Tuesday, 30 September 2014

The Hairy Fairy and Lumea

Когато сме малки, ни лъжат с всякакви митични същества – Таласъма под леглото (ако не заспиваш навреме), Караконджула в гардероба (ако не си прибираш дрехите), Феята на зъбките (ако си извадиш зъбчето геройски сам)... Но никой не ни казва за Косматата феичка, а когато стане ясно, че ни е  посетила, май вече хич не вярваме във феи!

Pic source: http://www.hopwoodtoons.com/authors-blog/grandma-mary-hairy-fairy/

Е, аз съм сигурна, че тя ме е посетила и ми е оставила малко повече от „даровете” си – казано накратко, оляла се е с косъмчетата. И знам, че не съм аз единствената, която страда от нейната щедрост :D

Всъщност, ако преминем във възрастта, в която слагаме знак STOP на детските фантасмагории, всичко си има научно обяснение – гени. При мен се е получила една доста интересна комбинация, която си има своите положителни и негативни страни...

Одисеята на обезкосмяването
Имам нежна и беличка кожа (от мама), в съчетание с красива коса и дълги мигли, но и косъмчета, с чиято дължина и гъстота е трудно да се боря (от татко). Заради нежната ми кожа кола маската е ад, а врастналите косъмчета – ежедневие. Това прави обезкосмяването на ръцете ми например изтезание, от което получавам рани и толкова врастнали косъмчета и пъпки, че не е истина... За зоните, за които какъвто и да е метод води до мъки, отдавна избрах изрусяването, а за останалите минах през какво ли не.

Започнах с бръсначката, но – досещате се, в един момент на човек му писва да се бръсне всеки ден. Минах през крем-депилатоара, който е доста добра опция, но е ужааасна играчка, отнема време и мирише ужасно. Пробвах и кола маска – кожата ми едва я понасяше дори и в зони като долната част на краката...

Накрая се ориентирах към епилатора, с който дълги години поддържахме love-hate relationship. Той ми маха космите за сравнително дълго време, но ден след епилацията кожата ми не е за пред хора – цялата червена и подута. Да не говорим, че с този метод врастването на косъмчетата се увеличава с всяко епилиране, затова между процедурите трябваше и да се бръсна.

Pic source: http://ptc.org.uk/bink-and-the-hairy-fairy-story/

Все пак не спрях да търся и алтернативи – взех комплект дискове за обезкосмяване тип шкурка (никога, ама никога не ги ползвайте, ако ви е мила кожата!!!!), а за малко да се поддам и на екстракта от яйца на мравки (о, ужас). Та, казах “не” на неконвенционалните методи... 

Лазерна или фотоепилация?
Реших да пробвам и тях, като преди това разрових из Мамата :) Там общо взето намерих 50:50 поддръжници и тотално отричащи и двете. Методите действат на един принцип – светлината достига до фоликула на косъма и го уврежда термично, предотвратявайки повторното израстване на косъмчето за много дълго време (зависи от хормоналния фон на самия организъм). Разликата между тях е в типа светлина – системите за IPL използват интензивна пулсираща светлина с различни дължини на вълните, докато при лазерът се използва лъч с точно определена дължина на вълната.

След като претеглих "за и против" и разпитах за цени, реших да видя ефикасна ли е фотоепилацията. Не мога да търпя да записвам часове и да се размотавам, а да не говорим, че не съм любител на салонното обезкосмяване като цяло от хигиенни съображения - но се прежалих. Опитно зайче беше зоната мишници. Още след две-три процедури с доста гадния апарат за фотоепилация в салона (дори не знам дали го чистеха след всеки клиент, а мястото беше уж реномирано!) растежът се забави, а броят на косъмчетата намаля наполовина. След четвъртия път обаче нервите ми не издържаха, просто пропуснах и така си и останах. И досега мишниците ми са си с по-редки косъмчета и изобщо не са ми проблемът, който бяха преди (а процедурите правих преди повече от две години). Продължих с верния си другар Санчо Панса, епилаторът...

И така стигаме дотук – месец след запознанството ми с извънземния ми уред за IPL фотоепилация Philips Lumea. Не мога да кажа доколко съм се отървала от даровете на Косматата феичка все още (направих 2 процедури досега), но мога да кажа как вървят нещата в процес. Според мен, краката ще са ми най-трудната зона, която ще отнеме и най-много време. Бикини линията се държи най-добре – там косъмчетата забавиха растежа и намалиха дебелината си наистина значително. При подмишниците също се забелязва още по-рехав растеж. Най-хубавото е, че врастналите косъмчета не са ми проблем вече по никоя от тези зони, а това чаках с най-голямо нетърпение – нямате си и идея какъв проблем бяха за кожата ми!


Курсът „на книга” е 4 процедури през 2 седмици, защото косъмчетата в третираната зона са в различен стадии на растеж (анаген - растеж, катаген – преходен стадий, телоген - покой), а се повлияват само тези във фаза анаген. За краката със сигурност ще ми трябват повече от 4 третирания, но колкото и да са, и колкото и да не съм свикнала с ужаса на бръсненето всеки ден, според мен ще си заслужава – и това започва да си личи по другите зони. Повече за самата процедура и уреда прочетете в този пост. Тази седмица ще правя третата процедура - и ще продължавам да ви държа в течение :)

Ще се радвам да чуя мнения и въпроси - какви са вашите проблеми с обезкосмяването и решението ви за тях? А можете да ми споделите и въпроси относно фотоепилацията и Lumea, които да задам на опитен дерматолог!

* Продуктът ми е предоставен за проба от PR.

6 comments:

 1. Здравей! И аз съм чела много за този начин на обезкосмяване и на някои места съм попадала на предупреждения да не се използва от хора с проблеми с щитовидната жлеза. Преди 2 години ми откриха хипофункция и наистина ме интересува дали с този уред е безопасно ;д. Иначе постът е много изчерпателен :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Благодаря ти за въпроса, добавям го в списъка :)

   Delete
 2. Уредът от снимката подходящ ли е за епилиране на лице???

  ReplyDelete
  Replies
  1. Този модел не е подходящ за лице - в сайта на Филипс има изброени различните видове и кои от тях са подходящи и за тази зона :)

   Delete
 3. Благодаря за отговора. Попитах, защото в момента Шел България и Филипс имат обща промоционална кампания, която позволява закупуването на въпросния модел с до 50% отстъпка. Ако има дами (а може би и господа ), които ги устройва - могат да се поинтересуват повече.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Благодаря, че сподели - наистина е полезно! :)

   Delete