Tuesday 16 September 2014

Philips Lumea - why & how of IPL at home

26 години живея в едно точно определено тяло и поне от 12 се грижа то да не е като на маймунка :) Сигурно има дами, които не се обезкосмяват, но те едва ли са в нашите географски ширини. Та, както и повечето от познатите ми, и аз съм минала поне през 3-4 различни вида война срещу косъмчетата - бръснача и крем-депилатоара за спешни случаи, епилатора (с който карах до преди няколко седмици), кола маската и фотоепилацията за трайно обезкосмяване.

Да, ходила съм на фотоепилация и преди. Направих 4 процедури на подмишници и 50% от косъмчетата ги нямаше изобщо поне половин година, а и досега са ми доста разредени. А защо спрях? Защото не-на-виж-дам обезкосмяването по салони. Просто ми е органично противно някой друг да ми маха козинката и това е :D Затова и когато ми предложиха да тествам иновативния фотоепилатор Philips Lumea Essential се въодушевих, и то не на шега!


Защо искам да пробвам IPL епилация у дома?
Защото си се "светкам" вкъщи, когато ми е удобно, без да записвам часове и да слушам глупостите на козметичката. Защото след 2 месеца се надявам да съм се отървала от доста голяма част от окосмяването (а то хич не е малко). И защото фотоепилацията противодейства на един от най-големите ми врагове - врастналите косъмчета!

Lumea Essential (модел SC1991/00) е част от семейство IPL уреди, които можете да разгледате на страницата на уредите в сайта на Philips. Essential е предназначен за употреба върху тялото (без лице) и има живот от 100 000 импулса, достатъчни за около 5 години поддръжка на гладка кожа. Цената на уреда е около 600лв, които се избиват в дългосрочен план, а някои магазини предлагат и опция за разсрочено плащане :)


Как? 
Подготовка: Първо - проверявам на каква степен трябва да пусна Philips Lumea Essential - или "Анихилатора", както си му викам на галено. Това става с табличката, която можете да откриете, като кликнете тук (в раздела Philips Lumea и кожата ви). На тази страница има и много съвети и въпроси/отговори, които да са ви полезни при избора. Ако кожата/косъмчетата ви са твърде светли, хич и не опитвайте такава епилация, а ако кожата ви е твърде тъмна - просто няма да има ефект. Не рискувайте. Също, две седмици след плаж и два-три дни преди него не е препоръчително да си правите процедура.


И така, по схемата моята кожа е бежова, косъмчетата са ми сравнително тъмни (от тъмно русо до тъмнокестеняво) - това значи настройка 4 или 5, в зависимост от мястото.

Процес: Ще третирам зоните крака до коляното, бикини линия и подмишници (имам и местенца с изрусявани косъмчета, които няма да третирам засега). Обръсвам ги, измивам хубаво от всякакви лосиони и подсушавам :) Притискам главата на извънземния уред за фотоепилация към избраното място, докато не светне непрекъснатата зелена светлина за пълен контакт с кожата и натискам спусъка. Бам - кракът ми е "прострелян" със светлинен лъч, усещам лекичко парване и загряване на кожата. Парването със сигурност не е колкото при фотоепилация в салон (и то не беше силно) - не е изобщо болезнено, но е малко неприятно. Повтарям на следващата съседна зона и така докато обработя всичко. Този процес се повтаря през две седмици до постигане на желания резултат. В повечето случаи до 2-3 месеца растежът на косъмчетата е подтиснат за дълго, а поддръжката оттам насетне се прави през месец-два.


Ако се чудите, няма начин да освободите импулси без да искате - лентата отзад на уреда свети в зелено непрекъснато, само когато има пълен контакт с кожата. Между отделните светкания има период на зареждане от около 2-3 секунди, през които зеленото мига (и натискането на спусъка пак не води до нищо). Друго важно да се спомене е поддръжката - в комплекта освен удобна торбичка за съхранение, има и кърпичка. Лампата и отражателните повърхности се почистват с навлажнената с няколко капки вода кърпичка преди и след всяка процедура, за да се осигури максимална ефективност и сигурност. 

Какво не ми хареса на първи прочит? При освобождаване на светлината има силен блясък, който не е вреден, но е доста неприятен - затова или затварям очи, или закривам с другата ръка уреда. Също, доста е трудно да нацелиш през къде си минал и през къде не. Ще  си покаже след време, ако съм пропуснала някъде... Не ми харесва и че трябва да се бръсна по време на курса процедури (без кола, депилация и епилация), но трай бабо за хубост :)


Какво ми хареса? Уредът е много лесен и удобен за използване, няма ненужни функции и технически подробности. А и самият продукт е красив и изпипан до последния детайл :) Всичко става наистина бързо - за половин час (с малко моткане) всичко е готово и съм ready to go. При мен не се получи никакво зачервяване или раздразнение, само лека чувствителност в бикини зоната (там кожата ми е наистина нежна). Общо взето - светкаш и бегаш, няма ги болката, червените точки и подуването след епилатора, които мразех. С фотоепилатора след точно десет минути забравих, че съм си правила процедура.

И така, това е накратко (май не много) за първата ми среща с Philips Lumea :) Ще ви държа в течение какви са резултатите в по-продължителен план. Какво мислите - бихте ли пробвали?

* Продуктът ми е предоставен за проба от PR.


17 comments:

  1. Изглежда много удобно и изкушаващо :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Да, страшно е удобно, не предполагах. Мислех си, че ще е сложно и трудно, но са го направили за възможно най-лесна употреба :)

      Delete
  2. Хм, винаги ме е плашила мисълта да не ми пигментира кожата на облъчените места, не съм сигурна дали има такава опасност, но винаги ме е притеснявало това.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Не мисля, че има опасност - лампата е покрита с UV филтър :) И по време на процедурите е необходимо кожата да се пази от слънце (да я покриваш или мажеш с висок фактор), за да се избегне чувствителност и/или потъмняване. Но ако вече имаш пигментации май не е добра идея да пробваш такава епилация...

      Delete
  3. За половин час насветка два крака, две подмишници и бикини зона ли? Много бързо! Струва ми се малко пипкаво...но аз и за епилатор нямам нерви, де :) А цена ориентировъчна дали знаем? Ще чакам ъпдейт! :*

    ReplyDelete
  4. Аха, цъкнах линка и си отговорих :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Хич не е пипкаво самото светкане и наистина е бързо, като хванеш цаката как да позиционираш уреда (с два три опита усещаш). Пипкавото е да запомниш през къде си минала :D

      Delete
  5. Мен ме притеснява бръсненето, задължително ли е да се бръснат зоните и ако се епилират няма ли да има ефект? След толкова години борба с епилатор и кола, не ми се връща към бръсненето определено...И как установявате има ли ефект от процедурите? Аз веднъж ходих само в салон и нямаше абсолютно никакъв.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Бръсненето е задължително - и за мен е неприятно, но се надявам да си заслужава :) От една процедура ми е трудно да установя дълготраен ефект, ще видим как ще се развият нещата след още 3-4 :)

      Delete
  6. От години ги гледам, но ме пристеснява доколко третирането на бикини зоната е безпроблемна с уреди с лъчи...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ами това са ти краката пак... Ако те притеснява за яйчниците или нещо подобно (ако третираш и горната част на триъгълника) - това е светлина, не прониква толкова дълбоко :)

      Delete
  7. И аз споделям притеснението на Sunday Fairytale, малко ме притеснява това облъчване, пък и цената му е малко стряскаща, иначе въздишам отдалеч, но засега още ги избягвам.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ето тук някой е задал този въпрос: http://www.realself.com/question/ipl-bikini-area-affect-reproductive-system. Общо взето в отговорите се казва точно това - че от физична гледна точка светлината не може да навлезе толкова дълбоко, колкото са репродуктивните органи :) А цената според мен цената ще се избива - особено пък, ако го вземеш на изплащане.

      Delete
  8. Ели, а как "вървят" нещата към момента: а)по-скоро доволна.....б) по-скоро недоволна...в)не мога да преценя?!? Въобще - откриваш ли промяна в "космения" статус ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Тъкмо правя пост с ъпдейта :) Промяна има, но не е "пълна", дето се вика - очаквай публикацията с подробности още тази седмица!

      Delete
    2. Здравей Ели :) А какво е положението в момента? Минали са доста месеци от както ползваш уреда

      Delete
    3. Привет! Нещата са на нивото от този пост общо взето, просто по-рядко правя процедури: http://maquilab.blogspot.com/2014/12/phlips-lumea-summary.html :) Не е пълна промяната, но този уред ми спести ужасно много мъки по триъгълника и мишниците, оправям ги веднъж месечно за каквото е останало.

      Delete

Thank you for your comment!