Thursday 17 April 2014

The Sushi Post

Кой не обича суши? Не, това всъщност не е реторичен въпрос - половината ми приятели и познати не могат да го понасят, а другата половина го обожават. Понеже самата аз съм му фен (както стана ясно от The Food Post), доста се интересувам от това какво, как и защо се случва под пръстите на сушиста... Затова този пост е отреден на малките хапчици!


Кои са видовете суши?
- Маки (рулца). Биват Футо Маки - големи рулца, Ура Маки - рулца с водораслото нори отвътре, Хосо Маки - малки рулца, и Темаки - конусчета
- Сашими - чисто филе, нарязано супер фино
- Нигири - топче ориз, върху което са закрепени различни добавки; може и да е увито в парче водорасло нори, като тогава се нарича Гункан или "Бойно корабче"
- Чираши - всички съставки се поднасят в купичка, разпръснати върху ориза

Сигурно пропускам, но тези май са най-популярни у нас :)


Как се хапва?
Яденето на суши в Япония е с доста сложен етикет, докато тук сме си го поевропейчили малко или много, и сме го улеснили. В Япония например, сушистът би се обидил, ако ядете с вилица или разделяте хапките на две. Сушито се яде с клечки или с ръце, а в случай че хапките са ви големи - сушистът може да ви ги разреже сам. Също така трябва да знаете, че в соевия сос се топи само рибката (става само, ако ядете Сашими или Нигири). Оризът е свещен и до него не трябва да се докосва сос! А ако си мислите, че е правилно да размесвате уасабито със соевия сос, отново грешите... Е, аз по тази логика ще разгневя всеки сушист в Япония, тъй като обичам повече уасаби в соса и топя всички хапки наред! Така че не се шашкайте от многото "правила". Всичко е въпрос на вкус :)


А ако се чудите защо всъщност е уасабито - за дезинфекция :) То би ви помогнало да избегнете неприятните последствия, ако сушито не е приготвено от прясна риба. А маринованото джинджифилче пък служи за прочистване а небцето между различните хапки!

Клечките... Изискват практика, но с времето ще откриете, че те са най-удобният начин за хапване на миньончетата. Първият път си ги ядох с ръце, а после реших, че ще ям всичко с клечки, докато не се науча :) Хубаво е да знаете, че ако споделяте плато с приятели, хапките трябва да се взимат от него с обратния край на клечите, а самият комплект трябва да се оставя подпрян на купичката със соса (или на специална поставка), но не и на общото блюдо.

Снимката отдолу е от Sushi Shop - любимото ми място за суши в Пловдив, което за съжаление затвори.

Много ми се иска да ида някой ден в японски суши ресторант - като този, например. Не съм много сигурна, че ще опитам всичко и всичко ще ми понесе, но съм адски любопитна! Надявам се да ви е било полезно :)


Споделете ми обичате ли суши, къде го хапвате и кой е любимият ви вид!
Запазете този пост в Pinterest

22 comments:

  1. Мнооого обичам суши, най много 'лют тон' или тези 'калифорния рол' .. обичам с авокадо също..абе всякакви. Чираши също много ми харесва, въпреки че е доста нетипично :)))))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Калифонийките и на мен са ми сред любимците <3 Но Чираши-то за съжаление не ми допадна много... Някак като са в една хапка съчетани нещата ми е по-вкусно :)

      Delete
  2. Обожавам суши. Направо съм пристрастена. Преяждам понякога със суши :( Абе, май имам проблем със сушито и ми трябва абонамент в клуба на неанонимните сушихолици.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Хахаххах :D Доста сме за този клуб - направо викам да ни го устроят и да ни дават безплатно суши на сбирките... Или не беше това идеята на този вид клубове? :D А да преядеш със суши не е трудно - това е една от най-засищащите храни на тази планета и не се учудвам, че японците са такива миньони.

      Delete
  3. Поръчах си суши. Теб обвинявам!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Действа на подсъзнателно ниво - една снимка на суши някъде и вече си с клечки... :D

      Delete
  4. Аз не съм му чак толкова голяма фенка :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Аз по принцип не съм много фенка на рибите, но за суши полудявам :) Всичко е въпрос на вкус, все пак :)

      Delete
  5. прекрасна статия :) Суши фрииик съм ,пристрастена съм към сушито от Sushi shop-a, и не изневерявам на момчетата :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Не си заслужава да им се изневерява - просто в града друго хубаво суши няма и това е! :)

      Delete
  6. Сега ядем суши и с компанията обсъждаме Информацията от поста ;) Интересно ни стана ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Сподели резултата от обсъждането! И - Itadakimasu, както се вика на япончески! :)

      Delete
    2. Хихи... Ами това да не топим оризовите хапки в соевия сос ни се стори немислимо. После доста се посмяхме на етикета с пръчиците, защото аз им обяснявах как във нас мама прави и не се мъча, а грабвам вилицата и хапвам :дд

      Delete
    3. Ооо, и аз не мога почти без сос (само хапките с Филаделфия не топя)! А вкъщи всичко е позволено :)

      Delete
  7. Обичам суши. Но домашно приготвено със съставки, които аз харесвам, а не американизираните боклуци с авокадо и други странности, които се продават почти във всички суши барове. Така и не се научих да ям суши със сурова риба.

    И въобще яденето на суши въобще не е такава голяма философия каквато се опитват да я изкарат западняците. Истината е, че на японците не им пука въобще. Суши етикетът е почти изцяло измислен от американци.



    ReplyDelete
    Replies
    1. Според мен е хубаво, когато е една кухня се обогатява благодарение на междукултурен обмен - добавят се нови съставки, комбинации :) А за суровата риба - тук ползват много малко видове и честно казано на мен сурова ми харесва най-вече сьомгата. Обаче ако видиш линка на края на статията - ето там има мнооого странни видове :)

      За суши етикета не съм много сигурна, че е измислен от някой нарочно - всяко нещо в него има смисъл спрямо японската култура (колкото и малко да я познавам). По всяка вероятност само на западняците ни се струва сложно, просто защото не сме отраснали в нея :)

      Delete
  8. Ом-ном-ном, сушиии обожавам :)) напоследък ходим с приятеля ми в Sushi Bar на Денкоглу. По-вкусно ми е от Хепи, имат по-разнообразно меню и цените са сходни. Понякога много се туткат, но е адски вкусно, горещо го препоръчвам :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Супер, като имам път към София, ще знам къде да ида! :)

      Delete
    2. О, извинявай, аз мислех, че живееш в София и затова казах директно улицата.

      Delete
    3. Няма проблем - живяла съм там, а и сега ми се случва от време на време да ходя до София, обичам си я :)

      Delete

Thank you for your comment!