Tuesday 10 July 2018

The Ordinary // Lactic Acid 10% + HA 2%

Няма как да не сте чували за The Ordinary. Това е може би марката, която най-силно успя да развълнува блогосферата, и то не само с продуктите си, но и с "драмите" покрай политиката на собственика ѝ в социалните медии. Следя развитието им почти от самото начало, но допреди половин година не се осмелявах да поръчам, тъй като продуктите им са малко странни...

The Ordinary наблягат на две неща - чисти активи и ниски цени. Повечето им продукти съдържат едва няколко съставки в много високи концентрации, а цените им са безумно ниски на фона на подобни продукти от конкурентни компании. Линията включва основно грижа за кожата (серуми с активи, както и кремове и масла), а опаковките са много изчистени, в аптечен стил. Цените варират около $5-10, като рядко надвишават $15.


Най-известните им продукти са киселините и продуктите с ретинол. Но те са и най-непривичните за мен лично. Това са силно активни формули, които трябва да се ползват с повишено внимание - от гледна точка на съвместимост с други продукти и излагане на слънце. За тези продукти е добре да се спазват точно инструкциите от сайта, има и препоръчителни режими, ако не ви се занимава да търсите сами и да ровите из съставки. Патила съм си от киселини и затова реших да поръчам по-щадящия тип, а именно - млечната.


Тя се предлага под формата на серум с 5% или 10% концентрация, в комбинация с 2% хиалуронова киселина. Тъй като самата млечна киселина има хидратиращи свойства, комбинацията ѝ с хиалуроновата киселина е добро решение за кожа, която не понася гликолова киселина, например. Тъй като имам малък (но не особено структуриран) опит с гликоловата и при последното ѝ ползване си пресуших кожата ужасно, реших да действам с този вариант. Избрах обаче по-високата концентрация, за да усетя все пак ефект в по-кратки срокове.

Формулата
The Ordinary Lactic Acid 10% + HA 2% е полупрозрачен серум с водниста консистенция, който нанасям след почистване и преди крема за лице вечер. Ако имам разранена пъпчица, се усеща леко щипане при нанасяне, но иначе не усещам нищо. Няма стягане, опъване, парене или раздразнение. На сутринта кожата също е спокойна.


Ефектът
Проблемът е, че няма и никакъв ефект. За трите месеца, през които ползвах киселината, кожата ми си смени настроението три пъти - минах от супер суха кожа през период с доста пъпки до спокойна и чиста кожа с повишено отделяне на себум. Сухата кожа беше резултат от неприятния инцидент с гликолова киселина зимата, а последващото изпъпчване отдавам на смяната на сезоните и малко хормонални изменения. През цялото това време изполвах киселината на периоди от по 2-3 седмици всекидневно, лека почивка и след това пак. Ами... не видях по-чиста, гладка, свежа или друг вид кожа, по-различна от моята си. При гликоловата киселина разликата се усеща за по-малко от две седмици и е наистина видима и осезаема, та очаквах нещо подобно и тук, макар и по-бавно. Но не го видях. Половината шишенце вече го няма, а останалата просто ще си остане така, тъй като не ми се добавя още една стъпка в грижата за кожата, при положение, че тя е безсмислена. Да не говорим и че сега вече слънцето е доста по-силно, та е по-добре да прекратя експериментите с киселини.


Като P.S. добавям и няколко думи за алфа липоевата киселина (Alpha Lipoic Acid 5%). Оказа се, че шишенцето ми е или дефектно, или не е съхранявано като хората в складовете на Feelunique (откъдето поръчах) и затова вместо прозрачна жълтеникава течност, моята беше белезникава и мътна с парцали...

Накратко, алфа липоевата киселина е антиоксидант (не пилинг). Прилича на, а и се усеща като, масло. При нанасяне предизвиква леко парене, като по форумите почти всички го отчитат като негатив, а за мен беше просто съвсем лек дискомфорт, който почти изчезна на третото ползване. Нанася се отново след почистване и преди грижата (препоръчвам да има последваща грижа, защото иначе кожата се попресушава). След като я пробвах на няколко пъти, мога да кажа, че ефект от нея има - на сутринта след ползване кожата ми е феноменално свежа, но ме беше страх да я ползвам регулярно заради вида ѝ и я хвърлих. Нея обаче ще поръчам отново.


Като цяло, май The Ordinary си имат проблеми със стабилността на продуктите, тъй като не един и двама човека по групите и блоговете се оплакват от бързо разваляне. Но пък и при положение, че марката се стреми да предоставя "чисти" формули, трябва да го отчетем като приемлив негатив.

И така, първият ми досег с The Ordinary не беше кой знае какво, но няма да се обезкуражавам, защото има поне 10 техни продукта, които много бих искала да пробвам. Марката доставят до БГ, като над 25 евро доставката е безплатна. Можете да ги откриете и в големите сайтове като Feelunique.


Ще се радвам и вие да ми споделите своя опит с The Ordinary и от кои техни продукти сте доволни!

6 comments:

  1. Здравей, аз използвам продуктите на The Ordinary повече от година, включително и неуспешната за теб млечна киселина, но моят тип кожа е различен и за мен ефект има. Не знам как си се насочила към тест точно на тези два продукта, но може би не избираш подходящата грижа според твоите конкретни нужди. Лично на мен ми бяха много полезни отзивите на една влогърка в youtube, която използва основно източна козметика за грижа за кожата и публикува тонове информация, включително лесно смилаема научна обосновка. Нейната собствена кожа е по-скоро като моята - суха към нормална, но има достатъчно информация и за другите типове кожа. Та - силно препоръчвам всичките й ревюта.

    https://www.youtube.com/watch?v=LnaFTkH2Py8
    https://www.youtube.com/watch?v=xGYqBU6aWvQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Избрах млечната киселина, защото исках по-щадяща форма на ексфолиация, но явно за плътна мазна кожа не върши работа така, както по-силните ѝ "колежки". А алфа липоевата взех, за да си допълня поръчката (нямаше много налични неща тогава), та не съм я избирала много-много. Но пък тя ме изненада приятно. :)

      Ще погледна влогърката, благодаря ти!

      Delete
  2. Взех си млечната киселина, но 5% концентрация, но аз останах доволна от нея. Определено виждам голяма разлика в текстурата от черни точки по носа ми (от всичко възможно). Иска ми се да пробвам нещо по-силно, като гликоловата киселина, която спомена, но, както казваш, слънцето е твърде силно вече, за да си правя толкова експерименти, било то и само вечерта.

    xx
    www.thedecemberdame.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Аз за черните точки (или както се оказа, моите са sebaceous filaments) мисля да взема салицилова и да смесвам с нещо друго. Но като цяло май за момента ще престана с киселините от всеки тип :D

      Delete
  3. Аз съм много доволна от серума Matrixyl, кожата ми става много свежа и мека, струва ми се че помага с фините линии. От млечната киселина също съм доволна- използвам обилно на места, които усещам, че излиза пъпка или кожата е раздразнена и склонна към възпаление. Бих пробвала и други продукти.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Бях пробвала на Биодерма Матриксил - и останах меко казано очарована. А тогава дори нямах особени проблеми с фини линии и умора. Та, това е един от продуктите, които със сигурност ще взема, не се и съмнявам, че е добър!

      Delete

Thank you for your comment!