Monday 20 February 2017

4 Ways Blogging Boosts Your Career

Интересно е как толкова време MaquiLab ми помага в кариерното развитие, а никога не съм му благодарила (явно е той). Тази статия ще е именно за това - начините, по които воденето на блог помага при търсене на работа и при справяне с работата! Може би всичко това е повече за колегите-блогъри, но се надявам и останалите да открият нещо полезно в писанията ми!


Ще изброя няколко точки, а след това ще ви разкажа и моя собствен опит. :)

1. Независимо за какво кандидатствате, блогът е едобра отправна точка за разговора по време на интервю. Просто е нещо интересно, което спира окото на интервюиращия в CV-то ви. Да не говорим, че блогът може да е точно това, което ще ви отличи от тълпата други CV-та и може да накара потенциалния работодател да осмисли точно вашата кандидатура.

2. Блогът ви учи да се справяте сами с трудностите. Технически, екзистенциални (hello, writer's block!), графични и фотографски. Дори не искам да навлизам в подробности колко неща съм научила покрай воденето на блог - от това как да оформям текст визуално до малко код (ама много малко). Може и да не ви се вярва, но всичко това в един момент се оказва много полезен опит, който конкурентите ви нямат. Затова го отчитайте като фактор.

3. Блогът създава полезни връзки. Аз лично не съм от най-активните по събития, защото не живея в София, но покрай блога съм се запознала с доста полезни в професионално отношение хора.

4. Поддържането на блог е времеемък креативен труд, който учи на постоянство и на това да търсите винаги нещо ново и интересно. Т.е. прави ви по-упорити, по-мислещи и по-творчески настроени към ежедневието. Което се отразява положително на работата ви, разбира се. Единственият минус е, че всичко това трябва да се случва във времето, в което искате само да си почивате...

И така, как тези неща ми помогнаха в професионален план?

Излязох от университета с неясната мечта да стана копирайтър. С това и започнах, но след като първата ми длъжност се изчерпа откъм възможности и реших да сменя обстановката, се гмурнах (уж за малко) в света на социалните медии. За това именно ми помогна блога - покрай него бях запозната с разпространените по нашите ширини такива и имах основата. И досега се занимавам именно с това, защото ми предоставя неизброимо много нови неща за учене и никога не е скучно. Съдържа и солидна порция копирайтинг, което пък запълва нуждата ми от думи. И докато неизбежно и съвсем естествено се образовам в сферата на дигиталния маркетинг като цяло, осъзнавам, че MaquiLab ми е давал и продължава да ми дава чудесна учебна база. :)

По точка едно опитът ми е категоричен - нямам нито едно интервю, на което да не се е зачеквала темата за блога. На едни им е просто интересно, други виждат как един блогър може да им донесе ценен опит за екипа. Добавянето на блога в CV-то ми беше повратна точка.

Като заговорих за CV-та, мога ли да споделя мъката си с тях? Мразя ги. Толкова са скучни. Далеч по-приятно и лесно за асимилиране е резюмето. А то , поради сравнителната си рядкост по нашите ширини, също може да се окаже онова, което да ви отличи от тълпата. Ето една селекция от вдъхновяващи резюмета (програмата, с която да направите своето най-лесно и без опит в графичния дизайн, е именно Canva).

Държа да подчертая, че ако си направите блог само с целта да го включите в CV-то си, сте на грешен път. Като цяло, самоцелното правене на блогове поради каквато и да била причина е смешна работа, но това е друга тема...

Е, надявам се да съм ви била полезна. И не забравяйте - дори и да нямате блог, живеем във време, в което е лесно да се учите и развивате непрекъснато по хиляди начини. Препоръчително е. :)
Разгледайте и останалите постове от серията On Blogging тук!

4 comments:

  1. Уау! Никога не ми бе хрумвало да добавя блога в CV-то си!!! Дори бих го крила. На много хора темата "Козметика" им изглежда повърхностна... :/
    Страхотно е, че на теб ти е помогнало! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Повярвай ми, всичко зависи от начина, по който представяш блога си. Може и да изглежда повърхностно, може и да изглежда много примамливо от гледна точка на опит. :)

      Delete
    2. Абсолютно съгласна с теб Ели! Особено, като млад човек тепърва градящ кариера. Ще си откадна идеята на поста за видео може ли? :)

      Delete
    3. Разбира се - ще се радвам да чуя мнението ти! :*

      Delete

Thank you for your comment!