Wednesday 11 December 2013

Silicone Problems

Не, все още не съм си сложила силикон в устните, или пък другаде :) Става дума за едни доста по-незабележими силикони, които трайно са се настанили в почти всички продукти за грижа за кожата и косата, и на които вече съм убеден противник...


Ако хванете някой търкалящ се наблизо фон-дьо-тен, спрей за коса, крем за лице или най-вече някоя основа грим - там ще се мъдри поне една съставка, завършваща на "-cone". Dimethicone, Cyclomethicone, също - Cyclopentasiloxane и подобни... Тонове, и най-страшното е, че колкото повече ми харесва усещането от продукта, толкова повече от тях има в него!


Ще започна с това, че не ме интересува особено дали някой е определил течния парафин като ужасно вреден (може и да е), и нямам нищо против парабените - консерванти трябват, а тези ги заместват с не по-малко гадни съставки, май (чист маркетингов трик). Практически, обвиненията срещу тях са силно хипотетични и недоказани, а на мен още не ми е поникнала трета ръка от ползването им. Но FDA определя силиконите като безвредни - частиците били големи и не прониквали в кожата. За мен обаче те са направо ужас - виждам го, и го усещам. Та, става дума за съвсем реално обвинение от моя страна :)

В какво обвинявам силиконите? 
1. Утежняване на косата и загубата на блясъка й.
2. По-бързо омазняване на кожата и по-лесно развитие на пъпки.

Достатъчно е да кажа, че подозренията ми към силиконите започнаха от преди близо година и имах време да се убедя, че не ми влияят добре. След като прочетох доста материали по темата, стана ясно защо се получава така с мен - аз просто съм предразположена към негативните им въздействия, както и всяка жена с по-мазна или чувствителна кожа. Ето защо...

Силиконите се използват масово в козметиката с няколко цели - улесняване на разресването и заглаждане (при продуктите за коса), и изглаждане на релефа на кожата и улесняване на разнасянето (при продуктите за кожа). * Това се постига чрез формирането на фин слой върху косата/кожата, който е буквално като фолио, запълващо неравностите и не позволяващо на влагат на се изпари.

Дотук добре, но как се отразява това? Всичко, затворено под "фолиото", си остава там, което се оказва пагубно за мазната ми кожа, явно. Отдолу остават и бактериите, причинители на акне, и излишъка ми от себум - перфектната буря.
Чувствителните кожи пък проявяват признаци на алергия. А косата се утежнява, защото силиконите не могат да бъдат качествено измити и се натрупват (особено ако самият ви шампоан ги съдържа).

Не всички силикони са еднакво тежки за кожата и косата - оказва се, например, че Циклометиконът се отмива в пъти по-лесно от Диметикона, който оставя наистина трудно разградим слой. Също, има някои формули, които работят добре въпреки силиконите, така че зависи и от останалите съставки, да не го забравяме. Но все пак, ако в съдържанието има повече от два "-кона" - за мен продуктът си таралеж сещате се къде.

Опитът ми със силно силиконените основи за лице (като корейските ми праймъри) ми затвърди напълно мнението. Лошото е, че почти няма продукт на пазара без тях. Дори и кремът ми в момента - медицинска козметика, специално предназначена за мазна кожа, съдържа 1 силикон (Phenyl Trimethicone), а би трябвало разработчиците да са наясно с ефектите им върху мазната кожа. :( Дори и био продуктите понякога ги съдържат, както споменах, силиконите не са класифицирани като опасни. Все пак, колкото по-малко ги има в състава, толкова по-добре. Някои марки даже вече започват да произвеждат продукти изцяло без тях - шампоанът ми в момента е такъв.

И така, докато някои оглеждат етикетите за ужасяващите парабени или течен парафин, аз търся силиконите и бягам от тях, доколкото мога. Не, че не ми харесва моментното удоволствие  от по-лесното нанасяне и разресване, или пък матовия и равен финиш на кожата. Но в съвсем краткосрочен план тези неща отстъпват на доста неприятни усещания... Осъзнавам, че колкото повече силикони съдържа например фон-дьо-тенът или BB-то ми, толкова по-бързо лъсвам.

Пиша този пост, за да помогна евентуално на някой, който се чуди защо определени продукти не му влияят добре на омазняването или косата - съветът ми е да погледнете отзад на опаковката. Възможно е да нямате никаква реактивност към силиконите, но е възможно точно те да ви играят лошата шега, като при мен...

Ще се радвам да споделите какво мислите за силиконите, какъв е опитът ви с тях, или какви са съставките, които сте забелязали да ви влияят зле :)

* Редакция от 2021 г.: Размерът и формата на молекулите на силикона не позволяват формирането на непромокаем филм върху кожата - между тях остават дупчици. Все още не е доказана причинно-следствена връзка между употребата на продукти със силикони и появата/обострянето на акнето (в анекдоталните случаи за което включвам и моята история). Разбира се, ако на базата на наблюдения решите, че силиконите са виновниците и ги изключите - това е напълно легитимен подход за вашите нужди. Но не изключвайте и възможността причината да е друга. В момента продължават да се правят проучвания по темата.

15 comments:

  1. Много хубава и полезна публикация.
    Пробвах преди време продукти за коса без силикони - не ми се отразяват добре, косата ми е суха и без блясък. По-скоро се придържам към правилото /ако изобщо е правило/ 1-2 пъти в месеца да ползвам дълбоко измиващ шампоан, за да изчистя всичко натрупва в косъма ... за да го затрупам пак :-)
    При продуктите за лице не съм обръщала внимание, но определено има леки текстури, които ме правят на мекица в лицето - подпухнала и омазнена, докато някои по-мазни кремове ми се отразяват доста по-добре от очакваното.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Силиконите точно затова ги слагат в продуктите за коса - за да изглежда по-бляскава и и да се усеща по-мека. Но всъщност те по никакъв начин не подхранват, ефектът е само в усещането, но не и в качественото подобряване на състоянието. А доста продукти само на това разчитат и не добавят нищо за дълготрайно възстановяване. По-добре да се търсят формули, които наистина правят нещо за косъма, но пък на тях им трябва доста повече време да подействат, а и са по-скъпи...

      Митичният шампоан, например, в началото ми харесваше много, но после като си измих косата с шампоан без силикони след няколко месеца само с него - и се родих. В крайна сметка се оказа, че косата ми беше нацъфтяла доста повече откакто бях с него и олиото, отколкото с продуктите на Gliss (те, впрочем също имат по някой силикон в състава, но имат и доста повече подхранващи съставки).

      Delete
    2. Глис определено е любимата ми марка в средния клас.
      Според теб, за редовно боядисвана коса, дали би свършил някаква работа шампоан и балсам без силикони? А финиш към тях? Май всичките финиши са силикон с аромат - или поне тези, които съм ползвала.

      Delete
    3. И на мен са ми Глис любимците, вече не помня колко опаковки от спрея със седемте масла съм купувала (той се оказа и с лесно отмиващия се силкон, между другото). Преди време установих, че имат и страшно информативен сайт на български - много рядко срещано нещо тук...

      А за боядисвана коса - много съм боса тук, да не те объркам. Боядисвала съм се половин година, когато бях в осми клас, и тогава май не ми пукаше много за шампоаните и балсамите :D Предполагам, има комбинация от натурални масла, която би помогнала. В темата за грижа за косата или темата за малките масла (или нещо подобно беше) в БГ Мама биха те насочили по-добре :)

      Delete
    4. Благодаря ти за отговора! ♥

      Delete
  2. Аз също предимно използвам продукти за коса със силикони тях. Правят косата по-мека и лесна за разресване, но също съм съгласна с мнението по-горе, че трябва да се отмиват периодично с дълбоко почистващ шампоан.
    Сега доколко подхранват косата... ами самият косъм не може да бъде "подхранен" в истинския смисъл на думата. Космената луковица под кожата и жива и подлежи на третиране, но не и самите косми. Те са просто слоеве от кератинови клетки. Силиконите ги заглаждат и забавят разделянето на слоевете и цъфтенето, затова имам позитивно мнение за тях що се отнася до косата. Но за кожата съм напълно съгласна ,че имат негативно действие.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Да, права си, че самите косми не могат да се заздравят веднъж накъсани, но има съставки, които ги заглаждат по по-добър начин (не знам дали се изразявам правилно) - затова толкова нашумяха маслата напоследък. Те са естествени и поне се отмиват. А и да не забравяме, че шампоанът със силикони образува филм не само върху косъма, а и върху скалпа, а това води пак до "задушаване" на кожата.

      Все пак е въпрос на личен избор, а и най-вече как реагират косата и кожата индивидуално на влиянието им. Миенето на определен период с дълбоко почистващ шампоан ми се струва добро решение, особено имайки предвид, че наистина е трудно да се намери формула без силикони... :( А на мен както бързо ми омръзват шампоаните, скоро ще трябва да сменя сегашния ми на Schauma - грижата без утежняване :)

      Delete
  3. Ели, много си права, даже току-що добавих коментар с днешната дата към публикацията за маслото. Но продължавам да смятам, че ако косата е била 5 години боядисвана, като при мен, и е хипер-изтощена от изрусяванията - този филм върху косъма, който оставят силиконите, е добре дошъл. Иначе косъмът е като слама и единствената алтернатива остава да се скъси. Аз вече не се боядисвам, след 2 месеца ще стане година! :) Но русите краищата плачат за силикони след всяко измиване на коса и това е положението.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Да, явно боядисването си казва думата - наистина не се бях замисляла за този проблем. Моят е само в дължината, че вече минава под средата на гърба :)

      А ако има алтернатива с домашно забъркано нещо с масла би било хубаво, ще разровя. При тях проблемът е, че утежняват. Например, маслото на Алверде без силикони беше ужасно тежко :(

      Delete
    2. Маслото на Алверде го използвах най-вече за добавяне по 2-3 капки в балсама /в шепа, преди да сложа на косата/ след като отрязах косата, която беше в най-лошо състояние. Не бих повторила покупката.
      Прословутият Тричъп и домашно забъркан еластисайзер са добри алтернативи, но не стават за поддръжка два пъти в седмицата, защото изискват време. А лятото с найлон на главата ... не, ще си ходя насиликонена. Зимата е много по-добре :-)

      Delete
    3. Хахахха, и аз не мога да си представя найлон и кърпа на главата в това време :D Пък и съм от мързеливите в това отношение - не ми се занимава :)

      Delete
  4. От година и половина ползвам натурални масла и това с утежняването зависи от това какви масла ще подбереш за косата си. За себе си открих,че репейното най-добре ми се отразява(косата става много лъскава)докато кокосовото въобще не ми допадна, заслужава си цялото цапотне мацотене и т.н.Аз от доста време преминах на био и натурална козметика за лице ,тяло и коса.Реших,че щом ще давам пари за козметика поне да е за нещо,което наистина разкрасява и си заслужава.Имам масла от авокадо ,кокос ,репей,ако искаш пиши ми на мейла,с удоволствие ще ти пратя пробички(като подарък )защото излиза скъпо да опиташ 100 вида масла(качествени),за да разбереш кое ти потхожда най-много,а според мен не си заслужава човек да си купува масла с лошо качество,защото въобще нямат същия ефект.Пиши ако искаш да ти пратя маслата.Поздрави! karina_1985@abv.bg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Нямам си на идея кое би ми било ок, наистина. Досега съм пробвала само купешки неща - просто косата ми не е в много лошо състояние, не я третирам, и само крайчетата ми нацъфтяват от дължината. Благодаря ти много за предложението, ще пиша, ако нещата с цъфтежа загрубеят!

      Delete
  5. Здравей ,много ми хареса статията ..изключително полезна ..след като я прочетох се замислих ..имам смесена кожа на лицето и какъвто и крем да си купя имам чувството че все по мазно и по мазно става ..прочетох съставките на абсолютно всички които имам в наличност в момента и да пълни са със тези силикони ..единствено в bilka bio не открих от тях но все още не съм го пробвала ..същата работа е и със косата ..особено ако ползвам шампоан със някакви масла и т.н буквално след 1 ден трябва да я мия отново ..затова искам да помоля да ми препоръчате измиващ шампоан и от къде може да се закупи ..по масовите мрежи незнам дали се продават ..Благодаря :)
    Елена

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей, радвам се, че статията ти е била полезна! Шампоани без силикони са например тези на Schauma - с кофеин (черен със зелена капачка) и за грижа без утежняване (бял със синя капачка). Повечето шампоани за обем за фина коса също не съдържат силикони (сега се сещам за лилавия Gliss и Nivea за обем - но все пак им провери състава, да не ми е убегнало нещо).

      За Билка - не съм много сигурна, че са био, поне сертификат не съм виждала при тях... А и за съжаление това, че нещо е "био" не е гаранция за отсъствие на силикони - те не са специално категоризирани като вредни... Което мен лично ме ядосва повече от шума около парабените :(

      Надявам се да съм помогнала!
      Поздрави :)

      Delete

Thank you for your comment!