Monday 14 September 2015

Me & Olympus Pen E-PL7

Дори не знам как да започна това "ревю". Поставям думата в кавички, защото бих имала самочувствието да го нарека такова, ако имах дори и грам фотографски познания. Но аз нямам - и това беше първият ми досег с по-"сериозен" фотоапарат досега... Затова приемете този пост като ревю на начинаещ (може и никога да не стана нещо повече, де). Което е добре в случая с Olympus Pen E-PL7, защото професионалистите много го препоръчват за начинаещи... Така че, предупреждение - не очаквайте характеристики и про информация :)


На първо място, абсолютно безусловно и напълно разбираемо, се намества дизайнът на апарата. Леко ретро, фин и изискан, перфектният избор за всеки хипстър :) Вписва се чудесно в аутфита на модните блогъри, като предмет за заден фон в някоя "небрежна" композиция... Общо взето - красотица, която обаче не е лишена от функционалност. Кожените елементи по корпуса си имат замисъл да улесняват захвата при държане на апарата. Не бих казала, че е лек, но далеч не е и тежък - може би наистина са успели да съберат максимално ефективно по-сериозна механика в тяло с размер почти като за сапунерка. Разбираемо е да тежи повече. А и обективът (получих го с 14-42мм / 3.5 - 5.6) също не е лекичък.


Бих казала, че Pen E-PL7 е перфектен за селфита. Екранът на гърба е touch с перфектна чувствителност - накланя се удобно и се обръща на 180 градуса (от долната страна на корпуса). По този начин си имате добра видимост към селфи-шедьовъра и само с едно докосване на дисплея получавате снимка за Instagram ;) Екранът има три опции - заключен (не реагира на докосване), полуспусък (фокусира на докоснатото място) и спусък (фокусира на докоснатото място и снима). Трябва да се отбележи, че при някои режими на работа touch-а не работи.

Трябва да спомена и една много cool опция, а именно Wi-Fi връзката с телефон или таблет. Чрез специална програмка можете да си имате удобно дистанционно за снимане на аутфита (екранът на телефона ви действа като визьор), както и лесен начин директно да си източите снимките към телефона, за да са ready за социалните медии :) 




Иии, тук се гмуркам в тотално непознати води. Първият ден, в който получих апарата, бях буквално като слепец в менютата :) На първо време се позабавлявах с филтрите в режим ART - които хич не са малко, от драматични тонове до pinhole и vintage. Определено имат смисъл, ако ви се иска да направите някоя забавна снимка, която да качите веднага във Facebook без да си играете допълнително с обработка. И дотам, всъщност - за мен програмите за допълнително обработване винаги ще предлагат много повече опции от който и да е фотоапарат. От снимките отгоре, първата е без филтър, а след това са два вида от вградените (но не помня кой какъв е...).


След това реших да си поиграя да видя какво по-точно им е аджеба толкова якото да снимаш с такъв тип "играчка" :) Отново подчертавам, че не съм фотограф и грам хабер си нямах от експозиция, скорост на затвора и прочие буквички по екрана. Хубавото е, че в упътването на апарата тези неща са обяснени с няколко изречения като за идиоти. И съответно успях да видя разликата при снимане с различни настройки на режими A и S (Aperture и Shutter) - забавна работа си е, замазан фон и stuff like that! 




След това основно се ориентирах към режим P (Program, автоматично настройва A и S спрямо осветеността). При този режим най-добре ми се получаваха нещата, при положение, че има достатъчно светлина. Ако няма достатъчно светлина обаче, както и да го погледна нещата не вървят особено добре... Няма вградена светкавица (а и аз не ги обичам тези неща). Четох ревюта, че при другите видове обективи този проблем не бил толкова сериозен, но аз разполагах само с един.


Всъщност, апаратът разполага с една много добра функция при липса на светлина, и това е една от настройките в режим SCN (Scene) - за "снимане на звезди без статив". При натискане на спусъка се правят няколко кадъра много бързо и не знам дали ги наслагва или избира най-чистия, но кадрите излизат добре и без размазване. Този режим важи и при снимане на бързо движещи се обекти (като хвърчилата горе, които не успях да снимам читаво по друг начин). В режим SCN има още доста приятни настройки, като снимки на сняг, макро, пейзажи... Общо взето всичко, ако те мързи да си правиш настройките сам :)


Не мога да не отбележа и умният режим iAuto, който е мечтата на всеки за point and shoot. Ама не точно, защото снимките в този режим са доста тъмни - за справка е горната снимка, която беше снимана при сравнително добра светлина (отново може би е от обектива)... За щастие има live меню, чрез което можете да настроите всичко от осветеност през температура до рязкост, и то чрез touch дисплея. Разкощ!


И за десерт - режима Photo Story, който запечатва в красиви колажи цели истории, дори и от различни дни. За него честно казано не ми остана много време и затова ви предлагам само поредица от mood-swing селфита :)

Има и режим M (Manual настройка на всичко), но не се чувствах готова за него. Разбираемо...




Друго, друго какво да ви кажа? За батерията ще кажа, че е достатъчно стабилна, за да не нерви с бързо разреждане. Zoom-чето на обектива е малко бавно и това може да изиграе лоша шега, но не е болка за умиране. Не съм снимала видео (пропуск), така че за това няма какво да кажа.


И така, finally - дали Olympus Pen E-PL7 е наистина подходящ за начинаещи? За седмицата, в която го пробвах, определено се привързах към него и започна да ми става все по-любопитно. Ако искате наистина лесен и интуитивен апарат, който можете да размотавате безпроблемно в градски условия и на почивка - това е. Ако искате апарат, с който да си допълвате аутфита - също сте на място. Не знам какво биха казали про-тата, но за мен това си е едно перфектно интро в света на фотографията, както и удобен инструмент за блогъри в ежедневието (като какъвто се и рекламира).


Аз нямам опит и със сигурност не извлякох дори и една стотна от капацитета на тази красота. Но се зарибих... Да видим докога ще си карам с изтерзаната сапунерка (не вярвам да е още много време) :) 

Ще се радвам да ме подкрепите в конкурса на Olympus (наградата е същият този апарат!), като харесате лаишките ми произведения - можете да ги откриете тук и тук. Ако ви допаднат и натиснете Like-а отдолу, благодаря ви! И... разгледайте цялата галерия, заслужава си :)

* Продуктът ми беше предоставен за проба.

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment!