Friday 25 April 2014

Avon Anew Clinical E-defence Multi-Shield Lotion SPF 30

Здравейте!

Преди няколко месеца получих новото попълнение в серията Avon Anew Clinical, но така и не ми остана време да го пробвам зимата. Но пък с идването на март месец и повечето слънце (нищо, че сега хич го няма) се оказах без читав крем с по-висок SPF и го отворих. E-defence Multi-Shield Lotion SPF 30 е лек дневен крем, който съдържа формула Smart Repair - предпазва и се бори с агресорите на околната среда, като в същото време работи за обновяването на кожата. Още след първата седмица бях доста приятно изненадана от резултатите и реших да поразровя малко за самия крем - отзиви за него почти не намерих, освен прес-рилийза, но пък се натъкнах на информация за една от слънцезащитните съставки в него...


Става дума за Oxybenzone (Benzophenone-3) - един от най-оспорваните химични филтри в света. Според някои източници той причинява повече вреда, отколкото полза. Потенциално фото-нестабилен е (WTF, това е слънцезащитна съставка...) и можел да наруши естрогенния баланс в тялото. Разбира се, ако човек погледне отвъд статиите с червен надпис "Оксибензонът е вреден", ще открие, че няма дефинитивно изследване по темата и заглавията трябва да са "Оксибензонът може да ви навреди, но по-вероятно няма, защото не сте мишка"... Т.е. - изследванията дори не са наподобявали начина на употреба в слънцезащитните кремове. Това между другото важи и за доста други "опасни" съставки. Попрочетох, сравних и не съм готова да се филмирам и да се откажа от конкретния продукт - ще продължа да го ползвам заради добрия ефект, за който ще говоря по-надолу. Ако сте много предпазливи и не купувате нищо с популярно избягваните съставки - не четете надолу ;)

И така, минавам към самия продукт. Avon Anew Clinical E-defence Multi-Shield Lotion SPF 30 е с лека, но доста наподобяваща слънцезащитен крем при нанасяне текстура. Спомнете си последния си плажен крем за лице, намалете степента на мазнеене и тежест (освен ако не сте ползвали кремове за мазна кожа, де), и ще сте близо като усещане. Ароматът е лек, също близък до слънцезащитен крем, като имате предвид, че самият продукт не съдържа парфюмна композиция. След като разнесете лосиона, той попива за няколко минути и оставя съвсем естествен завършек (но не съвсем матов). Перфектна основа е за грим, не ми се рони изобщо с какъвто и продукт да продължа. А усещането е комфортно и леко, кожата е добре хидратирана през целия ден.


Най-изненадващото обаче е, че с Multi-Shield Lotion SPF 30 не лъсвам толкова много. Ако нося само него, почти не лъсвам цял ден, а ако добавя ФДТ или BB отгоре, пак не започвам да да се омазнявам в Т-зоната толкова бързо.

Tова е чудесен градски лосион със слънцезащита и като се замисля как имах намерение да го сменям заради оксибензона, направо не знам... В крайна сметка - много се радвам, че му дадох повече шанс, и ако не забележа някакви негативи до края на шишенцето (супер удобно е, бтв), бих взела втора опаковка :) Цената му е 30лв (в промоция за доста по-малко).

* Продуктът ми е изпратен за проба от PR.

8 comments:

  1. О, наистина е страхотен - аз го пробвах от мостра и потвърждавам всичко казано от теб.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Не знаех, че имат мостри на тази серия... Честно казано и кремът ми е любопитен, та може да го пробвам :)

      Delete
    2. кремът нямам идея дали има мостра, но този лосион има, аз си бях поръчала даже 2 броя мостри. Кремът не е за моят тип кожа - той е по-богат и вероятно ще мазнее и ще ми е тежък.

      Delete
    3. Точно затова не го поръчах - едно, че идва лято, и второ, че с моята мазна кожа не знам дали и зимата няма да ми дойде тежък... :) Ще проверя дали има мострички :)

      Delete
  2. Точно заради тази SPF съставка, с която са наблъскани всичките им дневни кремове, спрях да купувам бяла козметика за лице от Avon. Не е като да няма алтернативи на този Оxybenzone .. Да оставим, че са пълни и с всички други "екстри" като парабени, петролни суб продукти, силикони на кило и тн., за които може да се сети човек. Но предполагам, че тия пари-толкова!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Субпродукти и силикони бол и при Ланком и Шисейдо и прочие :D По-скоро не зависи от цената, а от етиката на самата компания, от преувеличените от маркетинга 'заплахи'... Няма идеален случай и всеки май трябва да намери своето кътче. За което почти винаги се правят компромиси. За крем за лице до сега напълно съм се доверявала без резерва за състава само на Ren и Sanoflore, но те са ми бая извън бюджета...

      Delete
    2. Така си е. често и при уж "хубавите" марки се намират долнопробни съставки. четене на етикета и пробване му е майката :)
      Пък има и такива дето са 100% полезни и натурални, а за мен са се оказали ужасен избор. Най-пресен пример ми е един крем за чувствителна кожа на Avene. Tакава мазня се оказа, а в допълнение с безумно неудобната им патентована тубичка, ужас!

      Delete
    3. Ахахахах, това описание на авенския крем ме разсмя много :D На мен пък много от еко и био кремовете са ми адски неприятни, и не мога да се примиря - въпреки, че уж са супер ок като съставки. Но има и златна среда, например REN и Sanoflore имат чудесни кремчета без никакви гадости в тях... Предполагам не са единствените на пазара, просто трябва да потърсим и най-вече да погледнем зад "решетките" на маркетинга...

      Delete

Thank you for your comment!