Thursday 18 June 2015

Self Tan for Dummies

Бяла съм като много неща, както стана ясно през 27-те ми годинки на тази планета - мляко, саламурено сирене, призрак, сланина, Смъртта... Любимият ми прякор в училище беше "Лунния тен". И все пак, стоически удържах на манията на съученичките си по солариума и неразумното опичане до златисто оранжево.. За което съм изключително горда от себе си :)


Допреди две години общо взето избягвах и автобронзантите заради не особено приятни спомени от тийн годините. Но открих, че вече има и такива като за мен - с "човешки" оттенък и по-лек ефект. Защото, ако сте повече към бялата страна, знаете как лесно се получават драми с изкуствения тен. И без повече увъртане - как една бледа дама може да се сдобие с естествено изглеждащ здравословен загар без печене? Следващите редове включват и няколко съвета за безопасно автобронзиране, така че приятно четене и на средиземноморския тип :)

Началото на лятото е. Предстои ви 1. първото море, 2. сватба, 3. pool party. За всеки от тези случаи има лесно решение за преобразяване на белите кълки...

Ситуацията, в която отивате на първото си море, е малко притеснителна - не стига, че сте белички, ами няма и помен от миналогодишния тен. Трябва ви продукт, който да придава съвсем лек нюанс и да издържа на къпане поне няколко дни. Това е Palmer's Natural Bronze Body Lotion - вижте ревюто ми за лосиона тук. Няколко дни преди заминаване нанесете един равномерен и тънък слой, а ден преди самото пътуване още един. Така тенът става по-издръжлив и по-естествен, според мен :)

Ситуация 2 със сватбата/официалното парти/кръщенката е спешна. Знам, че се изкушавате от спрей тен, но за мен това е неразумно харчене на средства, които можете да дадете за прическата, например. Затова на помощ идва Maybelline Sun Shimmer Instant Tan BB. Този продукт съчетава няколко действия в едно, но най-важното е че дава моментален ефект и няма нужда да чакате. Имам тъмната версия (която е буквално тъмнокафява в тубичката), но на тънък слой тя е ОК дори и за мен.

Мислете като за фон-дьо-тен за тяло - може да се нанесе за съвсем лек ефект, но може и да се напласти. Попива моментално и не съм видяла да оставя следи. За съжаление, този лосион не е подходящ, ако времето е дъждовно или сватбата е на морето и включва бани - защото тенът се отмива лесно дори и само с вода... Добрата страна е, че няма забележим аромат и хората около вас няма да страдат от ужасни химични миризми :)

Maybelline-ският крем за моментален тен - на крачето отдясно :)
Ситуация 3 ми е най-любима, защото и без pool party винаги искам малко блясък и цвят. Тук бих препоръчала продукт от типа на The Body Shop Honey Bronze Shimmering Dry Oil (клик тук за ревю) - нанася се лесно, ухае вълшебно и придава лек блясък. Нюансът е едва забележим, но за белушковците като мен е перфектен!

А сега и може би едно от най-важните неща в уравнението - ръкавицата за автобронзанти The Original Tanning Mitt от Velvotan. Нямате си идея колко бързо, лесно и равномерно се нанасят този тип продукти с нея! Да не говорим, че ръцете остават идеално защитени от покафеняване... Ръкавичката се пере след всяка употреба и е като нова. Това е може би продуктът с най-сериозна препоръка в това ревю, така че ви съветвам да я погледнете :)

И още няколко съвета за нанасяне на изкуствен тен:
1. Винаги ексфолирайте преди употреба, като наблягате на загрубелите участъци.
2. Ако все пак остане загрубяла кожа (колене и лакти с повишено внимание) - намажете ги с лосион за тяло преди автобронзанта.
3. Нанасяйте автобронзанта на тънки слоеве и втривайте перфектно, като не забравяте участъци като горната част на стъпалата (и пак повтарям - подарете си една ръкавичка Velvotan).
4. Ако имате възможност - пробвайте изкуствения си тен колкото се може по-рано през пролетта. Ако стане гаф, ще можете да облечете нещо с дълъг ръкав и панталони... А и по този начин ще се запознавате по-добре с продукта си, за да се възползвате максимално от него, когато му дойде времето.
5. Ако нещо се случи (визирам кафеви резки и петна) - не търкайте като полудели с гъбата. Използвайте фин кремообразен ексфолиант, за да разтворите автобронзанта и да уеднаквите тена.

Ще се радвам да ми споделите и вашите трикове за безопасен тен!

13 comments:

  1. Супер полезен пост за "сиренцата" като мен. Благодаря, че сподели :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Радвам се, че ти е бил полезен ^^

      Delete
  2. Тъкмо издирвам по-бюджетен вариант на Сен Тропе-то. Мисля да пробвам този на Палмерс :) Ръкавицата от къде може да се купи? Благодаря за полезния пост!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Velvotan има в Tesco и Fragrance Direct. А във Feel Unique има различни други видове - на St. Tropez, St. Moriz и Xen-Tan, например. Предполагам ще са също толкова полезни :)

      Delete
  3. Тъкмо опитах автобронзант под формата на мус преди няколко дни и съм суууупердоволна от резултата. St. Moriz Mousse + ръкавичката - около 10-12 евро от амазон, прекрасен е, толкова положителни отзиви прочетох.
    Търся си сега продукт, който да нанасям почти всеки ден, за да удължа живота на тена, така да се каже. Ще проверя лосиона на Палмър, благодаря за препоръката! Иначе съвети нямам, нещата са си простички - душ, бръснене на всяко косъмче, хубав пилинг - моят е на база сол и олио на Балеа, използвам го точно накрая, след душгела като екстра хидратация, след това имам нужда от лосион за тяло само на сухите места. Нанасяш муса с ръкавицата, чакаш да изсъхнеш, обличаш нещо широчко и след 4-6 часа се къпеш. Разкош!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Мус-бронзант още не съм пробвала, но явно ще - така и така обичам много този вид текстури <3

      Delete
  4. Тъкмо днеска и аз се мазах и пробвах продукт, който купих миналата година, а така и не се наканих да пробвам! St. Moriz от feelunique, много евтин, купих и ръкавичка. Много съм доволна! Аз съм също като тебе бяла и много трудно се възприемам с каквито и да е автобронзанти. Единствено малко съм се изложила на дясната китка, където си личи, че съм си правила нещо, иначе никъде другаде не виждам да има граници и линии. Не съм оранжева, което най-много ме притесняваше, миризмата също не е твърде силна, усещасе, но не дразни. Ще си купя още един флакон, че нещо ми се струва се зарибих.

    ReplyDelete
    Replies
    1. St. Moriz имаха хубави комплекти, ще погледна... Аз принципно на горната част на тялото не слагам автобронзант, само на краката - те са ми проблемните най-вече. А и винаги съм се чудела на кого мога да се доверя да ми намаже гърба, например. Трябва да е някой спец, иначе не давам :D

      Delete
  5. Аз нямам никакъв късмет с автобронзантите или съм по-небрежна, повечето, които съм ползвала досега рано или късно забелязвам я някоя странна черта, я неравномерност. Сложна задача :) Олиото на The body shop много ме изкушава, прилича ми на това на Nuxe със златните частички, което ми е супер за лятото и за придаване на малко цвят, но бих го заменила с друго само заради миризмата, нещо не ми е най-любимата.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Това на The Body Shop ухае суупер хубаво на нещо леко екзотично :)

      Delete
    2. прочетох и ревюто ти за него, ще се пробва! :)

      Delete
  6. Ох, много ме зариби по този автобронзант!
    Бях казала категорично не на каквито и да е мазила за тен след един мнооого неуспешен опит, но сега пак се реших :)
    Palmer's-а все още ли не може да се намери някъде из родния пазар? :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Една читателка даде този линк - http://www.palmers.bg/Cocoa-Butter-Formula-Palmer%60s-Cocoa-Natural-Bronze-5-76.htm

      Но ми се струва доста по-скъп, отколкото трябва. В Лили също имат част от асортимента им, но бронзанта не съм мяркала...

      Delete

Thank you for your comment!