Friday 30 January 2015

How to take care of your skin after hair removal - IPL, waxing and more!

Епилацията сама по себе си не е най-приятното нещо на планетата, но като добавим и раздразнената кожа в последствие - и става страшно. Като човек, чиято кожа е страшно чувствителна на подобни процедури, съм станала спец в лекуването на последствията от "обезлесяването". Днешната статия ще е посветена именно на това - грижа за кожата при методи за краткотрайно и трайно обезкосмяване!


Започвам с краткотрайните методи, които са и най-щадящи. Бръсненето и депилатоарът  в повечето случаи най-много да пресушат кожата, така че след тях просто трябва добър подхранващ крем - като суфлето за тяло със сандалово дърво от серията Avon Planet SPA или любимият ми в момента крем Oriflame Milk & Honey Gold. Естествено, ако се порежете (на мен лично ми се случва рядко, и то от бързане) - малко крем Бочко не е излишен :) Също така, не забравяйте за patch-теста при депилиране, тъй като при тези продукти химията е доста сериозна...

Следва епилацията - тази не особено безболезнена и доста досадна процедура, без която обаче доста от нас не могат. При мен лично последствията са две - ужасно подута и зачервена кожа, и последващо пресушаване, не знам защо. Така че веднага след процедурата с епилатора действам с термална вода, а след няколко минути нанасям подхранващ и успокояващ продукт (лосионът с уреа на Balea е разкошен в това отношение!). Ако нямам подръка нещо по-сериозно за подхранване, капвам няколко капки от маслото Goodal Repair Plus в който и да е лосион за тяло и то прави чудеса :) При епилацията е страшно важно да ексфолирате добре всяка седмица. За това разчитам на четката от комплекта на епилатора ми, но и на козметични продукти.

За мен на-болезнен и най-ужасен метод за премахване на окосмяването е кола маската. Колкото и внимателна да е козметичката, ми се е случвало горният слой кожа да страда доооста. Затова и след не повече от 20-тина процедури я отказах напълно. Какво правех, за да успокоя ощавената си кожа? Първо минавах с кислородна вода, а после намазвах кожата с някое масло - каквото имах подръка. Ако нямах козметичен продукт, и зехтинът вършеше работа :)


За накрая оставям най-приятното - IPL фотоепилацията. Не стига, че почти изцяло ми спестява грижите по две от най-чувствителните зони (интим и мишници), тя е и най-щадяща към кожата, според мен. При самата процедура се усеща на някои места леко парване, но дотам. След като се насветкам с Philips Lumea първо напръсквам кожата с термална вода (Avene ми стана любима), а после нанасям и гел с алое. Успокоява чудесно, охлажда и действа овлажняващо. Малко лепне, докато попие, но не е неприятно. А е и чудесен лек за жегите през лятото! Хубавото на уредите за домашна фотоепилация е, че можете наистина да се погрижите за кожата си след процедурата, по салоните просто святкат и ви пускат да си ходите.


Между другото, не знам дали съм ви споделяла, но оптималните условия за фотоепилация са хладна и добре осветена стая - така усещането за парване се минимизира съвсем, а отблясъка при импулсите не е изглежда толкова ярък :)

Ще се радвам да ми споделите какви са вашите любими продукти за след обезкосмяване!

* Постът съдържа и продукти, предоставени за проба от PR.

13 comments:

  1. За тежки случай предпочитам да нанасям бебешко олио или зехтин. А когато кожата ми не е реагирала прекалено остро и нормален лосион за тяло върши работа.
    От много време ми се иска да опитам фотоепилация най-вече за бикини зона и съм в чудене все още .....

    ReplyDelete
    Replies
    1. При мен там ефектът е чудесен, останали са буквално 10 косъма. А преди имах ужасни проблеми с подкожни косъмчета, до рани се стигаше... Бебешко олио не съм си купувала от години, но това определено е една доста добра идея :)

      Delete
    2. Препоръчвам на Bübchen :)

      Delete
    3. Ооо, супер, то е с невен - а това е съставка, която е супер добра в успокояването ^^ Мерси!

      Delete
  2. Фотоепилацията определено е най-доброто решение.
    Лично аз пръскам само термална вода (в момента тази на Уриаж - тя е естествено солена и действа и антибактериално, като не щипе) и ако случайно кожата ми се зазчерви (понеже е чувствителна), слагам отново на Уриаж един противоалергичен крем.
    Не знам защо, но никога след другите методи, преди да открия фото-то, обикновените лосиони не са ми с е отразявали добре, освен ако не са Био.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Може би кожата ти е чувствителна на някоя съставка, която липсва в био продуктите :)

      Delete
  3. А имаш ли препоръка за лосион за премахване на остатъците от кола маска? За предпочитане без мента..

    ReplyDelete
    Replies
    1. За махане на остатъци (и от кола, и от лентички) ползвах отново масло, то ги разтваря :) Иначе в една опаковка лентички (на Lycia, мисля) бях попаднала на кърпички за след епилация - хем почистващи, хем успокояващи, които бяха чудесни!

      Delete
    2. Теди, пробвала ли си с бебешко олио?

      При моята козметичка такава беше процедурата - пудра - кола маска - бебешко олио - мокри кърпички.

      Delete
    3. Ами аз не питам за мен, а за един господин, който не може да намери как да се обезкосмява. Аз съм му казала за бебешкото олио вече - да се оправя :)

      Delete
  4. Аз се родих с лазерната епилация. Само 3 процедури съм направила и нямам никакви косми. Обмислям да епилирам трайно и ръцете. Сега зоните са подмишници и цял интим.Иначе за след епилация има едно мляко на А-дерма, Екзомега, с овес, 400мл. Прекрасно за успокояване на кожата след епилация!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Не съм пробвала нищо на тази марка, май. А виждам все някакви промоции в една аптека до нас - ще погледна по-обстойно за този крем, мерси :)

      Delete
    2. Преди години дерматолог ми го е "изписвал" и наистина кожата се чувстваше доста успокоена с него. Ето това представлява:
      http://apteka-optima.com/86/%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8/14531/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82/a-derma-exomega-%D0%BC%D0%BB%D1%8F%D0%BA%D0%BE-400-%D0%BC%D0%BB/

      Delete

Thank you for your comment!