Monday 8 January 2018

5 Things I Hate About Bulgarian Beauty Retailers

Рядко казвам думата "мразя". Още по-рядко чувствам тази така негативна емоция. Но с годините сблъсъци с безумния свят на българския продавач (тире консултант, ама не точно) някак нямам сили да кажа "не харесвам", "не понасям" или "не ми допада". Не, има неща в поведението на българските бизнеси и техните служители, които мразя. Фокусът е върху козметичния сектор, разбира се, но прилики с долуописаните ситуации има във всеки сектор.


Започвам с едно малко уточнение. От години не пазарувам в малки квартални магазинчета заради провинения въс всички гнусни деяния, изброени по-долу. Най-честите ми посещения са в dm, Лили и някои вериги аптеки. Не пазарувам в магазини за селективна козметика (като Douglas и Beauty Zone), а в Пловдив нямаме монобранд бутици на почти нищо (иначе винаги предпочитам тях). За неща, които не се намират в дрогерията и аптеката, залагам на онлайн шопинга от чужбина, при който описаните неприятни ситуации са сведени до минимум.

И така...

1. Лепенките върху опаковките. 
ОК, знам за законите, които налагат на всяка опаковка да има описание на български и цена. Знам и колко съсипани опаковки имам в опити да премахна лепенките. Вносителите лепят описанията, върху тях продавачите лепят цените, след време има намаление и отгоре цъфва още една лепенка... Не може да ми продавате луксозен продукт, от който аз да се боря да премахна цената, да си съсипвам ноктите и да ме е яд, че красивото златисто фолио на опаковката е останало по лепенката.

Има и адекватни начини всичко да е обозначено като хората: лепяща "дъвка", която се премахва без никакво усилие; лепенки, които не са направени от хартия (нещо като найлон е и е супер лесно за премахване); обозначения за цената върху стелажа, а не продукта... Ама не. Мааалко по-трудно е.

2. Липсата на тестери / тестери с изтекъл срок на годност или в нелицеприятен вид. 
Цветна козметика без тестер не се продава. Парфюм също. И не мога да си обясня как тези неща често липсват или са в такъв потресаващ вид, че ме е страх да си ги мацна на ръката (ако холерата все още я имаше по нашите ширини, червилата щяха да я разпространяват). Ароматите на гранясало и мухъл са без коментар.

3. Моментът, в които знам повече за асортимента и продуктите от самите продавачи (тире консултанти). 
Не казвам, че ще съм по-добър продавач - едва ли. Но е недопустимо да се стига дотам аз да обяснявам на персонала какво имат в магазина и как се ползва. А се случва.

В аптеките не очаквам фармацевтите да знаят за продуктите по стелажите за козметика. Очаквам от големите вериги да инвестират в адекватен консултант за тази цел. И много се радвам, че все повече го правят. Истинско удоволствие е да попаднеш на човек, който знае за какво говори и може да ти препоръча продукт без куп глупави коментари и мрънкане. На такова място се връщам, за такова място давам и препоръка на приятел.

4. Продукти с изтекъл срок на годност / отваряни продукти, които са върнати и поставени обратно на стелажа за продажба.
Дори и да сте на светлинни години от автоматизация на следенето за изтичащи срокове на годност чрез софтуер, можете да прегледате наличностите по време на някоя обикновена ревизия. Ако нещо е с изтекъл срок на годност, се бракува и точка. Ако има малко време до изтичането му - може да се предложи с намаление. Но е недопустимо да се оставят негодни и опасни за употреба продукти за продажба!

Или, любимият ми номер - на касата преди плащане винаги отварям продуктите, за да видя дали не са били накацани от нахални мухи, a.k.a. хората от долната подточка. Пред очите на касиерката, разбира се. Ако се окаже, че случаят е такъв, продуктът бива заменян... А на  излизане с периферното зрение виждам как отваряният бива върнат на стелажа от невъзмутимия персонал. До следващия път и някой, на когото не му хрумва да провери дали нещото, за което ще даде пари, не е било "пробвано" от леля Тотка и дъщеря ѝ.

5. И един среден пръст за клиентите, които отварят и се мажат с продуктите за продажба, а не с тестерите. След което ги връщат обратно в стелажа. Спрете се, бе! 
Това е насочено както към въпросните клиенти, така и към консултантите, които подминават такова поведение без последици. Виждала съм и консултанти, които го правят без грам да им мигне окото! Ясно е, че не може за всеки клиент в магазина да има пъдар, но поне малко внимание да се отдели на този проблем...

Блях, чак ми става гадно отвътре от този пост и думите в него, но трябваше да го напиша. Може и да е прекалено, може и да е преувеличено... Не ми пука, всеки път се ядосвам. Затова не се чудете на избора ми на заглавна снимка.

Знам, че и вие имате какво да кажете по въпроса - направете го в коментарите!

14 comments:

  1. Това за хилядите лепенки върху опаковките може да изглежда маловажно, но наистина е адски дразнещо. С часове се налага за ги чистиш, за да не остане лепило, което да събира мъх и боклуци.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Аз пробвам първо да махна остатъците със самата лепенка (залепвам и отлепвам, докато има лепило). А ако съвсем не сработи, слагам отгоре памуче с тоалетно мляко или лосион за тяло и изчаквам да разтвори лепилото. В повечето случаи върши работа. :)

      Delete
  2. Това за тестерите и отварянето на продукти си е голям проблем. Ужасно е! Аз винаги преглеждам продукта внимателно за да съм сигурна, че не е с нарушена цялост. Като цяло съм възмутена от хората, които правят подобни неща, все пак и на тях няма да им хареса, ако попаднат на нещо отваряно. За мен всичко опира до това, че не са научени и не се замислят за останалите.
    Некомпетентните продавачки също ми правят лошо впечатление. Окей, не е нужно да знаеш всичко за какво е и как се използва, но като ти кажа името на продукта, поне ме насочи или ми отговори кога се очаква наличност. Все пак по цял ден са в магазина може да огледат няколко пъти асортимента...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Истината е, че прекалено малко хора се замислят за околните. Въпрос на възпитание и добра воля е - и ако повече хора го правеха, щяхме да живеем в един доста по-приятен за всички ни свят. Излизайки от рамките на темата, това важи и слушането на чалга на макс в 3 през нощта, готвенето на шкембе чорба на отворена врата на апартамента, да си измиеш зъбите преди да се качиш в рейса сутрин... Ама се отклонявам. :)

      Delete
    2. Да, напълно съм съгласна! И като сметнем, че отнема само части от секундата да помислиш за тези неща, е направо разочароващо, че някои хора не могат да отделят време.

      Delete
  3. За съжеление и аз съм попадала на много вериги, които не обръщат внимание на тези "МАЛКИ" подробности. Била съм погнусена от това, което се предлага, не само като тестет, но и като продут. Вече пазарувам козметиката /най-вече медицинска/ само от аптеки Фрамар. Коректни са от към обслужване замяна на повредена стока и прочие. www.framar.bg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Не знам за качеството и обслужването във Фрамар, тъй като онлайн магазинът им е с БЕЗУМНИ надценки. Необосновано високи на фона на цените в другите аптеки, необосновано високи на фона на цените, на които се предлагат като цяло продуктите в и извън страната.

      Коментарът ви е под съмнение за СПАМ, но го публикувам, тъй като от години се дивя на безумната ценова политика на аптеката - даже ще се радвам някой от персонала да ми обясни защо и откъде идват тез надценки. :)

      Delete
  4. Съгласна съм с вас абсолютно. Относно некомпетентността на така наречените продавач-консултанти и непукизма на клиенти(отварящи продукти) и работници. Свършили сте добра работа с информацията и се надявам все повече магазини да поправят грешките си.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря за подкрепата! Надявам се този пост да стигне и до въпросните хора :)

      Delete
  5. Оооо да така е . Ние не сме страна за козметика а за кашкавал и мляко. Напълно съгласен. Аз пазарувам само от сефора франция. В сефора софия цените са по две макар една и съща верига. Безумие е тука

    ReplyDelete
    Replies
    1. И аз избягвам Сефора, като ходя до София. Особено като им гледам цените на някои корейски неща и ме избива студена пот...

      Delete
  6. Това с отварянето на продуктите го има супер често и във Франция, тук по супермаркетите (drugstore) също няма тестери, затова и много не си купувам от тези марки вече. Предпочитам да се насоча към магазини с мил персонал и тестери на всичко като KIKO, Yves Rocher, The Body Shop, Sephora, Adopt и NYX. Поне тук използваните продукти и тези с изтекъл срок ги изхвърлят. Най-много се забавлявам с хората, които крадат тестерите обаче, и то тестерите на декоративната козметика, дори не на парфюми. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ахахах, дори не се бях замисляла, че някой може да поиска да открадне тестер. Силно завиждам за бутиците - и за мен това е идеалният вариант хем да случиш на образован специално за конкретните продукти персонал, хем нещата да са ок откъм цялостно представяне. В Пловдив имаме май само на Yves Rocher (или поне само за това се сещам).

      Delete
    2. Мислене?! Искаш прекалено много :D

      Delete

Thank you for your comment!