Monday 13 August 2018

Vichy Ideal Soleil vs. Garnier Ambre Solaire // SPF Waters

Всички вече сме виждали слънцезащитни кремове, масла, олиа, мусове, пудри, фон-дьо-тени, спрейове... Е, днес ще ви представя и категорията "слънцезащитните води". Нещо ново като име (май тази година за първи път се появяват по стелажите), но дали са нещо ново като концепция? От редовете отдолу ще имате възможност да разберете какво мисля, базирайки се на опита си с два от хедлайнерите в категорията. И май единствените за момента...


Така, какво представлява слънцезащитната вода? Съдейки още по името, много лек, прозрачен продукт, който осигурява защита без да лепка или да се усеща мазен върху кожата. Обещания, които сме чували и в други категории, нали? В момента, в който видите и самите продукти, които се оказват двуфазни, някак съвсем естествено се сещате за сухите масла и за тяхната специфична способност да се сливат с кожата супер бързо... Аналогията е доста добра.

След като размесите двата слоя на "водите" и напръскате, при разнасяне усещането е именно като от сухо масло. Попиването се случва също на подобен принцип. Наистина са успели да олекотят с една идея формулите, особено Vichy, но все пак върху кожата се усеща продукт. Не казвам, че се усеща неприятно - всъщност, за мен и маслата се усещат приятно. :) В случая оставя лек кадифен слой, който попива напълно след около 10-20 минути. След това време не напипвам никакъв продукт върху кожата. Този ефект по всяка вероятност е постигнат благодарение на алкохола в състава, който аз лично се опитвам да избягвам - но тук няма алкохолен аромат или пресушаване, така че съм склонна да го подмина. Откъм филтри, и двете марки са заложили на химични такива (Homosalate, Octocrylene и Avobenzone), на което се дължи и напълно прозрачната формула.

Както казах, има малка разлика между формулите на Vichy и Garnier.


Vichy Ideal Soleil Solar Protective Water SPF30 е една идея по-лек и попива по-бързо, а уханието му е умопомрачително. Направо се пренесох на плажа с първото напръскване (удоволствие, до което за момента не съм успяла да се докопам). Опаковката е удобен спрей, който не се омазва. Освен вида с бета каротен, който избрах аз, има и такъв с хиалуронова киселина - и двата са с SPF30. Но не мисля, че ще има голяма разлика между тях, честно казано.

Garnier Ambre Solaire UV Water SPF30 пък иска малко повече масаж, за да попие напълно, а откъм аромат е по-лек и някак обикновен. Опаковката е малко неудобна за хващане, за съжаление, особено ако си омазните ръцете (аз затова винаги първо пръскам навсякъде и после разнасям), а спрейчето като че малко се омазва при пръскане. Освен SPF30 се предлага и SPF50 на малко по-висока цена.

Но дотук с разликите. Както ще видите и от съставите на двата продукта, те са доста сходни.



Стигаме до проблема наличност/цена. Спреят на Vichy не се предлага от официалния вносител в страната, но е наличен в Enzo (Notino), като освен цената от 36.90лв за 200мл трябва да имате предвид и доставката. Спреят на Garnier пък е наличен в дрогериите на цена от около 22лв за 150мл (и по-евтино в промоция, дори). Сами решавате как да си похарчите парите, но аз лично бих заложила на Vichy заради аромата и опаковката, смятайки останалите фактори за почти неразличими. :)

Е, дали изобщо си заслужава да загледате този тип продукти по стелажите, или да заложите на вече познатото? Според мен си заслужава. Макар и с малко, водите са наистина по-леки от повечето слънцезащитни продукти, напълно прозрачни са и са идеален вариант, ако искате минимум присъствие върху кожата, без да правите компромис със защитата. Аз ги тествах основно по улиците и на няколко пъти на разходки извън града, без никаква забележка. Подозирам, че тези формули имат още една положителна черта - пясъкът почти няма да полепва по кожата, но това ще бъде тествано чак септември месец.

Е, надявам се да съм ви помогнала с избора, ако търсите нов вид слънцезащита! Ще се радвам да ми споделите, ако и вие сте пробвали тези продукти!

4 comments:

  1. Дали може да им се довериш, ако се изложиш на силното лятно слънце на плажа? Аз във всеки случай не бих дала толкова пари за... вода :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Хаха, не е вода, по-скоро си е по-леко сухо масло. И да, бих им се доверила - слънцето тук също е убийствено, а дори не съм се зачервила това лято. В града нанасям само преди излизане и нямам проблеми, а на плажа нанасям доста често. :)

      Delete
  2. За втора поредна година ползвам водата на Garnier фактор 30 - изключително доволна съм! Със светла кожа съм и не съм имала никакви проблеми да се пържа на слънцето, естествено през 2 часа и след къпане подновявам пръскането. Продуктът на Vichy за пръв път го виждам - ще се пробва.

    ReplyDelete
    Replies
    1. На мен на Vichy ми допада повече от Garnier, ще се радвам да споделиш дали и при теб е така, ако я пробваш. Просто самата формула е още по-лека. А и като цена не са много различни, като сметнеш количеството...

      Delete

Thank you for your comment!