Thursday 3 September 2015

A Trip to Kara Dere

Някои места не оправдават съвсем славата си, но оставят един приятен послевкус, който те кара да очакваш ново приключение там. За мен Кара Дере беше именно това - малко подвеждащо описано местенце, което обаче бих посетила пак в някой по-хубав ден...


Защо подвеждащо описано? Всички казват, че това е едно от "дивите" места в страната ни, но аз го видях всъщност доста населено с народ :) С много семейства, ако трябва да съм честна. Да, не е Градина или Созопол, но определено очаквах по-малко количество хора на квадратен метър. Може би ми се сториха повече от необходимото, защото самата плажна ивица бе сравнително тясна на мястото, на което бяхме отседнали. Но ако оставим това настрана... вълшебно е да си там поради няколко причини :)


Започвам с леко предупреждение - ако си обичате колата, не ѝ причинявайте пътя до Кара Дере. Абсолютно проходим е, но преживяването е доста одрусващо дори и с малко км/ч. В един момент (ако не карате, разбира се) осъзнавате, че нямате обхват на телефона... И раят започва. Аз прекарах само два дни без нито една чертичка на обхвата, но ми се стори рай, наистина. Телефонът си стоя в чантата забравен, а светът без непрекъснатото звънене и издайническото пльок на Facebook Messenger е едно по-хубаво място. 

Няма да изпадам в подробности за активностите на места като Кара Дере - заключават се основно в дремане на плажа, къпане и правене на скара (и мазане на филии с лютеница). Казах ли, че е рай?

Mermaid toes :) Essence Colour & Go (172 Splash)
По време на къпането не е рядкост явно да те обгради пасаж блещукащи рибки, а ароматът на вратните пържоли на съседите го помня и до днес. Както и вкусът на тези от нашия лагер ^^ Сутрин се чува потропване на тенджерки и мирише на кафе, а детската глъчка като че не секваше до късно през нощта. Така и не разбрах как бяха докарали всички семейни каравани по кривите пътища, но не бих се учудила да летят :)

А нощем... След като всичко утихне и луната премине от другата страна на хълма, става вълшебно. Толкова звезди не съм виждала никъде - нито на планина, нито на море. Просто е вълшебно, няма друга дума - звездите буквално ти попиват в зениците и остават там. 

И във връзка с всички плюнки, които хората там изядоха след хайките и прочие политически изсилвания - какво може да каже човек, който е бил на Кара Дере? Не, там няма повече пияни/надрусани хора отколкото на Слънчев бряг (всъщност аз не видях особено много такива). Има много семейства, които кротко учат децата си да обичат живота. Има много хора, уморени от басовия ритъм на южното Черноморие. Има торба за боклук до всяка палатка/каравана и тази торба се изхвърля на означените места в селото горе, а оттам никой не я прибира. Казаните в селото буквално преливаха - но общината я няма в това отношение, само зяпа напосоки с полицейските фенерчета... 

Като единствен реален проблем аз видях липсата на химически тоалетни. За тях, предполагам ще се съгласите, не е нужно много от страна на същата тази зяпаща община (а хората плащат далече над цената за поддръжката на 20 химически тоалетни в данъци, или...). 

Като за край - пожелавам ви да видите Кара Дере или Иракли. Последното вече започна своя славен път към охотелстването, или поне аз така ги виждам нещата. Резерват - не резерват, явно всичко ще е под ножа колкото и да се борим. Така че побързайте :)

6 comments:

  1. Кара Дере БЕШЕ божествено място :/
    Все още става, но само в началото на юни /липсата на хим. тоалетни е само част от проблема/ - ако не ви е страх от хладното море :)
    Т.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ние бяхме в края на юли и морето беше доста топло, определено обаче и аз съм за по-ранното ходене на море - много по-спокойно и приятно е :) Че е хладно, хладно е, ама аз да си топна крачетата и ми стига, само да съм близо до морето :D

      Какви са според теб другите проблеми - интересно ми е да чуя повече мнения? :)

      Delete
  2. Не съм била на Кара Дере, но понеже съм чувала, че е райско, ми беше много интересно да прочета мнението ти. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Пожелавам ти да го видиш скоро! :)

      Delete
  3. Била съм в Иракли и е прекрасно райско кътче или поне до миналата година беше.Това с охотелстването изобщо не искам да го коментирам, сякаш има малко хотели из Черноморието, което обикалям от край до край.
    За мен място, която не оправда славата си, но беше приятно е прочутият залив Болата.За съжаление е пренаселен и с наредени "капани" в без това тясната пясъчна линия.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Не съм стигала до Болата, за съжаление... Наистина хубавите местенца се броят на пръсти и са хубави главно заради липсата на много народ :)

      Delete

Thank you for your comment!