Wednesday 16 September 2015

How to Make Your Own Planner Stickers?

Навлязох в нов етап от живота си - този на организираното ежедневие. За целта в началото на годината се сдобих със сладурски корейски органайзер, а вчера пристигна и още един, който смятам да ползвам за работа. Въпреки това, и той ще е украсен подобаващо с лепенки, цветно тиксо и всякакъв друг вид третокласнишки пособия... Определено ми доставя удоволствие да си организирам ежедневието по един малко по-приятен за окото начин :) И не че вече нямам достатъчно материал да облепя и украся половината Пловдив, но реших, че искам да имам повече възможности на по-ниска цена - и намерих начин как да си направим лепенки сами!


1. Намерете читава печатница близо до вас. Направете запитване с какъв тип и размер стикерна хартия разполагат. Търсете гланцова - с нея се получават най-добре. 


2. Направете си акаунт в Canva.com - този сайт е едно от откритията ми тази година и с него лесно можете да направите всякакви приятни за окото визии, дори без да сте грам дизайнер. Аз определено не съм...

В случая ни е необходимо да направим нов дизайн в размер или А4 (от опциите в More...), или с custom dimensions - това зависи от размера на листовете стикерна хартия в печатницата. Аз започнах да правя дизайна си в А4 преди да направя запитване в печатницата и се оказа, че тяхната е с по-големи размери. Услужливо ми разпечатаха А4-то два пъти на един лист, но следващия път ще работя по техните размери :)


3. След като се отвори празния дизайн, кликнете в полето за Search горе вляво. От опциите изберете Grids

Този дизайн е размер А4, а мрежата - дясната на предпоследния ред :) Получават се малките лепенки от снимката.
Тук е и тънкият момент да изберете правилната "мрежа" в която да поставите избраните картинки. От нея зависи реалният размер на стикерите. Аз лично предпочитам да са по-малки - затова скролвам надолу и избирам по-"гъста" мрежа. Използвайте опцията за Zoom в долната лява част на страницата, за да видите как изглежда на 100%


4. Забавната част - картинките, които ще се превърнат в стикери :) Можете да ползвате всичко, което ви е харесало, само се съобразете с ориентацията на полетата в мрежата (хоризонтална или вертикална). Тя зависи от броя на кутийките в мрежата и от размера, който сте подали. Аз ползвам изображения от Pinterest и в повечето случаи те са вертикални :) Изберете Uploads от страничната лента и качете там своите изображения (те се запазват и можете да ги ползвате и по-късно). След това просто ги завлачвате до желаното място в мрежата и те се наместват.

Тук идва едно правило, което е важно да спазвате - не продавайте и не предоставяйте никъде в Интернет готовия дизайн, освен ако всички изображения в него не са ваши. Авторското право си важи с пълна сила.

Много симпатична идея е вместо картинки да ползвате собствените си снимки - така можете да залепите хубавите спомени в органайзера си и да им се радвате целогодишно :)


5. Когато сте доволни от резултата, просто запазете, като натиснете Download и изберете PDF: for print. Това е най-доброто качество. 

6. Занесете файла в печатницата и пуснете един лист за проба :) При мен нещата се получиха и откъм цветове, и откъм финиш от първия път, но е възможно да не ви допадне я хартията, я принтера. Попитайте за други опции или сменете печатницата, съответно. Удоволствието да разпечатам два огромни листа стикерна хартия с по два пъти всеки от дизайните ми струваше общо 3.60лв... Без коментар :) Разбира се, зависи от печатницата - казвам цифрите само за ориентир.

7. Нарязването на стикерите може да стане на ръка или с гилотина - аз си ги режа сама и не ми пука много-много за неравните ръбчета. 

Гарантирам, че е лесно и приятно занимание, а крайният резултат краси освен органайзера и много други неща (играйте си с размера!). И така - споделете дали тази идея ви допада :)

3 comments:

  1. Прекрасно, много ми харесва идеята и благодаря за изчерпателната информация!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Радвам се, че е било полезно!

      Delete
  2. Ще го направя! Чудесна информация! :)

    ReplyDelete

Thank you for your comment!