Thursday 12 December 2013

A Week in London - Sightseeing

Върнах се! С толкова много емоции и впечатления, че и година няма да ми стигне, за да ги опиша като хората :) Затова - снимков материал! С малко бла-бла помежду, все пак Лондон заслужава подобаващо внимание. Като обобщение ще кажа само едно - трябва да го видите! :)



Ще започна с времето - посрещна ме мъгла и дъжд, мина през синьо небе и топло слънце, и ме изпрати с ръмеж. Типично есенно лондонско време :) Интересното е, че тук като че ли есента е в други измерения, тъй като зеленина има, при това доста. И не говоря само за прословутата трева (която е наистина зелена), а и за дърветата и цветята, които все още цъфтят. Комбинацията от свежи нюанси, ярко жълто и тук-таме червено е очарователна!
 

В доста големичкия списък, който бях подготвила, останаха само две-три непосетени местенца, а в добавка видях доста, които не бях запланувала. Хубаво е да има кой да те развежда из град с толкова много места за гледане!

Започам "обиколката" :)


Страхотното кътче с фонтаните е скрито до King's College и изобщо нямаше да го видя (влиза се отстрани). Едно от нещата, които ми направи най-яко впечатление при първата ми разходка, са пъбовете - всичките декорирани много симпатично и носещи лондонския дух :) По-надолу виждате Camden, или мястото, където кипи животът на баржа. Малките лодки са паркирани по ръкава и са едно чудесно място за живеене, ако питате мен (тук е живял и любимецът ми Беър Грилс). За Camden ще стане дума и във връзка с шопинга ;) London Eye пък, колкото и да ми беше безинтересен (дори не се качих), е доста натрапващо се нещо - вижда се почти отвсякъде :)

На очи се набиват и няколко типично лондонски неща - на първо място, червените телефонни кабинки. Колкото и странно да е, те са направо ужасни. Смърдят, целите са облепени в реклами на секс телефони с голи мацки - общо взето ги държат само за имиджа, който са създали на града ;) Червените автобуси са друг въпрос, те са наистина впечатляващо много, впечатляващо редовни и впечатляващо готини!


Архитектурата... Най-впечатлена бях като че ли от викторианските образци, и в частност St. Pancras - хотел, който в единия си край е гара. Звучи странно, но е факт. Огромен е, и е наистина внушителен! На гарата има оставени две пиана, и точно когато слизахме към метрото, дочух доста приятни звуци - оказа се, че един дядо просто е седнал да посвири :)

Подобен като архитектура на Панкрас е и Природонаучният музей, който е просто зашеметяващ и като институция - повярвайте ми, ако имате желание да учите, тук уроци не ви трябват. Освен огромната експозиция, навсякъде има интерактивни джаджи, с които научавате бързо и лесно всяка идея. Рай за дечицата, които търчаха и се търкаляха навсякъде :D


British Museum пък се оказа една доста суха материя. Многомилионна (да не кажа безценна) културна кражба на експонати от цял свят - но по-добре да са тук, отколкото в ръцете на иманярите, нали :) Тук най-много се зарадвах на частта за Древен Египет, тъй като от малка се интересувам от културата. Татуировката ми е Анкх, което май е достатъчно показателно. Беше интересно да видя и Розетския камък, най-голямото доказателство за това колко е важен преводачът за историята!


Нямаше как да пропусна и дома на един от любимите си герои - Шерлок. Още в метрото се разбира, че е наблизо - на станцията на Бейкър Стрийт плочките са с профила на великия детектив :) На излизане пред мен изниква доста голяма статуя на Холмс, която ме упътва накъде е къщата. Тръгвам и стигам - трябва да се редя на опашка със стадо японци, за да снимам вратата, която като че от нищото изникна със своите фенери в сумрака. За съжаление, музейчето-магазин беше затворено.
 

Като заговорих за метрото, то беше едно от най-впечатляващите неща. Огромно е!!! Понякога се вървяха десет минути из криволичещи тунели, за да се смени от една линия на друга. Слиза се и се качва от едно ниво на друго по стръмни ескалатори, което пък показва на каква дълбочина е. Малко е изнервящо в пиковите часове, когато тълпата е абсолютно плътна, но няма как. Без него пътуването из Лондон би било ужас заради разстоянията... За щастие, по тунелите има кътчета за музиканти, които правят минаването от една линия на друга по-приятно :)


Все още на тема пътуване - речните автобуси! Много готини катамарани, които се водят Clippers. Удобни и мощни, с тях разстоянието между центъра и Greenwich, например, е доста по-приятно. А и гледката откъм реката е съвсем различна :) Трябва да спомена и DLR - тези влакчета са част от градския транспорт, и най-интересното им е, че возят и без машинист. Като се качихме имаше някакъв човек, които цъкаше на малко табло отпред, но на следващата спирка той си слезе. А ние се преместихме на неговото място - уникално е!

С този симпатяга са копали част от линията на DLR :)
Малко уточнение - градският транспорт в Лондон е супер устроен. Всичко, което ви трябва, е Oyster Card или Travelcard (за седмица неограничено ползване в най-необходимите зони, 1 до 3, струва към 36 паунда). Доплаща се само за речните автобуси (излиза към 4.50 паунда в едната посока).

Не пропуснах и магазина на Doctor Who - след доста дълго пътуване и блъсканица по пътя (оказа се, че е точно до стадиона на West Ham, а имаше мач), стигнах и там направо станах дете! Всякакви джунджурии, свързани с Доктора, истински Тардис и далеци... Заслужаваше си премеждието!


Ако трябва обаче да избирам кое е най-впечатляващото нещо в Лондон - това са градините и парковете. Перфектно поддържани и невероятно красиви! В един от тях имаше десетки лехи с различни видове рози с интересни имена, сред които и Ингрид Бергман! Риджънтс парк беше като че най-подреден, а Хайд Парк ме очарова с газените си лампи привечер. Магически! Грийн Парк пък предлага невероятни тревни площи, на които дори има шезлонги :) На хълма, на който е Алекзандра Палас, има и сърнички! А черешката беше Холанд Парк, в който се крият Kyoto Gardens - феерия от японски прелести, езерце с огромни риби, каменни фенери... И една къщичка, в която се вклюбих :)

Ресторантче в Хайд Парк
Моята къща в парка :)
Гринуич пък е цяло самостоятелно преживяване. До реката е Cutty Sark - чудовищен кораб, който се вижда почти отвсякъде, след това музея на мореплаването (с огромно корабче в бутилка отпред). Пред тях - огромни зелени поля, по които тичат кучета, деца и възрастни, а на върха на хълма - обсерватория! И естествено, меридианът, който е доста разочароващо невпечаляващ (дори не се наредих да се снимам) :)

Обичам астрономията и телескопът на Хершел определено ме зарадва!

Неизменна част от пътуването е и хапването - аз лично наблегнах на сушито :) Веригата Wasabi предлага страхотно суши на доста приемливи цени, при това гарантирано прясно. Хапнах и японски рамен, но май не подбрах правилния ресторант... А колкото до баровете, те са уникални! Някои малко уморяват с глъчката си - като All Bar One, където разпускат костюмарите след работа. За сметка на това силно ви препоръчвам Be At One (верига са, аз бях в този в Сохо) - барманите правят страхотно шоу, докато ви приготвят страхотния коктейл, а музиката е приятна смесица от алтърнатив, пънк, рок... ;) Има и много малки и приятно спокойни пъбове, в които да пийнете по Гинес. На мен той не ми хареса, за съжаление.

Molly Mogs :)
Ще попитате за Уестминстър, Биг Бен и Тауър? Чудесни са! И в архитектурно, и в туристическо отношение. Тези сгради точно карат туриста да каже "Уау!". Още първата вечер седнахме на брега на Темза срещу Биг Бен да пием биричка (Ginger Joe - уникална джинджифилова!), а гледката на осветените здания е приказна. Тауър пък е малко зловещ, познавайки историята, но си заслужава да се види поне отвън, ако не си падате по замъци с призраци.

Най-разочароващ беше Бъкингам - сори, но май Кралицата живее в най-обикновената сграда в цял Лондон :D

Тук гърмят здраво...

И така, Лондон определено остава в сърцето ми като място, на което искам да се връщам. Единственото изнервящо са тълпите, но това може да се преживее в името на страхотните забележителности, паркове, музеи и магазини. Дори и само да се разхождахме, като че ли времето там тече по един лондонски си начин. Абсолютно зашеметяващ град!

Не пропускайте и следващия пост - шопинг в Лондон! :)

* This guide is only in Bulgarian - if you are curious about my trip to London, please use Google Translate :)

13 comments:

  1. Много красиво! Мечтана моя дестинация.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Пожелавам ти да изпълниш мечтата - според мен си заслужава всяка трудно спестена стотинка! ;)

      Delete
  2. Ели, скритото кътче до King's College е Somerset House - може да се каже първата административна сграда в Лондон, по точно първата строена с тази цел; и едно време на King's са разрешили да се намести до нея, само ако спази архитектурната линия. А ако пак имаш път натам, препоръчвам най-горещо - винаги има страхотни изложби и всички са супер мили (това е платена реклама, аз там стажувах известно време) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ехеее, благодаря за инфото - това наистина си беше любопитно! :) Ако знаех за изложбите, определено щях да се заинтересувам; беше толкова дъждовно, че малко топлина и изкуство нямаше да дойдат зле :) Следващият път!

      Delete
  3. Прекрасни снимки! Благодаря, че ме разведе виртуално из Лондон :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Радвам се, че са ти харесали! А на живо е още по-хубаво, гарантирам :)

      Delete
  4. След тези разкошни снимки и на мен ми се иска да отида! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Дано да съм те вдъхновила да го направиш наистина :)

      Delete
  5. Чудесен пост, Ели! Лондон изглежда прекрасен през твоя обектив. :)

    ReplyDelete
  6. Радвам се, че ти харесва :) А без обектив нещата бяха още по-чудни <3

    ReplyDelete
  7. Много красиви снимки. И на мен Лондон много ми хареса:)

    ReplyDelete
  8. По-често да ти се случват тези пътешествия, че и ние да се радваме, снимките са прекрасни :)

    ReplyDelete
  9. Благодаря! Наистина се радвам, че поне малко съм успяла да ви пренеса там <3

    ReplyDelete

Thank you for your comment!