Wednesday 11 October 2023

Going Wild For A Deodorant

Знаете колко съм анти за всичко "натурално" в козметиката - тези думи за мен са червен флаг, поради ред причини, изброени в тази статия. Затова и рядко пазарувам от този сегмент, а понякога безумните маркетинг послания ме отказват дори и от читаво изглеждащи продукти. Но когато стане дума за дезодоранти... Да кажем, че нямам много избор.


Какъв ми е проблемът с обикновените (наричам ги така за по-лесно) дезодоранти, a.k.a. тези с алуминий? За съжаление, 95% от наличните на пазара марки са буквално неизтриваеми от кожата ми. Предпочитам стиковете като формат, а марки от типа на Nivea, Dove, Rexona и прочее буквално не мога да си ги измия от подмишниците, което ме побърква. След седмица употреба на такъв дезодорант и търкане като ненормална под душа без особен ефект се стига до раздразнение. Да не говорим, че стресовото ми потене в комбинация с обикновен дезодорант е равно на ужасен аромат (sorry not sorry, ще има още лично инфо в този пост). Да не говорим колко бели потници и тениски съм заносила, защото са пожълтели под мишниците от дезодоранти. Дълги години се разбирах единствено с ролона на Dove, оригиналния аромат, и все още държа един винаги в запас. Бях се примирила, че това не е идеален вариант, че пак се потя, неудобно ми е с ролон, и пак има натрупване (макар и по-малко). 


Докато не забелязах раздвижването в сектора с натуралните дезодоранти и не реших да пробвам. Първите ми опити бяха силно неуспешни - от тотална смрад до брутална алергична реакция. Нарочно няма да спомена марки, не си заслужава. Намерих един читав на Zoya Goes Pretty, но той е в бурканче и отново неудобен за употреба. И се върнах към ролончето на Dove...



В един момент обаче започнах да виждам масово в инста Wild - всяка втора инфлуенсърка като че ли ги промотираше. Доста агресивно и силно отблъскващо като тактика, но след като една от най-най-най-любимите ми инфлуенсърки ги показа, се замислих дали да не пробвам все пак. И взех, че ги харесах!


Накратко, Wild е линия дезодоранти, при които си купувате веднъж кейс и след това пълнители. Идеята е, че така се избягва отпадъка от пластмасовите опаковки на обикновените дезодоранти, а пълнителите идват в компостируеми кутийки и не оставят следа в природата. Самите дезодоранти не съдържат алуминий и се рекламират като "натурални". Дотук ще спра с маркетинга от компанията, защото започва да ми стяга шапката.


И така, след година и кусур употреба на Wild, мога да кажа в какво ги бива и в какво не. Защото нека не се лъжем - и те не са идеален вариант. Но ми допадат повече от обикновените дезодоранти. 


Следният списък е направен от мен и държа да подчертая, че потенето е нещо строго индивидуално. Ако сте забравили, това е моят блог и тук пиша за моя опит. :) Аз се потя доста, ако потенето е от стрес - и мириша доста. Не го забравяйте, като четете надолу, защото ако вие сте от богопомазаните мацки с леко потене, сигурно ще сте много по-доволни от мен.


Позитиви:


> Отмиват се лесно! Няма натрупване под мишниците, няма неизчегъртваем слой. Измиват се лесно и безболезнено.

> Миришат чудесно. Пробвах всички аромати и определено любими са ми Fresh Cotton & Sea Salt, Coconut & Vanilla и Jasmine & Mandarine Blossom. Лимитираните им аромати също са приятни. Не са прекалено силни, така че няма да надмогнат парфюма ви в никакъв случай. Като казах парфюм, ароматът с морска сол е супер близък до Jo Malone Wood Sage & Sea Salt.

> Нанасят се лесно и бързо, като обикновен дезодорант. Няма бъркане в бурканчета и изстискване на тубички. Първоначално е добре да допрете дезодоранта за няколко секунди до кожата, за да се стопли и да се плъзга по-лесно, но това е в по-студеното време - лятото няма нужда. Друга тънкост при нанасянето е да нанесете един тънък слой без да повтаряте, защото иначе може да се стигне до ронене на продукта.

> При нормално потене наистина предпазват от неприятна миризма. При повечето аромати се запазва и самият аромат, а при по-леките просто в края на деня не мириша на нищо. Затова и обичам и преди лягане да си слагам (лично предпочитание - обичам да ми мирише хубаво, но парфюм преди лягане не ползвам).


Негативи:


> Оставят бели следи. Ако обичате черни потници - не си го причинявайте. Следите се отмиват супер лесно и не оцветяват дори и бели дрехи, но все пак личат доста.

> Ако кожата ви е по-чувствителна, със сигурност ще усетите содата в състава. За такива случаи препоръчвам да вземете Sensitive версията без сода.

> Ако се потите от стрес, ще миришете. При мен това се случва рядко, но все пак се случва. Но при мен дори и с обикновен дезодорант няма спасение от това, така че... В най-големите жеги също е добре да имате подръка дезодоранта в чантата. Като цяло, не е съвсем надежден, но пак казвам - при мен нищо не е.

> Ще имате мокри петна под мишниците - кога повече, кога по-малко. Честно казано, това не ме притеснява изобщо, ако не мириша. Време е да спрем да се shame-ваме И за това, напълно нормално е.


Учудващо е, че и регулярната, и Sensitive версията работят еднакво добре. Както казах, Sensitive версията е по-кремообразна и може би затова я харесвам една идея повече. 


Относно опаковката, кейсовете са много здрави и стабилни, доста големи. Смяната на пълнителите е много лесна, само дето на дъното винаги остава по малко. Това е обратна връзка от много потребители и се надявам Wild да адресират проблема вместо само да замазват положението с неработещи "хакове". В зависимост от това колко често нанасяте, един пълнител стига за около месец/месец и половина редовна употреба.


Като цяло, бизнес моделът на Wild ми се струва доста печеливш - направили са готин продукт, с добра и работеща формула, удобен за употреба, целящ се право в сърцата на издъхващите от козметичен fear-mongering и климатичен активизъм мацки... Лимитираните издания кейсове (двата на снимките са такива) и аромати ги карат да са винаги популарни в инста и тик ток. Та, има хляб в марката.


Цените им ми се струваха доста високи, но след последните промени в цените на дрогерийните дезодоранти някак ми е все по-лесно да я оправдая. Освен това - в нета винаги се намират кодове за отстъпки. 


Ако вие имате добри отзиви за дезодоранти без алуминии, оставете ги в коментар!

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment!