Monday 1 December 2014

Advent Calendars - the beauty of a DIY Christmas

От години се увличам много по всякакви видове от така наречените Advent Calendars - календари с изненади за всеки ден до Коледа. В прозорчетата/кутийките/пликчетата (ще видите по-надолу) могат да се скрият всякакви неща - от добре познатите ни шоколадови бонбони до бижута и козметика. От дете ми подаряват почти всяка Коледа шоколадов календар, а тази година реших аз да си го направя сама :) Подробности - по-надолу!


Първо обаче, няколко идеи как може да изглежда календарът, за да ви се изясни идеята :) Въображението няма граници и могат да се ползват всякакви подръчни материали. Ако ще е за подарък, най-вече ще е готино да се съобразите с предпочитанията на човека. А ако ще си е за вас, най-добре го натъпчете догоре със сладкиши и няколко предизвикателства за разкош!

 
 
 
 

Най-любим ми е виненият, а този със зимната сценка е просто прелестен, ако имате дете (но не и котка/куче). Тези и още идеи вижте в Pinterest.


Аз реших да мина по най-лесния начин - с кибритени кутийки. Не е трудно, но отнема време (един следобед). Приятно е да се занимава човек с такива неща, на мен лично ми подейства доста отпускащо. Материалите могат да са тотално подръчни (по-дебела опаковъчна хартия и панделки от минали години), а могат и да са специално за случая. Аз взех комплект специални дизайнерски хартии с коледни теми и панделка от любимото ми вече магазинче Пи Ем Арт, отмъкнах лепило и една четка от мама, избрах бонбони от Carrefour (малко са тези, които са в отделна опаковка и се побират в кибритена кутийка - колкото и да ми се искаше да побера Lindor). Още ви трябва тиксо и ножица, разбира се :) Няма трикчета, които да ви споделя, освен да ползвате добро лепило, като С200 - аз пробвах първоначално със сухо лепило, но не стана. Общо взето - правите каквото и както ви харесва, а ако не можете да измислите как - в нета има мега много препоръки за DIY (аз лично търся вдъхновение за подобни неща най-вече от Pinterest) :)


Остава мерене, рязане и лепене. Първо облепих кутийките с хартията, след което ги подредих по "нива" и ги закрепих с ленти тиксо (подреждате ги една до друга и залепвате с дълга лента). Накрая залепвате нивата едно за друго с С200. Пробвах няколко подредби, но тази ми хареса най-много :) Панделката залепих към долната част на чекмедженцата отново с тиксо, за да е по-сигурно, че няма да се разлепи при дръпване. Накрая е пълненето с бонбонки - и нека броенето до Коледа започне!


Ще се радвам да споделите какви самоделни коледни радости сте сътворили (и снимки!) :)

14 comments:

  1. Много яко се е получил!

    ReplyDelete
  2. Tова е СТРАХОТНО!!!!! Уникално яко ти се е получило!

    ReplyDelete
  3. Thanks ^^ Може и още по-добре, ама догодина - сега поне знам, че не съм толкова зле в ръцете :D

    ReplyDelete
  4. Чудесно е !! Браво :)) Супер сладурско е станало.

    ReplyDelete
  5. Много хубава идея! Много сладко се е получило :)

    ReplyDelete
  6. прекрасен пост браво

    ReplyDelete
  7. Жестоко се е получило ;)) Браво! Днес с няколко колежки харесахме идеята с виното ;ддд тя ни грабна интереса :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Хах, ако решите да я правите - ви идвам на гости до Коледа :D

      Delete
  8. Отново убийствена идея Ели! За мен - календара с виното, за мъжа - бирен календар, а за дечицата ми ... по един с кутийките на ден! :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Мерси ^^ Определено би било яко, ако да се намерят 24 яки вида бира, да се подредят в една каса (с украса, разбира се) и да се номерират с тагчета на гърлата... За следващата година!

      Delete
  9. Винаги съм се възхищавал на хора с идеи! Поздравления! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ооо, идеята не е моя! Но все пак благодаря - не съм много по ръчно изработените неща и мен вложих много старание (и ми беше адски приятно, така че май ще продължавам да ровя за идеи) :)

      Delete
  10. Ели страхотно ти се е получило, аз тази година пропуснах, но догодина определено ще направя за племенника - идеята беше от Pinterest. Накратко : купувате тава за 24 мъфина и ги пълните с играчки, отгоре залепяте цветен картон с номерче от 1 до 24 и ето ви календар.
    А за майката остава после тавата за мъфини

    Обаче не можах да намеря по магазините такава тава, а за поръчка от интернет - беше вече късно. НО следващата година - непременно ще направя

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много готино звучи! Което ме навежда на мисълта за 24 Days of Christmas Cupcake Challenge... Всеки ден по една тава различни кексчета :D

      Delete

Thank you for your comment!