Thursday 5 December 2013

A Walk in Veliko Tarnovo

Здравейте!

Днес ще ви направя една много мъничка разходка в може би най-любимия ми град в България :) Поне не съм намерила по-любим! Става дума за Велико Търново - уютно местенце с арт атмосфера, която се усеща във въздуха, кафето, усмивките на хората. И шофьори, които спират дори още да не си стъпил на пешеходната пътека - казвам го, защото това прави впечатление още на първо посещение, а мен не спира да ме изненадва след безброй разходки в града!

Царевец е отправна точка, и то не само защото е първото място, което препоръчват да се посети в Търново. Крепостта е наистина внушителна (чудесен декор за снимки) и навява размисли за далечни години по един доста "романтичен" начин. Всеизвестното нощно шоу "Звук и светлина" е много красиво отдалече - аз някак все не съм наблизо, а го гледам от някоя тераса. Предполагам, отблизо е също толкова вдъхновяващо :)

Това, което най-много обичам в този град, обаче, са малките криви, наклонени улички. Тръгват оттук и оттам, вървят във всякакви невъзможни посоки, свършват неочаквано пред нечии праг... Помня една уличка, която можеше да се обърка  с гараж - беше толкова малка, и се казваше ул. "Пещера". Вълшебно! Една от любимите ми е така наречената Самоводска чаршия, която се отклонява от главната улица (едно доста разтегливо понятие, ама аз така съм я нарочила). На нея има дюкянчета и занаятчийници, продават захарен памук, кафе на пясък, разни джунджурии и вехтории, но и скъпи филиграни и предмети на изкуството. Шопинг по стар стил :)


На различни места из града има малки и големи тераси със страхотен изглед - на тях осъзнавате, че Велико Търново всъщност е кацнало на склон. Е, може би и стълбите и наклонът го предполагат, ама аз идвам от град с тепета :) На една тераска открих тези столчета за гиганти :) Друго доста типично за града нещо са графитите, при това готините графити - все пак тук има невероятна художествена школа.


Красивата и мудна Янтра - имам чувството, че тази река отразява спокойния дух на целия град :)


В Търново има доста кафета и ресторанти, от които ахвам. Тези снимки са от последното ми попадение - Кафе Бестселър. Има страхотна панорама и два страхотни фотьойла, от които да я наблюдавате, както и приятна лаундж обстановка :) Друго любимо мое място - не, не просто любимо, а най-любимо в БГ - е Щастливеца (става дума за ресторанта, който се води Стара част, на ул. Стефан Стамболов). Тази пицария ме впечатли още на първо посещение с интериора си, прекрасното обслужване и аааадски вкусната храна! Препоръчвам ви Щастливеца с две ръце, просто не го пропускайте :)


А ето и малко от Арбанаси - там беше хотелът ни последния път. Малко и с нищо неотличаващо се според мен хотелско (или превърнало се в такова) селце на 4км от старопрестолния град. Витите улички са много симпатични, но внимавайте с какви превозни средства ходите там... От гледна точка на интересни места - ако си падате по църкви, ще ви хареса :)


Едно нещо ми направи доста сериозно впечатление - котките. Навсякъде в този регион котките са две топчета, снабдени с къси крачка. Дебели, пухкави, умилкващи се и страшно мързеливи :D

  
Иии, нещо за из път - на Шипка продават невероятен боров еликсир с ядки. Опитайте го, връща силичките безотказно :)


Любимо Търново - до нови срещи!

А кой е вашият любим български град?

12 comments:

  1. Чудесни снимки и чудесен град.
    Аз малко съм го намразила напоследък обаче, защото повече от година не са оправили пътя София-Варна и се заобикаля по баирите.. абсудрно!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. За съжаление, и аз свързвам ходенето там с тежък път и завои, ама това трябва да ни радва, имаме си разнообразен релеф :) А за хубави пътища ще си почакаме доста - съдейки по магистрала Тракия, има-няма половин век :D

      Delete
  2. Ооо, аз като една болярка мога да кажа, че Търново е най-прекрасно зимата, когато качат коледните светлини и натрупа сняг.
    Тогава атмосферата е още по-прекрасна ;)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Даааа, приказен е! Преди няколко години бях през февруари и беше доста приятно (като изключим неправилния избор на хостел). Малко е 'лъзгаво, но пък е страшно красиво :)

      Delete
  3. Красив град, обичам да ходя там, но за мен винаги най - любим ще си остане Пловдив. Не, не защото ти си оттам :-). Още си спомням как като ученици бягахме сутрин от училище и с влака пристигахме в Пловдив, цял ден скитахме по малките улички в Стария град и вечер пак с влака обратно. (аз съм от Казанлък и имахме много удобен влак до Пловдив навремето) Ех... спомени...
    Мария

    ReplyDelete
    Replies
    1. И ние бягахме да ходим в Стария град... Но него го обичам най-много лятото, по прохладните малки улички. Пловдив е наистина уникално място и честно казано всеки ден се убеждавам в това - радвам се, че се върнах тук (от София), просто това си е моето място. И се радвам, когато чувам хубави неща за него, споделената любов към един град го прави още по-уютен :)

      Delete
  4. Колко мило. И аз съм от Пловдив и съм влюбена в Търново. Макар че в последно време се очаровам от нашия си град, толкова красив е станал, явно всичко зависи от поддръжката. Дано скоро се оправим и икономически, защото по тези показатели за n - та година сме след градове като Габрово и Севлиево например.:)
    Илияна

    ReplyDelete
    Replies
    1. Определено ни трябва вливане на нови сили и бизнеси, за да живне града. Става, но бавно - за последните няколко години има малка промяна, но пак 99.9% от бизнес животът е в София...

      Delete
  5. На мен също Търново много ми харесва! Последният пък, когато ходих обаче ми стана доста тъжно, много магазини са затворили, имаше един мол, които сега е направо празен! София расте, а други хубави български градове западат!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Не долюбвам моловете, но наистина трябва да има повече избор и в малките градове...

      Delete
  6. Търново е прекрасно и ти чудесно си описала атмосферата...А Щастливеца е най-любимият ми ресторант там... обстановката, обслужването, кухнята, всичко :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. У-ни-ка-лен! Ако бях от Търново, всеки ден щях да съм в Шастливеца :D

      Delete

Thank you for your comment!