Saturday 31 March 2018

3 Things I Used To Do To My Skin 10 Years Ago... That I Wouldn't Do Today

Преди 10 години бях студентка, живеех на общежитие с хлебарки и целият ми живот беше пред мен. 10 години по-късно живея на квартира с приятеля ми и целият ми живот отново е пред мен. Какво се е променило, сигурно се питате?... Единствената разлика е грижата за кожата, ако се съди по заглавието. Не е, разбира се, но това е тема на съвсем друг разговор. Засега ще ви разкажа само за грижата за кожата и грешките, които допусках и които осъзнавам чак сега.


1. Ежедневна ексфолиация

Неслучайно това е на първо място. Дори и доста по-проблемната ми кожа от онези години не заслужаваше да бъде ежедневно изтезавана с грубиянски ексфолианти. Наблягам на грубиянски, тъй като имам слабост към такива. Ако сте фенове на онзи епохален продукт на St. Ives с кайсиевите ядки, 100% сте попадали на статиите за вредата от точно този тип ексфолиация.

Двадесет и петата ми година беше нещо като вододел в това отношение. Някъде там започнах да се замислям защо се ексфолирам всекидневно и какво ще стане, ако не го правя всекидневно. Опитах - и се оказа, че не умрях. Дори и три дни подред не се търках, за да видя какво ще стане. Да, на третия ден започнах да си усещам кожата не толкова "чиста" като обикновено, което ме наведе на мисълта, че може би оптималното ще е през ден. И така се оказа. Слагам чиста в кавички, защото кожата се почиства и без ексфолиращите частици. Те просто премахват част от горния слой мъртви клетки.

Ключовият момент тук е, че всекидневното щавене е не само безсмислено, а може би е провокирало допълнителни проблеми. От една страна заради механичното триене на кожата, от друга - заради това, че да се опитваш да премахнеш изцяло мъртвите клетки е неразумно (те се "застояват" там, за да пазят новите клетки отдолу). От тази гледна точка дори и ексфолирането през ден е overkill, но понеже така съм свикнала и така се чувствам комфортно, все още го правя.

За съжаление, оставам фен на по-грубите продукти. Даже преди известно време си взех същия ексфолиант, който ползвах в университета (Clearskin Smooth Exfoliating Skin от Avon). А той си е грубичък!


Тук бих искала да засегна и темата за химичните пилинги, които стават все по-разпространени. Слава богу, когато бях на 20, ги нямаше. Слава богу, защото сега на 30 успях да си направя малка беля с тях, а на 20 сигурно щеше да е голяма беля, доколкото си познавам ентусиазма. Подведена от това, че някои хора ползват тоника със 7% гликолова киселина на The Ordinary, реших, че ще си ползвам любимите тампони с 10% гликолова киселина на Avon също всекидневно (преди ги ползвах през 2-3 дни). След може би третия или четвъртия ден започнах да усещам лек дискомфорт, който прерасна в силно пресушаване. Явно кожата ми не реагира добре и ги спрях. Трябваха ми повече от две седмици, за да си върна "нормалната" кожа и неприятното опъване да спре. През това време в употреба влязоха най-силно подхранващите продукти, с които разполагах, и успях да усетя мъките на дамите със суха кожа... Кожата ми по принцип не е чувствителна, просто е много светла и нежна (към механично дразнене, най-вече), така че това е индикация за силата на този вид пилинги и предупреждение да не подхождате с лека ръка към тях. Аз няма да ги откажа, но си имам едно голямо едно наум.

2. Салицилов спирт, продукти с алкохол

Аааах, тази заблуда, че салициловият спирт, и продуктите със спирт като цяло, помагат на мазната и проблемна кожа! Огромна заблуда, повярвайте ми. Чак след като изтрих салициловия спирт от тоалетката и започнах да търся по-щадящи формули осъзнах, че пресушаващият му ефект само е карал кожата ми да произвежда повече себум. Да, на локално ниво силно алкохолнте продукти тушират несъвършенствата, но крайният резултат е повече мазнина и повече проблеми (включително и дехидратация). От година-две вече съзнателно преглеждам съставките за Alcohol Denat. и при наличието му подхождам с голямо недоверие дори и към препоръчани продукти. При някои нямам проблем, но в общия случай избягването му е най-добрият път. Също както и със силиконите.

3. Разходки без слънцезащита


Към стабилното щавене и дехидратиращите продукти добавяме грях номер 3, излизането без слънцезащита. Първите две само допринасят това да се превърне в още по-сериозно прегрешение, честно казано, но и само по себе си е ужасно. Не казвам, че по никакъв повод не трябва да излизате без продукт с SPF на лицето си (разходката до супера на минута от нас например не се брои), но в днешно време не бих излязла за повече без поне да си пръсна обилно от някой слънцезащитен спрей ("поне", защото в повечето случаи ги ползвам за допълнителна защита към основната такава).

Като цяло, цял живот съм се пазела от слънцето инстинктивно, но първите пролетни лъчи почти винаги ми докарваха леки зачервявания. Not anymore - въоръжавам се до зъби с SPF още от зимата...

И така, как бих обобщила тази публикация, че да я превърна в наръчник за разумна грижа за кожата насочен към двадесетгодишните ми читатели?

1. Не прекалявайте с ексфолиацията. Подберете ексфолиант за вашия тип кожа и пробвайте през какъв интервал от време е оптималната му употреба. Не подхождайте с лека ръка към химичните пилинги - бъдете изключително внимателни с тях!

2. Ако имате мазна кожа - спрете веднага да се опитвате да я "пресушите"! Това само ще ви докара още главоболия, а в дългосрочен план може да ви коства повече, отколкото да не правите нищо (да, дори това). Преминете на меки непресушаващи продукти, пробвайте маслото от чаено дърво като заместител на салициловия спирт. За мен то върши 100 пъти по-добра работа. Ако държите, има чудесни продукти със салицилова киселина (дори и концентрирана такава от The Ordinary).

3. Мажете се със слънцезащита всеки път, когато излизате. Ползвайте най-високия възможен фактор, дори и ако "хващате тен лесно и никога не изгаряте". Подновявайте слънцезащитата редовно, ако сте навън. Дори и зимата.

Е, това е от мен. Надявам се този предълъг пост да е полезен и да спести главоболията на някого.

7 comments:

  1. Здравей, Ели,
    Прочетох поста ти с усмивка - и аз имам същата кожа, и съм правила същите грешки, по същото време (е, като че ли не съм наблягала чак толкова на ексфолиацията ). Сега, на 30+, нещата изглеждат по-различни, нали? :)
    Всъщност, пиша този коментар на за да кажа "аз също", а по далеч по практични подбуди. Конкретно - слънцезащитата. Ще се радвам, ако можеш да препоръчаш добър ежедневен слънцезащитен крем за градска среда (нали, да не лъсваме след 2 часа и целият грим да отиде по дяволите). В крайна сметка, опитът на човек с кожа като твоята тежи повече от всякакви обещания на производителя :)
    Поздрави,
    ladyrosebud

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей! Определено нещата са по-различни и слава богу :) Относно крем - аз съм голям почитател на Bioderma Photoderm AKN. Той е матиращ, изглажда леко кожата и я "разхубавява" (дори не знам как го прави) и с него не лъсвам. Може да остави лек бял оттенък, обаче, ако кожата ти е по-тъмна. В момента не се сещам за друг подобен продукт на нашия пазар, може би само корейските го надминават.

      Delete
  2. Благодаря за предложението! Хвърлих един бърз поглед на крема - изглежда добре на пръв поглед, откъм състав също като че ли. Само че идва голямото Но :)
    Забравих да спомена основното :) търся си нещо тонирано - иска ми се да не напластявам фон дьо тен през горещите месеци. В момента ползвам оцветения флуид на La Roche (Anthelios fluide ultra light) - не матира, но поне не лъсвам от него, а и на цвят с него се сработихме. Само че много късно видях, че съдържа алкохол :( Което пък значи, че втора опаковка няма да има.
    Освен да разгледам корейската козметика - така и не стигам до нея...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Сложна задачка. :) Пак Bioderma имат от миналата година един оцветен крем, можеш да го видиш тук: https://www.maquilab.com/2017/05/bioderma-photoderm-nude-touch-spf50.html. Няколко човека обаче ми казаха, че при тях се получава омазняване, което означава, че зависи от кожата. Аз лично съм супер доволна от него.

      Delete
  3. И този го имам :) Аз съм от тези, при които този продукт (крем силно казано) се държи добре и матира трайно. Имам обаче тъмния цвят - ползвах го втората половина на лятото миналата година, а ние със слънцето сме любов от пръв поглед - стигат ни десет минути заедно и се вземаме :), така че аз хващам тен, дори със слънцезащита. Пазя си остатъка от крема за юли и август, а сега ми се искаше да намеря нещо ново. И винаги успявам да усложня уравнението до максимум :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Хахаха, ясно :) Мисля, че сега още повечето марки не са пуснали новите си предложения с SPF за тази година, така че може да изскочи нещо интересно...

      Delete
  4. Така е, ще чакаме. И нлагодаря за предложенията! :)

    ReplyDelete

Thank you for your comment!