Monday 1 February 2021

Perfume Discovery Sets & My Niche Perfumery Journey

Миналата година почти всички открихме нови занимания, които да ни държат мозъците будни по време на не особено желания престой вкъщи. Аз лично не разбрах много от локдауните, защото така или иначе работя от вкъщи и работата ми не се повлия като обем от сътресенията. Затова и някак изкарах по-леко цялата дандания в началото - нямаше дълги следобеди с Нетфликс, уроци по макраме или събуждане на интереса към тренировките в домашни условия, нямаше и въздесъщата скука, която завладя част от света. Имаше си старата рутина с нови теми за разговор на вечеря, много дезинфектант и търсене на най-удобната маска - плюс доста притеснения, разбира се (които всъщност ескалираха в края на миналата година, но това е друга тема). Наличието на стабилна работа и липсата на промяна в рутината според мен си е благословия, и се радвам, че съм в такава позиция, някак ме задържа на повърхността.


Светът навън обаче се промени - онлайн търговията взе превес, меренето на дрехи пред огледалото вкъщи и връщането им при ненацелен размер се превърна в новия шопинг ритуал. За грим и козметика отдавна се бях преориентирала към онлайн шопинг, така че не видях разлика в навиците си. Но нещо ново дойде на преден план. Едно първоначално бегло любопитство, което се превърна неусетно в страст - парфюмерията. 


За да ви стане ясно как всъщност се получи всичко, трябва да обясня малко за Елена и парфюмите. Исторически погледнато, никога не са ме привличали особено. Имала съм парфюми, които съм обичала, имала съм такива, които съм пръскала, за да съм напръскана и нищо повече. Никога не са били водещи в начина, по който се чувствам. И винаги е била една голяма мъка да довърша започната бутилка, защото всичко ми омръзва страшно бързо. На всичкото отгоре, хич не обичам да ходя да душа по магазините, а и в Пловдив нямаме потчи нищо интересно - само обичайните дизайнерски ухания (наличното в Douglas основно), дето често ми миришат доста еднакво... А аз съм си ентусиаст и любопитко, както и с грима и грижата. 


Та, да се върнем на настоящето. В условия на пандемия е ясно, че парфюмериите нямат опция да дават на клиентите си близък досег с ароматите в магазина. Да, основните дизайнерски произведения се намират като мостри, но отново бяха раздавани основно в магазините, в които се продаваха. За сметка на това, един съвсем нов за мен "слой" парфюмерия изплува от интернет дълбините - нишовата. Тази, която е ориентирана към ценителите на това изкуство, към експериментаторите, и която е водена от креативността и качеството на материалите, а не от продажбите. Нишовата парфюмерия е в повечето случаи на двойна или тройна цена спрямо дизайнерския клас, не е особено добре позната отвъд средите на "разбирачите" и интересуващите се. И е едва откриеваема по нашите ширини. 


Оказва се, че тези нишови парфюмерии често предлагат своите произведения под формата на така наречените "discovery sets" - комплекти с мостри, които можете да закупите от сайтовете им. За всички, които мислят, че мострите трябва да са безплатни... Well, не и когато бутилката струва 300 евро. За да тушират обаче тази мъка у потребителя, доста от нишовите брандове предлагат код за отстъпка равен на сумата, която сте платили за комплекта мостри. Така, ако решите да си купите бутилка, те все пак излизат безплатни. Няма да навлизам в това колко смятам за адекватен този модел на предлагане за луксозния клас стоки - но ако не сте готови да платите за мостри, вероятно няма да ви е интересно какво пише надолу. 


Anima Vinci, Penhaligon's, L'Orchestre Parfum, Escentric Molecules, Ruth Mastenbroek, Jo Malone

И така, в условия на пандемия, когато парфюмериите са затворени, все повече и повече хора започнаха да откриват тези комплекти, защото не можеха да отидат да се напръскат в магазина. Аз бях една от тях. Първо ми попадна сетът на Penhaligon's - марка, която ми е любопитна покрай любима блогърка. След това започнаха да изскачат сет след сет след сет... И имайки предвид колко скучно ми беше всичко в категория грим и грижа в онзи момент, реших да видя какво крие тоз нов за мен свят. Към края на септември бях поръчала вече няколко, за да видя дали ще ми е интересно. И стана тя каквато стана!


Към момента съм пробвала над 100 аромата (and counting), повечето точно нишови. Като човек, на който му омръзва всичко много бързо, това за мен е идеалният вариант. Всеки ден мога да посегна към нов парфюм - а понеже качеството на нишовата парфюмерия е много високо, повечето са доста силни като аура и като издръжливост. Т. е. - една мостра от 2 мл. понякога кара по седмица. Нямам намерение да купувам големи бутилки, може би само два аромата ще бъдат някога удостоени с тази чест (да не казвам голяма дума). Но грам не съжалявам, че няма да си "избия" парите от комплектите, защото не това беше целта ми. 

Maison Matine, Sana Jardin, Jo Loves
Тя беше да опозная един съвсем нов за мен свят, чиито изразни средства почти не познавах. Излишно е да споменавам, че освен всекидневното мирисане на нови аромати и проследяването как се държат на кожата ми, беше включено и доста активно четене по темата. Сега съм много по-наясно защо нещо ми харесва или не, кои нотки ми носят различни усещания, какви са почерците на различните майстори-парфюмеристи и различните брандове. За разлика от масовите парфюми, нишовите изследват части от ароматния спектър, които не всеки би харесал, не всеки би припознал. И това ме вдъхновява - например, ароматът на влажна почва ми харесва ужасно много, но никога не съм и мечтала да го открия в парфюм. Е, вече знам, че може. Открих, че нотките на тютюн и кожа не са ми от най-любимите, но в някои комбинации добавят чар към цялостното ухание. Научих се да оценявам дори и произведения, които предизвикват негативни емоции у мен. И също така разбрах, че няма двама човека, които да изпитват един и същи аромат еднакво. 

И така, стигам до може би най-интересната за вас част - самите комплекти, които аз избрах до момента. Казвам до момента, защото заради брекзит всички превозвачи са в легално лимбо и не доставят от UK. А за нещастие, именно дотам доставката най-често е най-евтина. Не че няма и дотук (повечето сайтове имат), но понякога цената на доставката е колкото на комплекта...

Няма да правя ревюта на всеки аромат поотделно, защото това ще ми отнеме много време, а и все още не се чувствам достатъчно уверена в знанията си. За ревюта на парфюми силно препоръчвам да се отбиете при Денси >>

Jusbox, Atelier des Ors, Histoires de Parfum, Teo Cabanel, Juliette has a gun, J.U.S

А ако ви интересува моето все още лаишко мнение - имам профил във Fragrantica >>, където оставям кратки впечатления от всеки тестван аромат, за да не изгубя нишката. Също така, сигурно ще направя кратки обзорни впечатления в социалните ми канали (@maquilab). А ако ви интересува нещо конкретно, пишете ми в коментар!

Ето и списък с линкове към сетовете (почти всички са на снимките):


Липсва линк към сетът Jo Malone, чиято разпознаваема къщичка беше причината да се поинтересувам от тази дама. За съжаление, този сет май вече не се предлага, но ако искате да се докоснете до творенията ѝ, Jo Loves и Zara Emotions са под нейното вещо ръководство. Rook Perfumes пък съм ги забутала някъде, но именно техен е единият от парфюмите, които бих купила в пълен размер - невероятният Undergrowth.

Трябва да се отбележи, че опцията discovery set + ваучер за full-size бутилка е налична при няколко от гореизброените марки. Т. е., можете да вземете на някого подарък сетчето, той/тя да си избере кой аромат харесва най-много и чак тогава да си вземе с включения подаръчен ваучер пълен размер от въпросния аромат. Така ще избегнете ситуация, в която подарявате парфюм, който не се харесва. А и има fun елемент!

В списъка на изчакване са още доста - ще добавям тук, щом мога да пазарувам отново от UK. В допълнение на сетовете, които се предлагат директно от самите парфюмерийни къщи, има и услуги като The Perfume Society >>, които правят различни тематични селекции. Страхотни са и нямам търпение да мога да поръчвам отново от тях! Те са и виновниците за наличието на няколко кутии с хвърчащи мостри в гардероба ми. :D

За момента като подобен вариант мога да ви препоръчам Sens Unique >>, които имат мострена услуга с безплатна доставка до BG. Забележете, че при тях мострите са отливани от големи опаковки (т. е. липсва им характерната за всеки бранд презентация).

В заключение ще кажа само едно - това беше откритието на миналата година за мен. Всеки ден сякаш отварям кутия шоколадови бонбони и се пренасям в нов свят с помощта на различен аромат. 


Ако и вие сте запалени на тази тема, споделете ми своите любимци, must-try парфюми или просто какво е мнението ви по темата с мострите!

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment!