Wednesday 11 March 2020

REN Clean Screen Mineral SPF 30

Сигурно е доста странно съвсем скоро след статията за clean beauty алабализмите да ви представя един продукт на марка, която прилага подобни алабалистични стратегии. Когато обаче подобни марки изкарват на пазара хубави продукти, би било грехота да не се възползваме от тях. Или поне аз така разсъждавам и междувременно съм си комуникирала с тях по повода - вероятно не съм единствената и се надявам да се натрупа критична маса, която да накара маректинг екипа им да се замисли. Ама едва ли.

Няма да задълбавам колко не подкрепям цялата clean beauty истерия, можете да прочетете мнението ми в гореспоменатата статия. Днес ще си говорим за един слънцезащитен крем, за който все още нямам идея дали харесвам или не. А съм на дъното на опаковката. Плюс, един тоник, който ми раздразни кожата ужасно, затова дори няма да го отразя надълго и нашироко...


Преди да съм започнала, ще трябва да разбия и вашите представи за слънцезащитните филтри. Противопоставянето "химичен" срещу "физичен/минерален" филтър се оказва грешно. И двата вида са химични, защото са съставени от химични съединения (duh, очевидно е, нали?!). "Химичните" са всъщност органични съединения, а "физичните/минералните" са неорганични съединения. As easy as that. Едва ли грешната терминология ще бъде бъде оборена скоро, та да си знаем всички. Също така е важно да знаем, че методът им на действие не е коренно различен... Повече прочетете тук >>

REN Clean Screen Mineral SPF 30 е широкоспектърна слънцезащита с минерални (неорганични) филтри - цинков оксид, предназначена за комбинирана и мазна кожа. Без силикони, без наночастици, веган. Цинковият оксид е с 'натурален' произход. Съдържа още екстракти за зашита от свободни радикали и за контролиране на омазняването.

На първо място - цинковият оксид е съставка, използвана от време оно за справяне с възпаления (мислете посока крем Здраве). Затова и този слънцезащитен филтър е често срещан в SPF продуктите насочени към мазна кожа и такава с несъвършенства. Имам и други любимци, които разчитат на него. Недостатъкът е, че цинковият оксид създава видима бариера върху лицето - белезникав филм, който е много неприятен за дами с по-тъмна кожа...

Относно твърдението, че цинковият оксид в продукта е от 'натурален произход' - това е възможно, само ако се ползва минерала цинкит, който се добива на много малко места в света (и съответно не е много sustainable опция). Освен това, минералът би следвало да е минал през множество процедури за рафиниране, докато достигне вида за ползване в козметичен продукт. Зададох въпроса на REN, отговор не съм получила към днешна дата. Оставям сами да прецените дали това твърдение има някаква тежест.


Дори и при наличието на солидните 22% цинков оксид, върху моята бледа кожа след добро разнасяне и попиване няма и следа от бял воал. Има даже 'разхубавяващ' ефект - порите изглеждат загладени и самият тен е по-равномерен. Но ако се нанесе върху кожа с по-тъмен тен, съм сигурна, че ще има белезникав воал.

Което е проблем пред слънцезащитните свойства на крема, защото колкото по-голямо количествот нанасяте, толкова по-забележим ще е воалът. А слънцезащитата се нанася щедро.

Друга пречка пред обилното нанасяне е това, че кремът е с гъста консистенция, която трябва да се разнесе много внимателно до пълно попиване, като се внимава особено в линията на косата и около веждите. Иначе остават бели резки. Ако трябва да правя това на плажа с огледало в ръка... Ами не, няма да го правя на плажа със сигурност. И то въпреки че за плажа предпочитам неорганична слънцезащита за лицето, защото органичните филтри ми дразнят страшно очите.


Още един негатив е, че дори и за моята мазна кожа, този крем дойде екстра изсушаващ и трябва задължително да нанасям овлажняващ крем отдолу. С повечето се разбира чудесно, но с един май се стигна до кир ефект, така че да имате едно наум за тази възможност.

Ако обаче успеете да свикнете с по-тегавото нанасяне, REN Clean Screen Mineral е забележително добро попадение:

- Финишът е матов, като матирането е дълготрайно. Дори и аз, с моята мазна като тиган след пържени филийки кожа, не лъсвам цял ден. Гарантирано.
- Споменах за 'разхубавяването' - ами, достатъчно ми е да не посягам към фон-дьо-тен или пудра изобщо. Всъщност, над слънцезащитата не бих добавила ФДТ и без това...
- Не дразни кожата и очите. Не дразни дори и при наличието на възпалени пъпки, цинковият оксид дори спомага за успокояването им.

За слънцезащитни свойства не знам дали има смисъл да говоря, тъй като е технически още зима. За плаж със сигурност не става заради нанасянето, но за в града мисля, че е чудесен.


Опаковката е слънчева и свежа, а и доста удобна тубичка. Ако ви е важно да рециклирате на 100%, тубичката и капачката на крема са направени от рециклирана пластмаса и са напълно рециклируеми в комплект.

Вече предполагам знаете защо се колебая дали го харесвам или не. От една страна е перфектният слънцезащитен крем за светла мазна кожа (моята), но от друга е изключително капризен при нанасяне. Да не говорим, че цената му е доста солена - £32. Не съм сигурна дали бих поръчала отново, но трябва да призная, че до момента не съм срещала толкова дълготрайно матиращ продукт, че и с SPF. А това си е постижение.


P. S. Казах, че ще кажа две думи и за един друг продукт, който взех в комплект заедно с няколко минита и започнах да ползвам паралелно със слънцезащитата - култовият REN Ready Steady Glow Daily AHA Tonic. Култов, защото има хиляди почитатели по цял свят... Но не успя да спечели мен, защото просто ми разказа играта на кожата. Не съм чувствителна към киселини, дори и в големи количества, така че нещо друго в състава предизвика неприятното щипане, опъване, зачерввяване и парене след употреба вечер. Вероятно безумните цитрусови етерични масла... Както и да е, едва ли ще му променят формулата, надявам се да съм изключение.

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment!