Tuesday 17 March 2015

Top reasons Y you should DIY

Ако някой ми беше казал преди половин година, че ще се зарибя по DIY занимавките - щях да го погледна доста скептично. В семейството ми само мама има творчески заложби (доста сериозно се занимава с декупаж от много време), а аз конкретно винаги съм се смятала за тотално вързана в ръцете, когато става дума за нещо ръкоделно. Но, както често се случва, човек открива съвсем случайно, че нещо много далечно му става много близко на сърцето...


Така се получи и с мен - май всичко започна със стикерите. Търсейки още начини за използването им, освен хаотичното лепене по тефтери и мебели (кхм, хладилникът ми ме мрази), открих доста блогове за do it yourself забавления. След което влязох за първи път в крафтърски магазин и стана тя една :D Всъщност, ако не беше крафтърското магазинче, удобно разположенo до стария ми офис, може би нещата щяха да се забавят. Но топлото посрещане и хилядите интересни странности там буквално ме накараха да се влюбя в майсторенето :)



Начинаеща съм в правенето на картички (в крайна сметка се спрях на това), но ми става все по-приятно, все по-разпускащо, все по-мое занимание. И тук идва ред на темата от заглавието - защо бих ви препоръчала да опитате някое хоби, попадащо под доста обширната шапка на DIY заниманията?

Първите ми две картички. Бяха подарени буквално веднага след като ги направих и нямах възможност дори да ги снимам като хората :D
Защото тотално отвлича вниманието от дневните проблеми. Защото е фън, както никое друго занимание не ми се е виждало напоследък. Защото не само ви помага да разпуснете, но и ви дава възможност да изразите любовта си към пътуването/готвенето/футбола/четенето/т.н. - виждайки ги през съвсем различна призма. Аз например се влюбих в една колекция материали за papercraft, вдъхновена от пътуването - Docrafts All Aboard. Взех я почти цялата и с нея майсторенето май ми е най-любимо :)

Част от колекцията All Aboard - тя съдържа доста неща и успях да ги издиря почти всички, въпреки че самата колекция е доста стара и изчерпана на повечето места
Албумът от серията, с който мисля да направя скрапбукинг кръщенето си :)


Освен гореизброените предимства на нещоправенето има и още едно - толкова много сме закотвени пред мониторите, че ръцете ни май забравят да правят друго освен да тракат по клавишите. Ами, много бързо се връщат във форма. Може и да не съм хич про и още да се уча, но усещам как ставам малко по-чевръста с всяка картичка. Сега се подготвям и за един скрапбукинг проект, който отлагам от доста време, именно защото не бях особено уверена (а и ми се виждаше кич - но явно е до подбор на материали, тема и умереност) :)

Различни други зарибявки за украсяване - панделки, печати, 3D фигурки :)

Единственият недостатък на DIY заниманията, който обаче  се превръща някак в плюс, е времето. Да, трябва си време човек спокойно да седне да се позабавлява, но пък това е най-добре оползотвореното me-time :) Силно препоръчвам да пробвате няколко техники и да откриете своята - независимо дали ще е декупаж, скрапбукинг, правене на картички, украсяване на буркани, правене на играчки от плат, рециклиране на дрехи или каквото и да било друго. Pinterest е най-голямото поле за вдъхновение и всеки би могъл да намери нещо за себе си, ако поиска.

И повярвайте ми - всичко "ненужно" вкъщи си намира мястото, така че за начало не ви трябват кой знае колко купени материали. Аз лично напоследък харча повече пари за крафт материали отколкото за козметика, но и със съвсем подръчни материали се постигат супер красиви резултати (само помислете за салфетките, подаръчната хартия, канапа, макаричките, копчетата...). По този начин, използвайки наличните неща вкъщи, сме и свободни ако едно хоби не ни хареса - да минем на друго без да сме инвестирали кой знае колко. Въображение да има!

Приятно творене от мен :) И не забравяйте да споделите в коментарите мнение, вдъхновение или каквото ви хрумне!

13 comments:

  1. Страхотен пост!!Прекрасни неща си сътворила.Напълно те подкрепям..И аз се имам за тези "несръчните" и при мен всичко тръгна от майка ми.. Въпроса е веднъж да се престрашиш и да оставиш въображението си да работи..Така се озовах в ситуация от "Ще направя с декупаж само една купичка" в "Ще направя всичко,което не ми трябва " :D Но определено съм доволна...наистина времето така прекарано те отпуска и те кара да се чувстваш по-уверен..На скоро и аз направих няколко картички,но доста по-скромни.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ооо, като си намериш твоето нещо е трудно да се спреш! Мама така декупира половината апартамент :D Ще се радвам да споделиш своите творения - ако имаш желание, разбира се :)

      Delete
  2. О със сигурност ти се отдава :) Картичките са върха ^_^ И аз залитам много по такива неща, най-вече бижута, но и картичките ме влекат, а твоята колекция е уникална :) Ще се радвам на ъпдейт с нови неща след време :) Поздрави

    ReplyDelete
    Replies
    1. Радвам се, че нещата са ти допаднали :) А ръчно правените бижута са най-хубавите според мен - толкова са различни! Определено за тях трябва много сериозна сръчност и умения за работа с различни медиуми.

      Delete
  3. Ще споделиш ли, откъде са All Aboard нещата или поне част от тях ;) Поръчваш ли ги или и в България ги има?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Повечето съм взимала от магазинчето до стария ми офис (Пи Ем Арт), но и от Ибей. Иначе в бг сайт има някои неща в naborsata.com :)

      Delete
  4. Чудесен пост със страхотни снимки! Влюбих се в картичките ти! И аз съм фен на "пътуващите" теми :) Винаги съм била творческа личност и съм обичала да се занимавам с изкуство, но мина много време откакто не рисувам (след голямото чистене на маслените бои в къщи). Все си търсех някое по - "чисто" творчество :) Хубава идея!

    ReplyDelete
    Replies
    1. За мен да се нацапаш творейки нещо винаги е било хубаво - има нещо толкова разпускащо в творческия хаос :) :) :) Радвам се, че нещата ти допадат и се надявам да съм те вдъхновила!

      Delete
  5. Тетрадката е невероятна! Може ли да споделиш от къде си я купила и на линк към някой сайт - ще се радвам даже! ^^ Определено трябва да правиш повече такива постове! ^^

    ReplyDelete
  6. Аз я взех от Магазин Пи Ем Арт, но я има и тук - https://naborsata.com/product/3553/Kraft_leksikon_s_36_unikalni_dizayna_-_Spiral_Bound_Book_-_All_Aboard.html :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Супер! Благодаря много! :)

      Delete
  7. Страхотни неща! Преди няколко години разбрах, че имам нужда да правя нещо с ръцете си. Висях постоянно на компютъра и хапвах за занимание, обаче нещата не бяха добре. И започнах да майсторя. Сега покрай университета времето и желанието ми се убиха, но от известно време отново имам идеи. Направих си бюти блог, направих си планер, за да не забравям задълженията си и имам страхотни идеи за такива DIY неща и напълно виждам чара.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Трябва повече да се откъсваме от компютрите, а това е един чудесен начин. :)

      Delete

Thank you for your comment!