Monday 11 September 2017

Daydreaming // Provence

"Прованс е историческа област в Югоизточна Франция. Намира се край Средиземно море, между Ронската низина и Италия. Най-големите градове са Марсилия, Ница, Тулон и Екс ан Прованс."

След това ужасно сухо обяснение, дадено в Уикипедия, бих искала да добавя нещо много важно за Прованс. Прованс е магия. Не, не съм била там - но го знам така, както знам, че  2+2=4 (no Orwell reference intended).


Мечтая за Прованс от момента, в който разбрах за съществуването на това кътче от планетата ни. Мечтая със снимки, разкази, аромати. Тук трябва да благодаря най-вече на L'Occitane en Provence и Yves Rocher, които претворяват уханията на региона.

Прованс е горещина с аромат на лавандула. Билки, които добавят вкус към ястията и живота. Улици, павирани с безвремие. Дръвчета, под чиято сянка са се скрили епохите преди Фейсбук и Инстаграм. Затова и ми е малко тъжно, че не споделям собствени снимки (засега), а кадри, уловени от фотографи и пътешественици в социалните мрежи. Надявам се да ви накарат да помечтаете, да се унесете в дрямка и да усетите дъха на лавандула в косите на усмихнатата французойка с малката кошничка подръка...
























За завършек, моля гледайте филма A Good Year - този филм може да накара и най-коравосърдечния човек да се размечтае. Сипете си чаша хладно бяло вино и попийте от един вид романтика, която не се среща в големите градове.
Разгледайте и останалите постове от серията Daydreaming тук!

2 comments:

  1. Страхотна статия! Благодаря ти че сподели това невероятно пътешествие. Един ден със сигурност ще го посетя и нямам търпение това да се случи :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Можем само да си пожелаем да е колкото се може по-скоро! :)

      Delete

Thank you for your comment!