Friday 3 November 2023

Let's Talk About Chanel...

Отдавна нищо не е разтърсвало козметичната ми чантичка така, както Chanel. И портфейла, но това е друга тема. Отдавна и нищо не ме е провокирало да пиша - и да говоря със страст на тема козметика, всъщност. А това не е лесно, тъй като години наред (вече близо 20), гримът е част от съществото ми така, както далакът или черният ми дроб. Но преди да се впусна в разговора, малко предистория...


Chanel Healthy Glow Bronzer

Започнах приключенстването си в света на грима с Joyco, Golden Rose и Impala - знам, че голяма част от моето поколение също. През годините преминах през почти всички "нива" на играта: козметика от всички класове бюджет, мейнстрийм и инди, има-ги-в-Сефора и няма-ги-в-Сефора, западни и азиатски. Кълнях се обаче, че няма да пипна дизайнерските, в които причислявам марки като Chanel, Guerlain и сие. Причината беше, че не смятах за морално адекватно да се дават пари на бранд само заради името, без да отчитам фактори като историческото наследство и добавената стойност на луксозния сектор. Съмнявах се в това, че реално има нещо повече в техните формули (да напомня, че говорим за грим, не грижа). Разбира се, с времето понаучих това-онова, благодарение на професионалния ми път в маркетинга основно - и някак поомекнах, станах любопитна... В един момент от житейския си път започнах да мисля по-минималистично и може би се досещате, че именно тук Chanel се намеси доста комфортно в wishlist-а ми.


Дълго време се чудех и гледах ревюта. Подбрах няколко неща, които така или иначе ми липсваха в чантичката - конкретни нюанси червило и наистина добър бронзър. И цъкнах бутончето Купи.


Това, което се случи, беше доста голяма изненада. Толкова се "харесахме" с Chanel, че в момента wishlist-ът ми е 50% техни продукти. И определено смятам след като поприключа със сегашната ми козметика, да се фокусирам върху това да си създам нещо като капсулен грим гардероб. Разбира се, не всичко може да е Chanel (просто не предлагат всичко, което харесвам като грим продукти), но голяма част ще е.


След това лирическо отклонение преминавам към кратки ревюта на няколко от покупките. Казвам кратки, защото няма много за казване - Chanel е от онези неща, които се чувстват (колкото и клиширано да звучи това).


Chanel Healthy Glow Bronzer


Chanel Les Beiges Healthy Glow Luminous Powder (Medium)


Светлата кожа освен с фон-дьо-тена има проблеми и с намирането на бронзъри. Дори и с този имах проблем с разцветките, тъй като малкото снимки онлайн не са особено показателни. Оказа се, че първите два цвята са по-скоро хайлайтъри, а от Medium нататък биха стояли като бронзър (и то на кожи от началото на спектъра). Това е заложено и в самото описание на продукта, защото реално това не се води бронзър, а озаряваща пудра. 


Както и да се води, не мога да ви опиша колко приятна е за ползване. Фино смляна и много лесна за надграждане, формулата се плъзга по лицето и оставя воал от слънчеви милувки. Финишът е супер естествен, сливането с кожата е пълно. В пудрата има леки златисти отблясъци, които са видими само под силна слънчева/изкуствена светлина. Нюансът е топъл, но не прекалено.


Chanel Les Beiges Oversized Healthy Glow Sun-kissed Powder (Sunshine)



Обнадеждена от представянето на малката озаряваща пудра, реших да взема лимитираното издание в голяма опаковка - така, да си имам. За съжаление, останах малко разочарована. Формулата просто не е същата и е стъпка надолу откъм качество. 


За начало, не се разнася толкова лесно. С някои продукти отдолу срещнах буквално съпротива - пудрата се закачаше на местата, на които докоснех кожата, и отказваше да се разнесе. Определено с по-матова основа се разбира по-добре, но пак е далече от лекотата на нанасяне на малката пудра. Цветът е малко по-различен (в интерес на истината - никой не беше казал, че ще е същия), като че жълтее/оранжевее повече, което на моята кожа изглежда малко oompa loompa, ако не внимавам. 



Като размер е доста... обемна. Това е така, защото я представиха и като опция за бронзиране на тялото - деколте, рамене. Not my cup of tea, ама джетсетърките в Кан сигурно и така си я ползват. 


Не съжалявам, че я взех, защото се научих да я ползвам, но очаквах повече. При цените на Chanel винаги ще очаквам много повече. 


Опаковките


Chanel Healthy Glow Bronzer


За тях мога да говоря с часове. Chanel са успели да направят едни от най-чувствените опаковки на пазара. Всички те "тежат" на мястото си и буквално излъчват лукс по някакъв непонятен и очарователен начин. Минимализмът им е забележителен, като аз лично съм особено запленена от бежовите детайли на серията Les Beiges. Сигурна съм, че Мадмоазел щеше да е много доволна от развитието на тази линия. Единствената марка, която към момента е успяла да бие с wow фактора си Chanel е Westman Atelier.


Специално внимание заслужават и леките аромати на продуктите от серията Les Beiges. Приятни флорялни нотки са, които бързо се губят върху кожата, но допринасят за усещането и емоцията от нанасянето.


В заключение


Гримът Chanel никога няма да е нещо "ежедневно" за мен - дори и да го ползвам всеки ден. Тази добавена стойност мисля, че достатъчно осмисля ценовото позициониране на бранда, но отвъд нея в продуктите има вложена наистина много мисъл и технология. Дали са необходимост? В никакъв случай - тези нюанси и част от формулите са налични в много по-ниския клас. Но нека не се лъжем, купуването на лукс не е само заради продукта. Изживяването е също толкова важно.

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment!