Tuesday 15 October 2019

My Skincare Heroes

С ръка на сърцето мога да кажа, че никога не съм си харесвала кожата повече! В последните три месеца тествах няколко продукта, които значително подобриха състоянието ѝ до може би най-доброто, на което е способна. Да, вече не е младежки напомпана и свежа, но няма как...


Дори и при положение, че точно в момента имам малко пъпчици, я усещам здрава и в добро състояние. Субективното усещане настрана, човек се гледа в огледалото всеки ден и понякога е трудно да забележи разликите. Но с този ритуал забелязвам! Понеже споменатите продукти не са един и два, започвам да изброявам...

Drunk Elephant TLC Framboos


За това откритие трябва да благодаря на бивша колежка от университета, която съвсем без да подозира прави потенциална черна дупка в бюджета ми оттук нататък. :) Тя ми връчи тази сладурска опаковка на култовия серум с киселини на марката Drunk Elephant в една адска жега в началото на лятото, но реших, че ще го пробвам каквото ще да става. И стана тя каквато стана!

На първо място - не се лъжете от скромните 8мл, които се съдържат в опаковката - стигна ми за повече от три седмици всекидневна употреба. Буквално е нужно миниатюрно количество за цялото лице. TLC Framboos съдържа гликолова киселина и салицилова киселина за изглаждане и подобряване на текстурата на кожата, във формула с ниско pH. Бих казала перфектна комбинация, при това в немалки количества (но все пак достатъчно малки, че да може да се маже всяка вечер без притеснения).

Нанася се или под нощната грижа, или смесен с нея, като е добре да се ползва подхранващ продукт. Аз го нанасях в комбинация с един хидратираш серум на Balea, който ми идваше идеален в жегите. На сутринта на всяка цена SPF30 минимум. И така няколко дни, докато не започне да се забелязва ефектът...

А ефектът, освен, че нямах кьорава пъпка през цялото време, е бебешки мека и сияйна кожа, със загладени фини линии, спокойна и щастлива. Поричките на носа ми са пословично огромни и нямат оправия, но с помощта на този серум и един от следващите продукти придобиха съвсем приличен вид. И така по време и няколко седмици след като ползвах TLC Framboos.

Доволна е меко казано - впечатлена съм. Знаете, че не съм от хората, които биха дали баснословни суми за козметика, ако не е нещо наистина уау. Това е. И си заслужава 76 паунда за опаковка от 30мл. Която вероятно ще ползвам цяла година. Хидратиращият им продукт (B-Hydra) е силно разочароващ, така че няма да прибързвам да казвам, че всичко им е топ. Сигурно ще пробвам още нещо в някакъв момент, обаче...

Едно нота бене - ако не сте пробвали нещо с по-високо съдържание на киселини (тук са 12%, което не е малко), направете patch test и действайте бавно. И не забравяйте слънцезащитата в никакъв случай!


Следват два продукта на The Ordinary, които използвам в тандем. Салициловата киселина е съставка с доказано действие върху кожата ми и затова не бях изненадана от ефекта. Ниацинамидът с цинк също не ме изненада, всъщност. В крайна сметка, не трябва да е изненадващо, че активните съставки във високо съдържание работят... :)

The Ordinary Salycilic Acid 2% е прозрачен серум без мирис. Нанася се по капка вечер преди основната грижа - или таргетирано само върху проблемни зони, или на цялото лице (но наистина икономично). Попива напълно и не пречи на продуктите отгоре, като аз нанасям отново хидратиращия серум или подхранващ продукт.

The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 2% също е прозрачен серум без мирис. Нанасям го сутрин под слънцезащитния крем на цялото лице. И той попива доста бързо и без следа.

Резултатът е кожа с видимо намалени несъвършенства (тук визирам пъпчици, черни точки, неравности), намелено отделяне на себум, спокойна и свежа. Намаляването на отделянето на себум се дължи главно на серума с ниацинамид, а прочистването на порите е дело на салициловата киселина. Тя ми помага донякъде и в овладяването на пъпките в момента.

Ползвах комбинацията на The Ordinary преди TLC Framboos, така че съм сигурна, че тези резултати бяха (и в момента са) изцяло от нея. TLC Framboos надгради с тоталното изчезване на пъпките, изглаждането на фините линии и генералната сияйност на кожата (гликоловата киселина си е голяма работа). Сега, когато съм пред дилемата дали да взема голямата му разфасовка, оценявам действието му стократно...

Продуктите на The Ordinary са както винаги евтини и икономични, особено салициловата киселина, която ще ползвам до гроб сигурно. Ниацинамидът вече е под половината, така че ще трябва да се купува отново.

Едно малко несъвършенство на серумчето с ниацинамид е ефекта "кир", който предизвиква при употребата на някои кремове. Не мога да разбера коя съставка го причинява, но с един крем нямам никакви проблеми, а с друг не се разбират изобщо...


Освен тези "активни" стъпки от режима ми ползвах следното:
- Слънцезащита Nivea Shine Control SPF 50 - страхотно бюджетно попадение за мазна кожа. Ползвах го и по време на път и се справи чудесно на всички фронтове.
- Хидратиращ серум Balea Aqua Serum - отново чудесно бюджетно решение за хидратация на комбинирана/мазна кожа. Много лека формула, която обаче оставя кожата свежа и еластична.
- Масло за лице Alverde Bio-Wildrose - стар любимец, който нанасям в дните, в които имам нужда от нещо по-подхранващо. Също на Alverde е и кремчето ми за очи, което е в нова опаковка (вижте повече за серията Alverde Naturschon тук).
- Енергизираща маска за лице Yves Rocher - ползвам я вместо нощен крем понякога, много е свежа (държа я в хладилника).

Сега се опитвам да вкарам в употреба и една бутилка Vichy Mineral89, която не знам дали ще си избие парите, просто не виждам смисъл от това чудо... Но може би трябва повече търпение и да нацеля правилните продукти за след това. Ще видим. Като цяло, малко съм на вълна "ако нещо работи, не го променяй" и смятам да продължа в духа на горните продукти поне до края на есента. След това ще трябва сигурно да мина на нещо по-подхранващо като нощна грижа. Тогава мисля да пробвам и чудовището на The Ordinary с 30% киселини, отново подарък от гореспоменатата колежка (тя определено е по-смела от мен!) :)


Специално място обръщам и на тоника The Body Shop Rose Toner - много е подобен на корейските есенции, гелообразен и свеж. Усещането от употребата му е прекрасно, а ароматът на рози и малките листенца в шишето са чудно допълнение къ изживяването!

И още нещо - ако трябва да сравня резултатите от този режим с процедура в салон, това ще е HydraFacial. С нея можете да постигнете почти същото, но ще са ви необходими доста повече средства, разбира се.

И така, приключвам първия пост от много време насам с въпрос - кои са продуктите, които при вас работят безотказно?

2 comments:

  1. От къде се снабдявате с гамата на The Ordinary?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Има ги във Feelunique и още доста UK сайтове с доставка дотук, както и от официалния им сайт. А в БГ се предлагат в Douglas някои продукти. :)

      Delete

Thank you for your comment!