява кожата. Отделно той контролира производството на важни глюкозаминогликани в клетката (хиалуронова киселина и хондроитин). 

Растежни фактори
Трансформиращ растежен фактор - бета (TGF-β1) е пример за изключително важен фактор в пролиферацията (деленето и обновяването). Той се използва от много видове клетки от различни тъкани, включително кожата. Растежни фактори се съдържат в охлювната слуз и в екстрактите от някои растения.

---

Надявам се да ви е било полезно - за още интересни материали и ревюта на състави на продукти с леко пиперливия на моменти език на Надя, посетете www.Infarmaciq.com. :) Коментарите са ваши!

1 comment:

  1. Прекрасна статия! Написана е на достъпен език и честно казано попаднах на нея в точния момент :))

    ReplyDelete

Thank you for your comment!