Thursday 30 January 2020

Please, Don't Fall Prey To The 'Clean Beauty' Hype

Напоследък много често ми се налага да обяснявам на различни дами (че и господа) в обкръжението ми защо модерното движение да се ползва само 'чиста', 'натурална' и 'органична' козметика не само не ми е по вкуса, а съм отвратена от него и масовата дезинформация по темата. Толкова често, че чак реших да напиша публикация по темата.


Ще започна с това, че съм силно критична към всичко - от това, което чета, до това как го разбирам. Уча непрекъснато, чета непрекъснато по темата и не си затварям очите, ако видя, че не съм била права. Да сгрешиш в преценката си, когато не си сертифициран експерт в нещо, не е фатално (за щастие). Не искам да ми вярвате на сляпо, а да търсите, да ровите, да формирате собствено мнение. Базирано на факти, а не на мнението на някой в BG Mamma, пишман инфлуенсър, fake news или някой, който е чул от някой друг, че...

Важно: в тази статия ще сложа Insta постове от любими мои акаунти по темата - не са за украса, а за четене, so click through.

That being said...

На първо място - защо човек се впуска в приключението с търсене на органична, чиста, натурална, от устойчиви източници... козметика?

Адекватните причини: от желание да намали досега си с козметика като цяло (защото не смята, че му е нужна, например); от желание да живее природосъобразен начин на живот (да се чете - уж да не наврежда на природата); защото харесва усещането от ползването на такава козметика...

Неутралните причини: защото е модерно и всички така правят; защото това е "бъдещето" на козметиката (каквото и да означава този bullshit, честно)...

Кофти причините: от страх (защото ще хване рак, натравяне с тежки метали, безплодие и други чуми по човешкия добитък); защото "натуралното е по-добро" (spoiler alert - невинаги е)...


Причините в последните два параграфа са изцяло дело на маркетинговите отдели на различни козметични брандове и популярни личности, подкрепящи въпросните брандове. Ако не ви е ясно защо това е лошо - можете да си тръгнете още сега (и да не разберете, че и аз в някакъв момент съм била в този капан). Ако ви е интересно да навлезем в малко повече детайли за причините това да е лошо, защо това е грешно на много нива, защо удря по вашия джоб и не помага никому - let's go!

Откъде тръгна всичко?

Винаги я е имало онази рядка порода хипита, които се мажат с чист зехтин от люлка до гроб и се кълнат в натриването с пръст за подобряване на кръвообращението (често се стига и до пиене на урина). Само че не те започнаха вълната, довела до масовата дезинформация в козметичната сфера. Бяха напредничавите маркетинг екипи, които намериха ниша в това да предлагат неща "от натурален" произход - нещо ново на пазара (новото винаги е кукичка), с което техните опаковки да изпъкнат на фона на конкуренцията. 99% натурално, 89% съставки от натурален произход, 100% от природата! Ееех, каква красота само!


Комбинираме го и със "страховия" маркетинг - не си слагай на лицето съставка X, защото има някакво проучване, дето казва, че води до рак. Отново, страхът е много силна кукичка в маркетинга и се ползва за какво ли не: страхът да не изпуснеш промото, страхът да не си достатъчно модерен, с достатъчно гладки крака, без бръчки... За каквито недостатъци си мислите, че имате - и за които пазарувате, бъдете сигурни, че страхът от тях ви е вменен. Никой не се ражда с идеята, че бялата коса е нещо ужасно, а космите под мишниците са грях за деветия кръг на ада.

А сега се стигна до хора от ранга на Гуинет Полтроу, които се гаврят с феновете си по всевъзможни начини, а те се скъсват да купуват... Ерата на социалните медии роди и ерата на масовата дезинформация, която се оказва системен шок за познанието и разширението на кръгозора на някои хора. Да си оставиш вратичка, че невинаги си прав, се оказва доста трудно...


Защо етикетът "натурален" или "чист" не значи нищо?

Стигаме до любимата ми част - "аз химия по мен си не искам да мажа". Бейби, всичко е химия - от органичното авокадо, дето си го тъпчеш в устата за вечеря, до сутрешния ти отровен дъх. Как по-ясно да го кажа?

"И ако всичко е химия, как да знаеш кое е полезно, кое е вредно?"

Просто е - има учени и изследвания за тази работа!

Има учени с екзотично звучащи титли, за получаването на които са отделили години от младостта си. Учени, които обричат живота си на това да тестват съставка след съставка, продукт след продукт, докато намерят оптималното съотношение, което да работи в наша полза. И да е безопасно за здравето ни. Колкото и да ми се иска да симпатизирам на хората, които не вярват на специалистите от вменени страх и недоверие - не им симпатизирам, защото това е чиста проба вменена тъпота.

Последното, което един читав козметичен бранд иска, е да го съдят. Затова всичко се тества до конец.

- Какво включва процесът на разработка на продукт, който се купува от аптеката, лицензирания магазин за козметика или дрогерия?

Хиляди часове проучвания. Закупуване на съставки със сертификат за произход. Производство и опаковане в контролирана стерилна среда. Тестове на случайни партиди за консистентност на качеството дори и след пускане в продажба. И още много неща, които ни гарантират всеки път оргазъм от мазането с нощния крем.

- Какво включва процесът на разработка на продукт, който се купува от Etsy, местния фермерски пазар или магазинчето за натурални продукти на леля Цецка на съседната улица?

Накратко казано - не знаем. Не знаем откъде е купила съставките, не знаем дали са минали проверка за годност и дали са били съхранявани правилно. Не знаем дали леля Цецка, дето го е бъркала това кремче, има някакви базови познания по химия (които, забележете, трябват, ако искаш и да продаваш геджурите си на други хора). Не знаем колко хремава е била леля Цецка, докато е разливала с любов отварата по бурканчетата... Не знаем дали крайният продукт е тестван върху нещо друго, освен нищо неподозиращия първи клиент. Не знаем колко му е срокът на годност на кремчето и при какви условия, както и колко време е стояло преди да падне в ръчичките ти.

За регулациите и "вредните" съставки с любов


Всеки би искал да знае, че сиренето, което яде, не е отровно. И затова разчита на местните власти да налагат строг контрол върху производителите. Всеки иска да знае, че кремът му за лице не е отровен. Guess what... Отново разчитаме на властите да следят стриктно за качеството. И се следи много строго - особено в Европейския съюз.

Но понеже както вече разбрахме, маркетолозите трябва да продават, някак се пръкна разбирането, че доказано безопасни съставки са токсични. Вредни. Опасни. Нечисти като силите на мрака. От далечна Южна Корея невидимо доплуваха термини като "3-free", "5-free", "8-free" и прочие, удостоверяващи, че в дадено шишенце няма парабени, минерално масло, силикони и какво ли още не.

Това породи и много малки местни бизнеси, т. е. лели Цецки, които бъркат козметика в задния си двор и я продават без тя да премине необходимите изследвания и регулации. Artisan cosmetics, small batch. За мен това е равно на преблеми, не знам за вас... Не казвам да не подкрепяме местните бизнеси, но да го правим осъзнато.

Ако сте любопитни за конкретиката по отношение на регулациите в Евросъюза и как се минимизира възможността нещо да се обърка, тук ще откриете детайли >

Като казвам всичко това, изключвам една много голяма потенциална опасност - козметиката без сертификат за произход, идваща насам от Китай. За нея се говори в това филмче на Netflix >

И сега, затаете дъх за голямото разкритие на века...

Дами (и господа), парабените НЕ причиняват рак. Минералното масло НЕ пречи на кожата да диша. Силиконите са чудесна съставка за някои състояния. И всички те са напълно безопасни за употреба в козметиката в доказаните чрез хиляди тестове количества.

Вазелинът се предписва от дерматолози, защото е тотално безопасен дори и при кожни проблеми. Групата на парабените са най-безопасните консерванти за ежедневна употреба, доказано предпазващи козметиката и доказано без странични ефекти за организма.

Ако си мислите, че някой плаща на някого да ви убеди, че няма нищо лошо в тези съставки, няма да ви разубеждавам. Само ще оставя линк към една дама, която много добре ще ви запознае (с прости думи) с реалността. Спомнете си какво казах за критичността.

- PARABENS ARE SAFE: WHY SCIENCE SAYS YOU SHOULDN’T FEAR THEM >
- ARE SILICONES BAD FOR SKIN? >

Споделям нейния блог, защото смятам, че Gio пише на възможно най-разбираемия език и е много лесно да се провери дали казаното е истина - има линкове към проучванията, ако ви се чете (и ако помните нещо от часовете по химия изобщо). Освен блог, Gio има и чудесен нюзлетър, за който бих препоръчала да се абонирате.

Понеже знам, че който ме познава, знае колко не харесвам силиконите и как бягам от тях като дявол от тамян - с мазна кожа съм. Ако прочетете статията горе, ще разберете защо се получава така. :)


Защо "чист", "натурален", а дори и "органичен" не означават нищо, когато са изписани върху етикетчето на козметичен продукт?

Просто защото върху тези термини няма регулация. Много е важно да се знае, че даден продукт не е токсичен (т. е. не е отровен и не затруднява работата на даден орган в тялото ви при ползване в позволените за ежедневна употреба дози) и за това се правят хиляди изследвания и на съставките, и на крайните продукти. Но няма регулация, която да дава ясно обяснение какво е "натурален" или "чист" козметичен продукт. Нада. Това е етикетче от рода на dermatologist approved - за което отдавна се знае, че се плаща на някой дерматолог да си сложи подписа и нищо повече. Тук дори не е нужно да се плаща...


Продукт, който е минал стандартните регулации за качество и съвместимост по реда на Европейския съюз, гарантирано не е токсичен - това е по-голямата част от козметиката в аптеките и по магазините на официалните дистрибутори. Това значи, че съставките и комбинациите, използвани за дадения продукт, са в регулираните безопасни количества за ежедневна употреба и че крайният продукт е тестван по стандартните методи (в EU не се тества върху зайчета, just sayin'). Затова и можете без проблем на всеки продукт да сложите non-toxic. И затова ми е смешно, когато ми рекламират нещо като non-toxic, все едно е голяма работа...

Етикетчето "натурален" не ви носи никаква информация - освен, че в състава може би има някое масло, инфузия или екстракт. В какво количество, откъде са дошли... Няма значение. При думата "чист" отиваме още повече в територията на фантасмагориите - чиста козметика като произведена в чиста среда, не са я изпускали, не са кихали в нея? Защото това, че не съдържа парабени, не я прави "чиста" - не и регулативно.

При термина "органичен" има някаква сертификация, но тя е от частни сертифициращи органи, всеки със свое собствено мнение. А и не дава информация за качеството и безопасността на даден продукт - само за неговия произход.


Защо понякога "натуралното" може да изиграе лоша шега?

Добре, да кажем, че все пак сте решили да пазарувате такава козметика - поради някоя от причините по-горе, не съдя. Всъщност, аз самата също ползвам и така рекламирана козметика. Но помните ли описанието на производствения процес на сладкото кремче от Etsy? Е, бихте ли се доверили? Как ще сте сигурни, че дори и при правилно съхранение, в него не се е култивирало някое E.coli или друг бацил в големи и наистина вредни количества? Защото консервантите са важни именно за това - за да гарантират, че продуктът ви няма да се развали и да доведе до инфекции (потенциално доста сериозни, при това). Или дори и само да се развали - преди да сте използвали и една трета. Пари на вятъра в най-добрия случай.

В долния пост вижте не само самия текст, но и коментарите - много ценна дискусия и доказателство, че невинаги нещата са черно и бяло 👇


И един скорошен пример от собствения ми опит - цитрусовите етерични масла. Чела бях, че са силни дразнители, но като цяло не съм имала много досег в тях в козметиката за лице. А и кожата ми не е реактивна. Започнах тоник за лице на много любима марка - REN, и още при първото ползване се появи щипане и парене, после и зачервяване. В тоника имаше и киселини, освен етеричните масла - ама аз имам опит с тези киселини без никакъв проблем... Mъчих се, мъчих се, но явно цитрусите не са по вкуса на кожата ми това е. Въпреки че марката е силно "clean" и "natural", просто този продукт не ми се струва формулиран оптимално и се чудя как може да е толкова популярен... Няма две еднакви кожи, но в случая в състава е скрита лимонка (простете за играта на думи).

Това настрана, като цяло етеричните масла, въпреки че са натурални, могат да бъдат силни дразнители. Заместителите на парабените също могат да бъдат ужасно дразнещи. Алкохолът е case in point. Маслата са чудесни, но не са подходящи за всеки тип кожа и не съдържат достатъчно активни съставки, ако желаете да видите ефект от тях. В тези случаи предпочитам "химията" и доказано безопасните и ефективни съставки пред това да се чудя защо кожата ми гори или е пресушена или е просто meh.

И don't get me started за натуралните дезодоранти и страха от алуминиевите соли... Не харесвам конвенционалните антиперспиранти заради усещането и натрупването върху кожата (не защото ще хвана рак), затова минах на така наречените натурални. Голяма епопея, няколко обрива, срам от мирис... Намерих си моя дезодорант в крайна сметка, де, може би ще е добре да споделя и за това в бъдеще. А дотогава - върнете се към постчето с дезодорантите на син фон по-горе. 👆

И все пак...

Ако все пак някоя марка, която се рекламира като "чиста" и "натурална", ви допада - не се съдете жестоко. Има скала между "това е пълен bullshit, който няма да подкрепям" и "леко ме дразни това, че разчитат на страхов маркетинг, но продуктите им са златни". Ако формулите са читави, няма място за сръдни защо са решили да се рекламират чрез страх - но можете да им споделите, че няма нужда да ви плашат вече, че и така ги харесвате. REN е такъв пример за мен, за съжаление. Но за да разберете дали съставът е читав, трябва да излезете от зоната си на комфорт и да направите проучване, което отнема време - и може и да сгрешите. Няма идеален свят, sorry not sorry.

А за хората, които наистина искат нещо с минимум "химия" и максимум сигурност и ефект, защото просто така са решили и не искат някой като мен да им натяква - марки като Zoya Goes Pretty, Lush и редица други са примерни в това отношение. Прозрачни. Да не говорим, че Lush са една от много (ама много) малкото марки, които наистина работят в посока sustainability чрез редуциране на опаковките. И не на последно място, продуктите им са приятни за ползване. За разлика от гранясващото кремче на леля Цецка.

Не се поддавайте на безумни твърдения за чистота и натуралност без да сте сигурни, че продуктът е безопасен за употреба и че просто не се опитват да се избият често безумните цени с такива твърдения...

А относно дали натуралното е природосъобразно, четете тук 👇


Какво научихме дотук? Че страхът е много мощна стратегия да ни накарат да купуваме. Мен също. Но в момента, в който започнах да си задавам въпроси и да търся информация, много бързо се ориентирах защо е важно човек да се информира преди да дари на някоя марка с пот изкараните си пари. Поне минимизирах един фактор да ми бърникат в мозъка...

И понеже в интернет има много изписани глупости, много избирателно цитирани проучвания, много извадени от контекст "научни открития", много откровено грешни твърдения за химията и биологията... Апелирам към хигиена на търсене на информацията, ако започнете сами да се интересувате и да четете. Марките разчитат на мързела на хората да разберат какво стои зад посланията им, както и на масовата дезинформация - не забравяйте, че тя работи в тяхна полза.


Бъдете критични. Към всичко. Най-вече към това, което прочетохте тук - ако съм ви накарала да отворите някой научен труд, а не поредния пишман инфлуенсър, съм си свършила работата. Не забравяйте, че науката напредва, непрекъснато се правят и нови проучвания. Ако ви пука, stay in the loop.

И си ваксинирайте децата.
За още еленини мнения, вижте и другите постове от серията The *** Post!

Какво е вашето мнение по въпроса - ще се радвам да споделите в коментарите!

4 comments:

  1. Козметиката е последната ми страст, но обожавам здравия разум, с който е написана тази статия! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Висш комплимент, за който благодаря! :)

      Delete
  2. Thank you for such an articulate post. These are very serious concerns now, I often find myself looking at products without the natural label as endangering because the society has made it so. Thanks for the clarification.

    ReplyDelete

Thank you for your comment!