Thursday 28 December 2017

Pick Your Planner // 2018

2018-а наближава със скоростта на светлината и вероятно някои от вас вече се чудят къде да открият своя нов органайзер или планър - това "хоби" става все по-популярно и не е никак лесно да се ориентираме в навалицата от марки и предложения. Преди три години, когато започнах да се занимавам с креативно планиране за първи път, изборът беше доста ограничен и някак ми беше по-лесно да избера без много мислене. Сега... Е, сега имам купчина използвани по няколко месеца органайзъри, защото не мога да се спра само на един...


За да ви спестя лутането, и тази година реших да направя пост с подбрани от мен предложения. Разликата от миналата година е, че няма да ви показвам такива, които не съм пробвала самата аз. Отдолу ще оставя линкове към проверени магазини, за да ви е по-лесно. So, приберете кредитната карта на сигурно място и се гмурнете с мен в необятните дълбини на организирания живот...

Започвам с ГОЛЯМА скоба. Използвам думата планЪр, и отказвам да ползвам вече широко разпространеното в блого/влогосферата ни планЕр. ПланЕр е това. ПланЪр е опит за заемка, защото си нямаме точна родна дума (може да го наречете неуспешен опит, няма да се сърдя). Та, всичките видеа и постове за планЕри всъщност трябва да са в графа авиация, а спойлерите за филми да са в графа автомобилно дело - ама нейсе... Needed an outlet for this one, thank you for bearing with me.

Започвам с въздесъщия Happy Planner: система за организация с дискове, която предлага три размера (мини, класически и голям), както и цяла орда аксесоари. Според мен всеки би намерил сред предложенията им нещо за себе си - дали харесва вертикално планиране или хоризонтално, по-изчистен дизайн или много цвят, датирани или недатирани календари... Единственото условие е да сте фенове на дисковете, но според мен любовта към тях идва бързо. Това е може би най-удобният начин за свързване на страниците от гледна точка на лесно вадене и слагане на листите. Хартията на Happy Planner-ите е страхотна, дори и да се забавлявате с печати и калиграфия. Колекцията за следващата година е вече по магазините, а през януари очакваме нови попълнения. Вижте ревю тук


Следва Webster's Pages - и конкретно техните Personal органайзери. Перфектни са за чантата, можете да ги персонализирате по какъвто начин пожелаете, включват красиви странички за списъци и прочие записки. Webster's Pages предлагат и формат А5 с рингове (за мен се оказа неудобен), както и traveler's notebooks (който още си стои в кутията). Аз лично харесвам страшно много голямото разнообразие от цветове, а тези за следващата година са очарователни (на снимката от Инстаграм отдолу). Вижте ревю тук.



Не мога да пропусна и бюджетния вариант органайзери с рингове на Paperchase. Приготвила съм моя за следващата година и смятам да го ползвам за memory planning, ако не ме домързи. Да, качеството не е на нивото на Webster's Pages, но и цената е доста по-ниска - особено в момента (имат страхотни намаления!). Те предлагат и доста други решения (със спирала, с лепено гръбче, шити...), освен разнообразие от размери. 


Ban.do - супер готина марка, която ми промени мнението за планърите, от които не мога да вадя листи. Освен, че качеството тук е супер, това е и най-доброто решение за свежи мацки с чувство за хумор (основно заради илюстрациите и надписите). Фен съм и на дизайнерските им лепенки, които също допринасят за настроението. Също се предлагат в няколко размера, като има и такива със спирала. Но са доста трудни за откриване. Вижте ревю тук.


Включвам и едно БГ предложение - това на Creatoria. Те стъпват на пазара ни със сравнително изчистен планър с твърди корици и полускрита спирала (слава богу, вечно си мачкам спиралите в чантата!). Хубавото е, че всичко в него е на български, а това е удоволствие, което липсва при другите марки. Планърът е компактен, включва месечни и седмични изгледи, като седмичните са с редове - улеснение, ако сте като мен и вечно пишете накриво. Трябва да имате предвид, че този планър не е особено подходящ за украсяване с тънкописци и печати, тъй като хартията е прекалено лека и прозира. На фона на останалите в този списък е напълно обикновен (няма украса, няма заигравка с цветове и шрифтове), но ако търсите решение за непретенциозно и удобно записване на задачи - е напълно достатъчен. Аз лично ще го ползвам именно за работни и домашни задачки, както си личи по вече вписаните. Надявам се в следващите издания да видим малко повече креативност от Creatoria и по този начин да имаме роден конкурент на западните планъри. :)


Включвам и няколко други предложения от нашия пазар:
> Filofax от Orange - скъпи са, хартията им е ужасна, но кориците са с чудесно качество.
Moleskin от Хеликон - за bullet journaling. Подариха ми и Leuchtturm, който тепърва ще пробвам.
> Евтини корпоративни органайзъри и планъри - грозни и доста неподходящи за украсяване. Предлагат се по вериги като Office 1, както и от доставчиците на рекламни сувенири.
> Ръчно изработени тефтери - намират се трудно, главно по hand-made базарите.
> Bershka имат някакъв доста кичозен планър за тийнове, който е не особено добре откраднат като визия от ban.do. Лепенките към него обаче са сладки. Мисля, че и Stradivarius имат планъри, но ще помоля някой техен фен да коментира дали ги има при нас.

Ето и списък с онлайн магазини, където можете да намерите по-креативните предложения от списъка:
> Blitsy - любима дестинация заради цените (в долари), безплатната доставка над $50 и намаленията. Tъй като са в US обаче има шанс да минете през митница (което не е драма, само си плащате ДДС-то на сумата от поръчката). Но в повечето случаи няма проблеми, нашите митничари явно ги мързи...
> Hey Little Magpie - ще ви трябва превозвач от UK, но са добре заредени.
> Craftie Charlie - доставят и директно до БГ.
> Paperchase - доставят и директно до БГ.

За аксесоари отново препоръчвам горните магазини, както и Aliexpress за китайски джунджурии (най-вече washi tape). Добър магазин от Изтока е и Yozocraft, като в него можете да откриете сума сладурски лепенки, тефтерчета, лепящи листчета и washi. 

Планирам да направя постове за различните типове аксесоари, които ползвам, но все не мога да стигна до снимките. Предполагам, че просто трябва да си го запиша като задачка...

Е, ще се радвам да ми споделите какви са вашите планове за 2018-а!


P.S. Можете да видите поста от миналата година тук.

10 comments:

  1. Ели :) Прекрасен пост, както винаги. Обмислям от едно известно време да си поръчам DailyGreatness Journal. Разбира се, не защото имам нужда от него, а защото умирам от любопитство - много са ми интересни. Имаш ли някакви впечатления от него? Иначе за мен системата и планера, които ме събират удивително добре са Leuchtturm1917 и Bullet Journal-a и мисля да остана на тях през 2018г. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти!

      Daily Greatness Journal ми изглежда приятен, но имам проблем с планъри, които изискват толкова много от мен... Хубаво е, че има идеи за благодарност, размишления и други, но ако не ги впиша, ще се чувствам ужасно. А не всеки ден ще ми се пишат :) Иначе, ако това не те притеснява - е сладък (но нямам идея за качество)!

      Delete
  2. Ти си виновна да се ''организирам'' и аз от миналата година. Тази година заложих на евтин планър от Ciela на марката Spree с хубава корица с цветя и вдъхновяващ надпис. Отвътре е съвсем обикновен, но ми върши работа (вече запълних половината януари, предстои ми сесия в университета :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Радвам се, че съм виновна за хубаво нещо :D Не е нужно да имаш fancy планър, за да се вдъхновиш за планираш. Даже колкото по-обикновен е, толкова по-креативен може да бъде човек. :)

      Delete
  3. Stradivarius пуснаха няколко вида планери наскоро, лично аз взех този в розово злато с простичкия надпис 2018 отпред - харесва ми, защото е разграфен по вкуса ми, достатъчно изчистен е и има необходимото място за писане, а аз пиша едро :D

    preslavasbeautydiary.blogspot.bg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, че сподели! И на мен ми се сториха супер изчистени и стилни от снимките в сайта, "женствени" е точната дума. :) Жалко, че нямат магазин наблизо.

      Delete
  4. Харесвам тези твои постове, защото имам навик да трупам интересни тетрадки, тефтери и стикери, които хич не използвам... Готовите планъри/органайзери изобщо не работят за мен, защото страниците им са разграфени по определен начин, а моята програма може да се мени драстично седмица за седмица.

    От любопитство гугълнах bullet journal, което прочетох в поста ти и разбрах, че това е планърът, който ми трябва :) Толкова практично и удобно: сама решавам какви полета и раздели да има, къде да пиша и как да изглежда всяка страница. Една седмица организирам с дантелени лепенки, друга - с ярко тиксо, стикери или драскулки. Пиша с писалка (имам малка колекция) и използвам лидълска тетрадка с чисто кремави плътни листи, която външно прилича на Moleskin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bullet Journal-а набира все повече популярност, именно защото е най-силно персонализируемият вид организиране (не знам дали има такава дума). :) За мен лично The Happy Planner работи перфектно в седмичните раздели и затова все се връщам към него, но много ми се иска да не ме мързи толкова да пробвам и bujo... Адмирации за писането с писалка - така и не свикнах!

      Delete
  5. Привет! Изключително интересен ми беше поста ти. Нямам навика да купувам и попълвам планери, но тази година ме е осенила идеята и желанието да се опитам да организирам ежедневието си по този начин. Не, че не съм се справяла със задачите си и без органайзер, но може би наистина облекчава и прави цялата организация по- приятна. Има страхотни предложения, аз на БГ пазар забелязах и още един от plannerbg.com, който ми е една идея по- интересен и разчупен от този на Creatoria и вероятно ще поръчам него. От чуждестранните ще се въздържа към момента, тъй като все още не съм вманиачена на тази тема, (надявам се така и да си остане, пристрастяването е лошо нещо :-D ). Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много съм съгласна с коментара за вманиачаването :D :D :D Попадна ми този на plannerbg, но честно казано дизайна не ми допада изобщо. Иначе е добър като за опит - ако ти допадне, винаги може да потърсиш намаления на чужбинските или пък да пробваш да си направиш свой с bullet journalling. Голямо удоволствие е!

      Delete

Thank you for your comment!