Tuesday, 23 December 2014

Good Night, Sleep Tight: Avène YstheAL Emulsion

Не помня кога за първи път пробвах нощна грижа - може би преди 6-7 години. Тогава изобщо не осъзнавах каква е ролята на това чудо, мислех си, че е само "допълнение" към дневната и затова не е толкова нужно двете да са различни. Сега знам, че нощната грижа има съвсем други цели и действа по съвсем различен начин :)


Това е така, защото кожата има съвсем естествен 24-часов режим - както и ние. Ако през деня тя ни пази, през нощта си почива и обновява, за да може да си върши дневните задачки по-ефективно. Т.е., според мен дневната грижа трябва да е насочена към подпомагане на защитната  функция, докато нощната - към обновителния процес :) Имайки това предвид е лесно да се обясни защо някои продукти ме карат да се събуждам с красива и отпочинала кожа, а от други ме избиват пъпки или има прекалено омазняване; просто както подбираме дневния крем да пасва на дневните нужди, така трябва да подбираме нощния да пасва на нощните нужди на кожата ни. А никой не ги познава по-добре от самите нас - аз лично определено мога да оценя положителния или отрицателния ефект от дадена нощна грижа на сутринта!След това дълго въведение, ви представям Avène YstheAL Anti-wrinkle Emulsion. Нощна грижа, насочена към обновяване и превенция на бръчиците за дами над 25г. Флакончето от 30мл е капсуловано и с чудесен дозатор, като двете неща осигуряват защитата на самия продукт от външни влияния - нещо на което много държа напоследък. Самата емулсия е почти без аромат и със съвсем лек оранжев нюанс. Текстурата е фина и лека, разнася се и попива изключително лесно в кожата, оставяйки полу-матов финиш. Даже при първото нанасяне си помислих, че няма да ми е достатъчна за нощна грижа и кожата ми ще се пресуши. За щастие, това така и не се случи - напротив. Сутрин кожата ми е наистина отпочинала и "напомпана", с по-незабележими фини линии (това обаче е краткотраен ефект - до обяд например, когато първите признаци на умора вече започват да личат), няма излишък от себум. Просто изглежда добре :)


Не мога да кажа какъв ще е ефектът от превенцията след 5 години - не вярвам и някой да може да даде такива "показания" за който и да било продукт. Освен може би дамите, които ползват 10 години една и съща грижа, но и тогава има други фактори в уравнението (хранене, гени, околна среда, работа и стрес)... Това е и tricky частта в описването на анти-ейдж грижа, никой не знае дали действа или не в дългосрочен план, можем да видим само сравнително краткотрайни ефекти (на това разчита и индустрията, и в много случаи прекалява със съставки, които влияят краткотрайно). Така че за това ще замълча и ще оставя ревюто в това състояние - без дефинитивен отговор на основния въпрос дали продуктът действа за превенция на бръчиците.

Моят "ритуал" Avène :)
Само ще отбележа, че Avène YstheAL Emulsion е прекрасен продукт за мен, за момента - определено обичам кожата си сутрин след нощ, прекарана с него ;) Според мен е подходящ единствено и само за мазна и смесена кожа - ако имате проблеми със засушаване, по-добре не посягайте към тази текстура. Не изсушава допълнително, но определено не помага на сухите местенца (аз ги имам от студа).

* Продуктът ми е предоставен за проба от PR.

No comments:

Post a Comment