Thursday 30 August 2018

Influencer Integrity, Social Media Detox & Supporting What You Love

Снощи споделих видеото на Samantha Ravndahl за проблемите в света на инфлуенсърите, които напоследък явно излизат на преден план. Имало много драма по въпроса, но аз съвсем целенасочено не гледам и не чета подобни постове и видеа (по-надолу ще разберете защо) и не гледам на нейния материал като отговор на това явление. Беше си истинско щастие, че ми препоръчаха видеото, иначе никога нямаше да го гледам.

Видеото на Саманта е уникално само по себе си, защото се опитва да вземе предвид не само гледната точка за "инфлуенстването" от една камбанария - на марките, на инфлуенсърите или на потребителите, а всички поотделно. Което е изключително ценно, защото да слушаш само една гледна точка е равнозначно в един момент да повярваш, че земята е плоска...

Понеже доста хора се включиха със съобщения в социалните мрежи, започнах да пиша пост по темата във Фейсбук. Постът стана доста дълъг и затова го преместих тук, защото мисля, че имам какво да кажа по темата (аз ли няма да имам :D). И без това отдавна не съм писала за блогването. Може би защото "blogging" бе изместено от кухото "influencer". И ще започна именно от там...


Какво е инфлуенсър? 
Моето разчитане на този термин е "човек с много последователи, който използва аудиторията си, за да промотира определен начин на живот, както и продукти, обвързани с него". Много е относително понятие, защото има различни нива инфлуенсъри - микро, макро, social celebrities... Забележете думата използва обаче, защото тя е по-важната. Т.е. инфлуенсърът влияе на покупателните решения на хората, именно използвайки сравнително големия брой хора, които го следват.

В идеалния случай, те го следват, защото споделят неговите виждания за живота, вселената и всичко останало, вярват му, защото са се убедили в адекватността на мненията му, или просто харесват стила му. Май най-вече последното - без оглед дали въпросният човек добавя нещо полезно или забавно към деня им (колко често лайкваме без да четем, само заради красивата картинка?). Но в много случаи хората се влияят от него само защото... много други хора очевидно се влияят от него. I mean, няма как човек с 1M последователи да лъже, нали?! О, боже...

Инфлуенсърът е бранд - името, визията му, начина му на обличане, снимане, писане... Всичко това е един добре обмислен и изпипан личен бранд, особено при по-големите инфлуенсъри. Бихте ли повярвали на 100% на козметична марка (от тук нататък ще наричам тази страна на казуса "рекламодател"), която използва нечии личен бранд, за да промотира своя продукт?

От една страна, инфлуенсърът предава малко или много от информацията в маркетинг материалите, споделени му от рекламодателя - независимо дали той е платил или просто е изпратил продукти. От друга страна, инфлуенсърът я минава и през собствения си брандинг, за да се впише тя в тона, визията и стила му.

До потребителя достига едно послание за продуктите, което е меко казано изкривено двойно - през призмите на маркетинга на рекламодателя и на личния брандинг на инфлуенсъра.

Има много рекламодатели, има и страшно много инфлуенсъри. Много рекламодатели не знаят какво правят с инфлуенсър маркетинга си, но го правят, защото всички го правят и по думите на гурутата "в него има много пари". Липсата на обмислена стратегия от страна на маркетинг екипа (ако има такъв) води до shady практики и безумни изисквания. И от цялата картинка е очевидно само, че всяка страна в уравнението гали гърба на другата - но истината е, че в много случаи адекватността на достигащото финалния зрител остава компрометирана за сметка на бъдещо сътрудничество, шарен PR пакет или пътуване до Бали.

Интегритет
Стигам до основата - или защо горното не е ок. Интегритетът на инфлуенсърите. Едно време беше лесно - никой не пращаше нищо на никого, не плащаше на никого, нямаше причина да не вярваш на дадено ревю. Просто защото нямаше причина блогърът да лъже, да не казва цялата истина или да повтаря като папагал само PR материала, който са му подали.

Днес, когато инфлуенстването е индустрия за милиони долари, е малко трудно да избегнеш поне едно от горните неща, дори и в любимите си блогъри. Да лъжеш звучи много лошо, но да не казваш цялата истина е понякога по-лошо. Тук пак ще засегна темата с необявените спонсорства: тази практика вреди както на личния брандинг на даден инфлуенсър (ако излезе наяве), така и на цялата индустрия. Също така, да казваш винаги само позитивните страни на даден продукт е меко казано лицемерно.

И после рекламодателите питат инфлуенсъра защо кампанията им не им дава очакваните резултати - ами, станаха много маймунки на клона и много от маймунките са кофти хора и крайният потребител започва да става все по-подозрителен...

И слава богу! Най-сетне да протече някаква мисъл. Най-сетне крайният потребител да разбере, че никой не прави яки неща за другите безвъзмездно. И никой на никого не е длъжен. Ако сам не си пази гърба като потребител, не може да иска от онлайн "приятелите" му да го правят. Инфлуенсър не е равно на приятел (и насочвам това особено към тийн девойките).

Инфлуенсър е равно на малко по-обективен рекламен канал в днешно време. По-обективен от editorial в Elle, но далеч не достатъчно обективен, че да му се довериш напълно...

Какво може да направи един инфлуенсър, за да докаже и запази интегритета си?

За мен интегритет в света на инфлуенсърите значи:
> да си откровен в мнението си без да те е страх, че следваща PR пратка няма да има
> да си винаги откровен за взаимоотношенията си с рекламодателите - и със самите рекламодатели, и с последователите си
> да правиш проучване за даден продукт отвъд подаденото като информация от рекламодателя и да задаваш неудобни въпроси за начина на поднасяне на тази информация
> да бъдеш наясно, че всички хора са различни и знаейки това да поднасяш ревютата си адекватно и с грижа за хората, които не са с твоя тип кожа или коса
> да не си вирваш носа, защото имаш повече последователи от еди-кой-си - свободен пазар е, но трябва да имаш какво да предложиш (не само брой последователи!) срещу парите, които искаш
> да работиш само с марки, в които вярваш (ама наистина - вижте послепис 2 за малко повече разяснение)
> да добавяш нещо смислено в живота на последователите си

Опитвам се да пиша спрямо горните точки и отдавна не дерзая да работя "блогър". Но ако след всичко това човек има възможност да си плати сметките с блогване или инфлуенстване - bravo!

Social Media Detox & Да покажем малко любов на хората, които го заслужават
И тук стигаме до момента с това какво можем да направим - аз и вие, като потребители. Твърдо вярвам, че social media detox не значи да си изключиш телефона за 5 дни. Значи да направиш 365 дни браузване по-здравословно и по-приятно занимание.

Затова и бутонът Unfollow е най-добрият ми приятел:
> ако заподозра някой инфлуенсър в необявени спонсорства - Unfollow
> ако някой инфлуенсър започне да разпространява чрез каналите си токсична драма - Unfollow
> ако някой инфлуенсър спре да публикува релевантно за мен съдържание - Unfollow
> ако някой инфлуенсър ме залива с платен PR без адекватно мнение - Unfollow

Това поне са моите критерии. Ако много, ама много, харесвам дадения инфлуенсър, ще му пиша и ще му покажа, че не харесвам посоката, в която върви. Ако той е отворен към градивна критика, супер. Ако не е - скоро ще последва unfollow, независимо колко ме кефи и прочие. Няма място за сръдни.

По този начин се освобождава място във фийда за инфлуенсърите, чието съдържание носи добавена стойност под формата на полезна информация, забавление или визуално удовлетворение.

Не пропускайте да дадете Like на публикациите от профили, които харесвате и в които вярвате, и то всеки път. Коментирайте често, пишете лични съобщения, "ангажирайте" се с тях повече. Вие ще научите нещо ново, ще споделите своето мнение... А от другата страна инлфуенсърът ще види оценка на труда, който е положил, и това ще е предпоставка за бъдещи добри сътрудничества с рекламодатели. Win-win.

Алгоритмите на социалните мрежи работят на принципа "показваме повече от това, с което дадения потребител се ангажира най-много". Т.е., ако искате да виждате повече полезно/красиво/забавно съдържание от даден профил - ангажирайте се повече с него и подобни на него! Ако за вас е важен интегритетът - подкрепете инфлуенсърите, в чиито интегритет сте убедени. Ако за вас е важно да се спре с безсмисленото инфлуенстване, спрете да следвате безсмислени инфлуенсъри.

Искрено искам да вярвам, че хората искат да виждат повече адекватно съдържание, а не жълтини, сплетни и инфлуенсъри със спорен интегритет. В крайна сметка, ако искаш drama-free life, няма да си избереш за приятелки кварталните фризьорки, нали? Без да имам против кварталните фризьорки, разбира се; просто те са стереотипа на жената-сплетня.

А пък ако нещата ви харесват както са - радвам се, че прочетохте моето мнение. Това значи, че или сте отворени към други гледни точки, или искате открито да не се съгласите с мен в името на спора. Подкрепям и двете. :)

В заключение - няма прав и няма крив. Има три различни гледни точки и от всяка една проблемите са различни. И ако всяка страна се вслушваше малко повече в мотивите и изискванията на другите две, нещата може би щяха да се балансират и нямаше сега да има толкова шум и мътене на тинята. Никой не е длъжен на никого и няма повод за драми.

Имайки предвид хаотичното развитие на инфлуенсър маркетинга, беше ясно, че рано или късно ще се стигне до неудобни въпроси и сочене с пръст. Но дори и всички дружно да пуснем по сълза за създалата се ситуация, това няма да промени нещата.

Но пък ако рекламодателите и инфлуенсърите започнат да работят по-стратегически, ако потребителите задават повече въпроси и са по-внимателни в подбора на това кого подкрепят... Кой знае, инфлуенсър маркетингът може и да процъфти в дългосрочен план. Далеч съм от мисълта, че краят му е близо (както някои предричат), но определено има нужда от промяна.

* Послепис 0: Мисля, че гореизброеното се отнася най-вече за лайфстайл/бюти инфлуенсърите. А и аз лично познавам най-вече тези ниши и говоря най-вече за тях. Има обаче и други видове сфери на влияние и в никакъв случай не искам мислите ми да ви навеждат на мисълта, че във всяка ниша нещата са еднакви.

* Послепис 1: Много искам да направя разлика между думите "инфлуенсър" и "блогър". От първата вече ми се драйфа, защото звучи кухо - човек, който има много фоловъри и защото има много фоловъри, дава акъл какво да си купувам. За сметка на това, блогър за мен значи да даваш информация на база тест, мнение на база лично впечатление, "за" и "против" във всеки случай (поне ми се иска да вярвам в това и да продължа гордо да се наричам блогър). Но нещата се размиват, нали?

* Послепис 2: Много ми е грозно, като видя някой, който се хвали, че работи "само с брандове, които харесва и подкрепя лично". Ами, покрай един скорошен проект ми се наложи да се свържа с куп големи световноизвестни лайфстайл инфлуенсъри за платено промотиране на даден бранд, и половината от тях имаха горното изказване в media kit-а си (сигурно добавено от агента им, защото звучи fancy). Знаете ли колко от тях попитаха за повече информация за продуктите? Колко от тях попитаха за страна на произход, материали, нещо? Един. Само един. От стотици - и не се шегувам с числото. Само един поиска мостра преди да подпише договор. Just think about it.

* Послепис 3: В България нещата далеч не са толкова напред, но кухи инфлуенсър материали и лейки има бол, а разбирам дори и за сплетни и драми (колкото и да се пазя, е неизбежно да дочуя за тях - поне живея в провинцията и отдавна не ходя по събития, та не ги виждам). Тук нещата с инфлуенсър маректинга са все още small-scale, а имайки предвид как се развиват в чужбина, няма и да станат large-scale. Поне едно добро последствие от това, че изоставаме с години от трендовете на Запад. :)

* Послепис 4: Сериозно, гледайте видеото на Samantha Ravndahl, заслужава си 35 минути гледане, ако темата ви е интересна.

Сега е ваш ред - какво мислите по въпроса? Какви са въпросите ви по темата?

12 comments:

  1. Браво! Подкрепям всяка твоя дума.

    ReplyDelete
  2. Аз нали все изоставам, та чак тази година се сблъсках (служебно) с нещото наречено инфлуенсър.

    Ми опротивя ми да платя Х лв за 2 снимки, щото каката е популярна.

    Продължавам да вярвам на любимите ми бг блогъри и толкоз.
    И ти си там Ели ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Не ме разбирай погрешно - ако един инфлуенсър има какво да ти предложи (ангажирани потребители точно в твоята таргет група, например), си заслужава да се инвестират средства. Бизнес като бизнес е, когато и двете страни получават това, за което са се договорили. Проблемът е обаче, когато каката е популярна само с брой последователи, но с нищо друго не допринася за промотиране на продукта ти... Затова е трудно да се отсее, затова трудно и да се прецени кога цените са адекватни и кога не, няма стандарт.

      Delete
    2. За жалост каката е известна с това, че е известна.....
      Началниците решиха, че щом има силикон тук там, значи става :D
      Надявам се да си намерим "нашият" инфлуенсър.
      Ще ми се да е човак, който поне малко го е грижа. По примера, който ти си дала в ПП2.

      Delete
    3. Ужас... Лошото е, че всеки сериозен бранд, който някога е инвестирал в подобни подобия на жени, рано или късно би гледал с погнуса на този си период... Но явно трябва да мине през него.

      Delete
  3. Започнах да чета блогове и да следя влогове от около 2 години и напоследък наистина ми омръзна да виждам едни и същи ПР пратки и сходни ахкания и охкания. Изключително ми е неприятно когато се направи например "сутрешна рутина", в която неизвестно как един продукт се набива непрекъснато като реклама в нов БГ филм и отдолу копи-пейст видеото/ постът не са спонсорирани.Да, не може един влогър/блогър да изкупи всички продукти, както споменава и Саманта, но самият факт, че ако "инфлуенсърът" разчита на личните си финанси не се знае дали ще посегне към този продукт вече е един вид спонсорство за бюджета му.Та ей такива неща ми дразнят окото. От видеото на Саманта ми хареса най-много напомнянето да се замислим защо даден човек казва или прави нещо и фактът, че парите на потребителя няма да се върнат обратно в неговия джоб и все пак ще бъдат дадени за маркетинг, та поне да е явен :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Проблемът с еднаквите пратки май съществува от началото на инфлуенсър ерата. :D Доста е пипкав, защото реално марките в един момент промотират продукта си например по телевизията или в списанията, искат в същия момент да се разшуми и по блоговете. Проблемът при нас е, че аудиторията е доста малка и реално доста от блогърите имат припокриваща се такава и на хората им писва...

      А че парите за маркетинг така или иначе ще отидат за маркетинг - да, наистина е по-добре да се спонсорират и други канали освен традиционните, но не самоцелно. :)

      Delete
  4. Елена, напълно подкрепям твоята позиция.
    Аз бих се радвала, ако виждам повече нишови брандове с уникални концепции, подкрепеи от блогърите. Тези брандове нямат големи бюджети, но са откровени и поставят здравето на потребителите на първо място, за разлика от големите корпорации.(аз съм Ива, все още нямам профил тук). Успех!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Малките нишови брандове можеш да откриеш най-вече при микроинфлуенсърите - те, дори и да искат заплащане, са доста по-"евтини" (а с качество понякога надминаващо в пъти големите, според мен). Аз така откривам супер много марки грижа за кожата, но за съжаление те не се предлагат у нас... Както се казва, за всеки влак си има пътници, но наистина големите бюджети идват от едни и същи компании и отиват при едни и същи блогъри, като така става малко скучно. Те големите блогъри и без това имат почти еднакви профили, не можеш да различиш едната от другата (визирам лайфстайл кликата).

      Благодаря ти за подкрепата!

      Delete
  5. Добре е да се спомене и практиката с купуване на фалшиви последователи.Няколко пъти алармирах за нея в Instagram и смятам, че трябва да се оповести най-после...Иначе подкрепям всичко, написано тук.Когато създавах моя блог нещата бяха различни...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Вече има софтуерни продукти, които позволяват на рекламодателите да преценяват колко фалшиви или купени последователя има даден инфлуенсър. Все по-важна метрика става т.нар. engagement rate (най-просто казано, средната ангажираност на феновете на даден профил в проценти), като броят последователи остава на заден план. Лошото е, че engagement също може да се купи, а ботовете (да, все още ги има, въпреки че ИГ ги погна преди повече от година!) също допринасят за размиване на бройката.

      Общо взето, най-трудно и непрозрачно е за крайния потребител на даденото съдържание да разбере какво се случва. Но не е и невъзможно, и именно затова е важно да говорим по тези теми :)

      Delete

Thank you for your comment!