Wednesday 19 October 2016

3 Ways to Declutter your Makeup/Skincare Storage

Ако ви трябва повече време да откриете търсената очна линия, отколкото да я нанесете - значи имате проблем. Колкото повече козметика се натрупва във времето, толкова по-трудно става нейното съхранение, следене за срок на годност и най-вече изхабяване. Затова и предизвикателството да стигнеш до дъното на продукт е едно от най-разпространените сред козметичните блогъри.


Днес реших да ви споделя как аз се опитвам да се справя с този проблем. Далеч не притежавам складовете козметика на западните си колежки, но това не значи, че и аз понякога не изпадам в паника от количеството върху козметичната си маса. Да - маса на две нива е, при това в комбинация и с горната част на една ракла. И това е само в спалнята...

1. Подарявайте
В момента, в който установите, че няма да ползвате даден продукт - независимо дали защото не ви допада текстурата/цвета/аромата или защото имате още пет такива, отделете го в една торбичка. Като се понатрупат няколко такива, ги занесете в офиса или при дамите вкъщи с репликата "каквото ти хареса - твое е, каквото не - предай нататък". По този начин не само вие не трупате излишности, а и радвате някой около себе си. Също така, ако видите още в началото, че не ползвате нещо достатъчно често (особено бяла козметика), подарете го преди да е дошло време да го изхвърлите, защото му е изтекъл срока. Жалко е да се пилее.

2. Следете за сроковете на годност
Задължително. Аз лично имам една excel-ска таблица, в която е записан срока на годност след отваряне на всичките ми продукти. Преди няколко месеца я затрих без да искам и не мога да ви опиша какъв хаос беше докато я направя отново. По принцип продуктите имат няколко месеца аванс след препоръчителния срок на годност/срок след отваряне, но това не значи, че сенки на пет години са ок. Не са. Разчиствайки на база "възраст" не само си гарантирате здравословното състояние на козметиката, но и всеки месец освобождавате място за нови попълнения. :)

3. Направете си лимит за харчене на месечна база
И не го надвишавайте. По този начин няма да се хвърляте в неадекватни покупки от типа на "Аааа, тези яркосини сенки са супер яки, ще ги нося всеки ден!". В повечето случаи имам списък с желани продукти и още преди месеца да започне знам кой от тях е с приоритет и ще бъде купен. Аз също правя необмислени и импулсивни покупки, но доста по-рядко, откакто се старая да се вместя в даден бюджет, защото това значи да се лиша от нещо друго (същото важи и за канцеларските материали).

В последните две години голяма част от козметиката ми е изпратена от различни брандове - което означава, че нямам много контрол върху количеството, което се натрупва върху масата. Това обаче ме научи на трите неща, изброени по-горе, за което съм много щастлива. При скорошното преместване в нова квартира установих колко много неща имам без дори да го знам, но си дадох сметка, че само едно кашонче от тях не ползвам (предимно декорация, която има сантиментална стойност). А това според мен е признак за здравословен живот в хаоса на консуматорския свят. Далеч съм от мисълта, че не се поддавам на манипулация или че не мога и с по-малко, де. :)

Ще се радвам да споделите какво мислите по въпроса, какво е за вас трупането на вещи и как се справяте с организацията на козметичния си арсенал (снимки са добре дошли във Фейсбук или с линк в коментарите)!

2 comments:

  1. Точно това направих преди няколко месеца. Подарих много козметика, която почти не бях използвала по една или друга причина, а момичетата бяха много щастливи. Аз обичам да раздавам и честно казано няколко пъти вече съм го правила и се отразява чудесно и на мен и на получаващите :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Абсолютно - share the love, както се казва :)

      Delete

Thank you for your comment!